Questions Asked About Gandhiji in Previous Year Exams

Dear Reader,s

As you know our Father of nation Mohandas Karamchand Gandhi was very hot topic for every exam and examiner asked multiple  questions on Gandhiji in every exam so here we providing previous year questions asked on Mahatma Gandhiji, we hope that this will helpful for you.


1. When did Gandhiji born?

Answer: in 1869 October 2
2. When did Gandhiji went to South Africa to practice law?
Answer: in 1893
3. Where did Gandhiji’s first Satyagraha experimented?
Answer: South Africa in 1906, September to protest against the Asiatic Ordinance issued against the Indians in Transval
4. When was Gandhiji’s first imprisonment?
Answer: 1908 at Johannesberg in South Africa
5. In which railway station where Gandhiji was humiliated and ousted ?
Answer: Peter Marits Burg Railway Station in SouthAfrica
6. When did Gandhiji started Tolstoy Farm (SouthAfrica)?
Answer: in 1910
7. Where did Gandhiji started the Phoenix Settlement ?
Answer: Durban in South Africa
8. What is the name of weakly started by Gandhiji in SouthAfrica?
Answer: Indian opinion (1904)
9. When did Gandhiji returned to India from South Africa ?
Answer: 9th January 1915.
January 9 is observed as Pravasi Bharatiya Divas
10. Where was Gandhiji’s first satyagraha in India?
Answer: It was for the right of Indigo workers in Champaran in 1917
11. Where was gandhiji’s first fast (Gandhiji’s second satyagraha in India)?
Answer: In Ahmadabad 
12. Which causes Gandhiji to abandoned his title Kaiser-I-Hind?
Answer: Jallianwalabagh Massacre (1919)
13. Who started weeklies named Young India and Navjeevan?
Answer: Mahatma Gandhi
14. Which is the only Congress session presided over by Gandhiji?
Answer: Congress session at Belgaum in 1924
15. Who started All India Harijan Samaj in 1932?
Answer: Mahatma Gandhi
16. Where is Wardha Ashram situated?
Answer: In Maharashtra
17. When did Gandhiji started the weekly Harijan?
Answer: 1933
18. Gandhiji called Subhash Chandra Bose as _________?
Answer: Patriot
19. Who called Gandhiji as “Half naked Seditious Fakir”?
Answer: Winston Churchill
20. Who gave the name ‘Gurudev’ to Tagore?
Answer: Mahatma Gandhi
21. Who called Gandhiji as ‘Mahatma’?
Answer: Tagore
22. Who is political guru of Gandhiji ?
Answer: Gopal Krishna Gokhale
23. Who is considered as spiritual guru of Gandhiji?
Answer: Leo Tolstoy
24. When did Gandhiji assassinated?
Answer: 1948 January 30 by Nadhuram Vinayak Godse
25. What was called as ‘Post Dated Cheque’ by Gandhiji ?
Answer: Cripps’s Mission (1942)
26. When did Gandhiji published ‘Hind Swaraj’ ?
Answer: In the year 1908
27. who gave Baba Amta the title ‘Abhay Sadak’ ?
Answer: Mahatma Gandhi
28. The period which is considered as ‘Gandhian Era’ in Indian Independence struggle ?
Answer: 1915 – 1948
29. Where was Gandhiji’s third satyagraha in India?
Answer:  kheda satyagraha
30. What is the real name of Gandhi’s Autobiography ?
Answer: Satya na prayogo
31. What is the period that referred in Gandhi’s Autobiography ?
Answer: 1869 – 1921
32. When did Autobiography of Gandhiji first published ?
Answer: 1927 (in Navajeevan)
33. In which language Gandhiji wrote his Autobiography ?
Answer: Gujarati 
34.  Who translated Gandhi’s autobiography into English ?
Answer:  Mahadev Desai
35. Who founded Satyagrah Sabha ?
Answer: Mahatma Gandhi
36. Who was the secretary of Mahatma Gandhi after the demise of Mahadev Desai ?
Answer: Pyarelal
37. What is the real name of Mira Behn, the disciple of Gandhiji ?
Answer: Madeleine Slade
38. Who compared Gandhi’s Dandi March to the legendary journey of Sri Rama to Lanka ?
Answer: Motilal Nehru 

* Persons having nick name as Gandhi
39. Who is known as Frontier Gandhi ?
 Answer: Khan Abdul Ghaffar Khan
40. Who is known as Bihar Gandhi ?
 Answer: Dr. Rajendra Prasad
41. Who is known as Modern Gandhi ?
 Answer: Baba Amte
42. Who is known as Sri Lankan Gandhi ?
 Answer: A.T. Ariyaratne
43. Who is known as American Gandhi ?
Answer: Martin Luther King
44. Who is known as Burmese Gandhi ?
Answer: General Aung San
45. Who is known as African Gandhi ?
Answer:  Kenneth Kaunda
46. Who is known as South African Gandhi ?
Answer:  Nelson Mandela
47. Who is known as Kenya Gandhi ?
 Answer:  Jomo Kenyatta
48. Who is known as Indonesian Gandhi ?
Answer:  Ahmed Sukarno
49. Who wrote the book “The words of Gandhi” ?
Answer: Mahatma Gandhi
50. Who is the write of  “Gandhi on Non-Violence” ?
Answer: Thomas Merton
51. “The Life Of Mahatma Gandhi” is written by?
Answer:Louis Fischer
52. who is the author of “Great Soul: Mahatma Gandhi and his Struggle with India”
Answer: Joseph Lelyveld

For another short notes Click here