Question based on GA Study Notes On Pollution : SSC CGL Tier-1 2017


Pollution
Dear SSC CGL Aspirants, you might have observed that every year a lot of questions are asked from the Chapter “Pollution“. Keeping in view the importance of the topic, We have provided notes on this topic. Now, it’s time to check your knowledge. Based on notes you can answer these questions:
Q1. What are the components responsible for acid rain?
Ans:Sulphur Dioxide (SO₂) and Nitrogen Oxides (NO₂).
Q2. Examples of primary pollutant:
Ans:SO₂ and NO₂
Q3.Examples of secondary pollutant:
Ans:PAN, ozone
Q4.which primary pollutant cause falling of leaf:
Ans:NO₂
Q5.Disease caused due to inhalation of coal dust:
Ans:Pneumoconiosis
Q6.Disease caused due to inhalation of cotton fibre dust:
Ans:Byssinosis
Q7.which causes depletion of ozone layer:
Ans:Ozone

Q8.CO combines with haemoglobin and forms:
Ans:carboxyhaemoglobin
Q9.Black lung disease is found in:
Ans:Coal mines
Q10.White lung disease is found in:
Ans:Textile workers
CRACK SSC CGL 2017

More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.
9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD