Question based on GA Study Notes On National Symbols : SSC CGL Tier-1 2017

 

National Symbols

Dear SSC CGL Aspirants, you might have observed that every year a lot of questions are asked from the Chapter “National SymbolsKeeping in view the importance of the topic, We have provided notes on this topic. Now, it’s time to check your knowledge. Based on notes you can answer these questions:

1.When was the national flag adopted?
Ans: July 22, 1947.

2. When was the National Emblem adopted?
Ans: January 26, 1950.
3. When was National Calendar adopted?
Ans: March 22, 1957.
4. When was National Anthem adopted?
Ans:  January 24, 1950.
5. Who composed the song Vande Mataram?
Ans: Bankim Chandra Chatterji.
6.  Which is the national bird of India?
Ans: Peacock(Pavo Cristatus).
7. The first flag committee was headed by:
Ans: Dr.Rajendra Prasad.
8. National Aquatic Animal:
Ans: Ganges River Dolphin.
9. National Tree:
Ans: Banyan (Ficus Benghalensis)
10.  National Ganga River Basin Authority (NGRBA) is headed by:
Ans: Prime Minister.

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD