Question based on GA Study Notes On Manufacturing of Glass : SSC CGL Tier-1 2017


Glass

Dear SSC CGL Aspirants, you might have observed that every year a lot of questions are asked from the Chapter “Manufacturing of Glass“. Keeping in view the importance of the topic, We have provided notes on this topic. Now, it’s time to check your knowledge. Based on notes you can answer these questions:

Q1.which metal oxide gives red colour to the glass?
Ans:Cuprous oxide

Q2.which metal oxide gives blue colour to the glass?
Ans:Cobalt oxide

Q3.which metal oxide gives yellow colour to the glass?
Ans:Cadmium

Q4.which metal oxide gives brown colour to the glass?
Ans:Ferric oxide

Q5.Broken glass pieces used in tank furnace for the manufacturing of glass is:
Ans:Cullet

Q6. chemical formula of glass:
Ans:Na2O.CaO.6SiO2.

Q7.which glass is used in making decorative glassware?
Ans:Lead crystal glass

Q8.Glass, which can shatter into jagged shards when broken?
Ans:Tempered glass

Q9.Tempered glass is a kind of:
Ans:Safety glass

Q10.Borosilicate glass is also called:
Ans:Pyrex glass

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD