Important Compound Interest Questions for SSC CHSL Tier-1 2018

| Updated On February 11th, 2020 at 05:38 pm

Dear students, you know that QUANT is a part of getting points and every chapter is important. Therefore, we are providing 15 questions of quant. Solve all these quizzes every day so that you can improve your accuracy and speed. We also provide lots of quant questions. So you can practice that chapter which takes more time to solve the questions.

प्रिय पाठकों, आप सभी जानते हैं कि संख्याताम्क अभियोग्यता का भाग बहुत ही महत्वपूर्ण है. इसलिए हम आपको संख्यात्मक अभियोग्यता कि 15 प्रश्नों कि प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहे हैं. इन सभी प्रश्नोत्तरी को दैनिक रूप से हल कीजिये ताकि आप अपनी गति और सटीकता में वृद्धि कर सकें. हम आपको अन्य कई संख्यात्मक अभियोग्यता के प्रश्न प्रदान करेंगे. ताकि आप पाठ्यक्रम अनुसार उन्हें हल कर पायें.

Q1. The difference between CI and SI for 3 years is 992. If the rate of Interest is 10%. Find the Principal?
यदि किसी राशि पर 10% वार्षिक ब्याज दर से तीन वर्ष के चक्रवृद्धि ब्याज एवं साधारण ब्याज का अंतर 992 है तो मूलधन ज्ञात कीजिए? 
(a) 22000
(b) 30000
(c) 28000
(d) 32000

S1. Ans.(d)
Sol.
Rate = 10%
= 1/10
Let principal ⇒ (10)³ = 1000
Interest 1st year → 100
Interest 2nd year → 100 + 10
Interest 3rd year = 100 + 10 + 10 + 1
C.I – S.I = 331 – 300
= 31
31 → 992
1 → 32
P → 32000

Q2. The compound interest on Rs. 24000 at 10% per annum for 1 1/2 years, interest being compounded semi-annually is?
1 1/2 वर्ष के लिए 10% की वार्षिक ब्याज दर से 24000 रुपये की राशि पर चक्रवृद्धि ब्याज (अर्धवार्षिक संयोजित ब्याज) बताइए?  
(a) Rs. 3783
(b) Rs. 3777
(c) Rs. 3780
(d) Rs. 3781


S2. Ans.(a)
Sol.
Rate = 10/2% = 5%= 1/20
T = 3/2 × 2 = 3
P = Rs. 24000
Interest 1st year = 1200 (24000/20)
Interest 2nd year = 1200 + 60
Interest 3rd year = 1200 + 60 + 60 + 3
Total C.I = 3600 + 180 + 3
= 3783

Q3. The difference between compound interest and simple interest on a certain sum of money for 2 years at 5% per annum is Rs. 41. What is the sum of money?
2 वर्ष के लिए एक निश्चित राशि पर 5% की वार्षिक दर से चक्रवृद्धि ब्याज और साधारण ब्याज के बीच का अंतर 41 रुपये है। राशि का योग कितना है?   
(a) Rs. 7200
(b) Rs. 9600
(c) Rs. 16400
(d) Rs. 8400

S3. Ans.(c)
Sol.
CI – SI = 41
CI-SI=P(r/100)^2
41=P(25/10000)
16400 Rs. = P

Q4. A sum of Rs. 2000 amounts to Rs. 4000 in two years at compound interest. In how many years does the same amount becomes Rs. 8000?
चक्रवृद्धि ब्याज पर दो वर्षों में 2000 रुपये की राशि का योग 4000 रुपये हो जाता है. कितने वर्षों में समान राशि 8000 रुपये हो जाती है?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8


Q5. The compound interest on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Rs. 525. The simple interest on the same sum for double the time at half the rate percent per annum is?
2 वर्ष के लिए 10% वार्षिक दर से एक निश्चित राशि पर चक्रवृद्धि ब्याज 525 रु  होता है. समान राशि पर साधारण ब्याज प्रति वर्ष दर प्रतिशत के आधार पर दोगुना हो जाता है:
(a) Rs. 520
(b) Rs. 550
(c) Rs. 500
(d) Rs. 515


S5. Ans.(c)
Sol.
Rate = 10%
= 1/10
Let P ⇒ 100
Interest 1st year ⇒ 10(100/10)
Interest 2nd year ⇒ 10 + 1
Total Interest = 21
21 unit ⇒ 525
1 unit ⇒ 25
100 unit ⇒ 2500 Rs.
P = 2500
S.I=  (2500 × 4 × 5)/100
= 500 Rs.

Q6. The simple interest on a certain sum of money for two years at 5% is Rs. 1600. The compound interest at the same rate after 3 years interest compound annually, is?
दो वर्षों के लिए 5% की दर से एक निश्चित राशि पर साधारण ब्याज 1600 रुपये है. वार्षिक रूप से 3 वर्ष बाद समान दर पर चक्रवृद्धि ब्याज (वार्षिक रूप से संयोजित ब्याज) होगा:
(a) Rs. 2520
(b) Rs. 2522
(c) Rs. 2555
(d) Rs. 2355


S6. Ans.(b)
Sol. 
1600=(P × 5 × 2)/100
P = 16000
r = 5%
=1/20
Interest 1st year = 800
Interest 2nd year = 800 + 40
Interest 3rd year = 800 + 40 + 40 + 2
Total C.I = Rs. 2522

Q7. A sum of Rs. 3000 amounts to Rs. 6000 in two years at compound interest. The interest for four years is?
3000 रुपये की राशि पर दो वर्षों में चक्रवृद्धि ब्याज पर  6000 रुपये हो जाती है. चार वर्ष के लिए ब्याज होगा:
(a) Rs. 9000
(b) Rs. 12000
(c) Rs. 6000
(d) Rs. 3000


Q8. A man borrowed some money from a private organization at 5% simple interest per annum. He lended this money to another person at 10% compound interest per annum, and made a profit of Rs. 26,410 in 4 years. The man borrowed?
एक व्यक्ति ने एक निजी संगठन से प्रति वर्ष 5% साधारण ब्याज पर कुछ पैसे उधार लिए हैं. वह इस राशि को किसी अन्य व्यक्ति को 10% चक्रवृद्धि ब्याज पर उधार देता है और 4 वर्ष में 26,410 रुपये का लाभ प्राप्त करता है. वह कितना उधार लेता है? 
(a) 200000
(b) 150000
(c) 132050
(d) 100000


Q9. The compound interest on Rs. 30,000 at 7% per annum for n years is Rs. 4347. The value of n is?
n वर्ष के लिए 7% प्रति वार्षिक की दर से 30,000 रुपये की राशि पर चक्रवृद्धि ब्याज 4347 रुपये है. n का मान है:
(a) 3
(b) 2
(c) 4
(d) 5


Q10. A man invested a sum of money at compound interest. It amounted to Rs. 2420 in 2 years and to Rs. 2662 in 3 years. Find the sum?
एक व्यक्ति ने चक्रवृद्धि ब्याज पर एक धनराशि निवेश की है. यह 2 वर्ष में 2420 रुपये और 3 वर्ष में 2662 रुपये थी. राशि ज्ञात कीजिए। 
(a) Rs. 1000
(b) Rs. 2000
(c) Rs. 5082
(d) Rs. 3000

S10. Ans.(b)
Sol.
Rate = (2662 – 2420)/2420 × 100
= 10%
Rate = 1/10
Let P ⇒ 100
Interest 1st year = 10
Interest 2nd year = 10 + 1 = 11
C.I for 2 years = 21
Amount after 2 years = 100 + 21
= 121
121 unit = 2420 Rs.
1 unit = 20 Rs.
100 unit ⇒ 2000 Rs.

Q11. The sum for 2 years gives a compound interest of Rs. 3225 at 15% rate. Then sum is?
एक राशि 2 वर्ष के लिए 15% की वार्षिक दर से 3225 रुपये का चक्रवृद्धि ब्याज प्रदान करती है. तो वह धनराशि है:
(a) 10000
(b) 20000
(c) 15000
(d) 32250


S11. Ans.(a)
Sol.
Rate = 15% = 3/20
Let Principal ⇒ 400 Rs.
Interest for 1st year = 60 Rs.
Interest for 2nd year = 60 + 9 = 69 Rs.
C.I for 2 years = 60 + 69 = 129
129 unit → 3225 Rs.
1 unit → 25 Rs.
400 unit → Rs. 10,000
Principal = Rs. 10,000

Q12. In 3 years Rs. 3000 amounts to Rs. 3993 at x% compound interest, compounded annually. The value of x is?
3,000 रुपये की राशि 3 वर्ष में वार्षिक संयोजित चक्रवृद्धि ब्याज की x% दर से 3993 रुपये  हो जाती है. x मान है:    
(a) 10
(b) 8
(c) 5
(d) 31/3%


Q13. A man borrowed some money and agreed to pay-off by paying Rs. 3150 at the end of the Ist years and Rs. 4410 at the end of the 2nd year. If the rate of compound interest is 5% per annum, then the sum is?
एक व्यक्ति कुछ पैसे इस शर्त पर उधार लेता है कि वह प्रथम वर्ष के अंत में 3150 रु और दूसरे वर्ष के अंत में 4410 रु वापिस करेगा. यदि चक्रवृद्धि ब्यक की वार्षिक दर 5% है तो राशि का मूल्य क्या है? 
(a) Rs. 5000
(b) Rs. 6500
(c) Rs. 7000
(d) Rs. 9200

S13. Ans.(c)
Sol. 
Rate =  5/100=1/20
For 1st year ⇒ 20 : 21
21 unit ⇒ 3150
1 unit ⇒ 150
20 unit ⇒ 3000
For 2nd year ⇒ 400 : 441
441 unit ⇒ 4410
1 unit ⇒ 10 Rs.
400 unit = 4000 Rs.
Sum = 4000 + 3000 = 7000 Rs.

Q14. The compound interest on Rs. 4000 for 4 years at 10% per annum will be?
4000 रु की राशि पर 10% वार्षिक की दर से 4 वर्ष का चक्रवृद्धि ब्याज क्या होगा? 
(a) Rs. 1856.40
(b) Rs. 1600
(c) Rs. 1856
(d) Rs. 1756.60

S14. Ans.(a)
Sol.
Rate = 1/10
P → 10000
Interest 1st year ⇒ 1000
Interest 2nd year ⇒ 1000 + 100
Interest 3rd year ⇒ 100 + 100 + 100 + 10
Interest 4th year ⇒ 1000 + 100 + 100 + 10 + 100 + 10 + 10 + 1
Total C.I ⇒ 4000 + 600 + 40 + 1
⇒ 4641
10000 units ⇒ 4000
1 unit ⇒ 4/10
4641 unit = 1856.4

Q15. A sum of money is invested at 20% compound interest (compounded annually). It would fetch Rs. 723 more if interest is compound half-yearly. The sum is?
कोई धनराशि निवेश के लिए 20% चक्रवृद्धि ब्याज पर दी जाती है (वार्षिक रूप से संयोजित) यदि ब्याज के गणना छमाही रूप से की जाए तो 723 रु अधिक मिलते हैं. धनराशि ज्ञात कीजिए?
(a) Rs. 72,300
(b) Rs. 30,000
(c) Rs. 20,000
(d) Rs. 7,500

S15. Ans.(a)
Sol.
C.I for 1 year = 20
Rate for half yearly = 10%,  t = 2
C.I for 2 half years = 10 + 10 + 1
= 21
Difference in Rate = 21 – 20 = 1%
1% = Rs. 723
100% ⇒ 72300

You May also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}