Quantitative Aptitude Quiz For SSC And Railway Exams


1. By selling oranges at 32 a rupee a man loses 40%. How many for a rupee should he sell in order to gain 20%.
(a) 16
(b) 32
(c) 48
(d) 52

2. The simple Interest on a sum of money will be Rs. 600 after 10 years. If the principal is trebled after 5 year, the total interest at the end of 10 years will be. 
(a) 900
(b) 600
(c) 1800
(d) 1200
3. The average age of A and B is 20 years. If C were to replace A, the average would be 19 and if C were to replace B, the average would be 21. What are the ages of A, B and C.
(a) 22, 18, 20
(b) 18, 22, 20
(c) 22, 50, 18
(d) 18, 20, 22
4. The price of sugar is decreased by 40% and its consumption is also decreased by 25%. Find the new expenditure as a ratio of initial expenditure. 
(a) 9 : 20
(b) 20 : 9
(c) 7 : 4
(d) 4 : 7
5. A certain sum is interested at compound. The interest accrued in the first two years is Rs. 272 and that in the first three years is Rs. 434. Find the rate percent. 
(a) 7 1/2%
(b) 17 1/2%
(c) 25%
(d) 12 1/2%
6. Two equal glasses filled with mixture of alcohol and water in the proportions of 2 : 1 and 1 : 1 respectively were emptied into a third glass. What is the proportion of alcohol and water in the third glass? 
(a) 5 : 7
(b) 7 : 5
(c) 3 : 5
(d) 5 : 3
7. Any cyclic parallelogram having unequal adjacent sides is necessarily a
(a) Square
(b) Rectangle
(c) Rhombus
(d) Trapezium
8. Two pipes A and B can separately fill in 45 and 30 minutes respectively and a waste pipe C can carry off 9 litres per minute. If all the pipes are opened when the cistern is full, it is emptied in 1 1/2 hours. How many litres does the cistern hold?
(a) 125 litres
(b) 225 litres
(c) 135 litres
(d) 100 litres 
9. If 378 coins consist of 1 rupee, 50 paise and 25 paise coins whose values are in the ratio of 13 : 11 : 7, the number of 50 paise coins will be – 
(a) 132
(b) 128
(c) 136
(d) 133
10. A well with 10m inside diameter is dug 1.48 m deep. Earth taken out of it is spread all around to a width of 5 m to form an embankment. Find the height of embankment. 
(a) 5 m
(b) 5.5 m
(c) 4.66 m
(d) 4 m
Answers:


1. a
2. d
3. a
4. a
5. d
6. b
7. b
8. c
9. a

10. c



×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD