Quantitative Aptitude Quiz Based on Adda247 Book (With Video Solutions): 30th October 2018(Solutions)

Dear aspirants,

With the passing months, exam preparation for govt. exams viz. SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, SSC JE, SSC MTS and other prominent competitive exams is required to ace your performance in these sought after govt job. based exams. And to make you provide with an extraordinary experience of learning via the best study content of ADDA247 Publication Books, we will be providing daily quizzes of all the four mandatory subjects let it be Quantitative Aptitude, English Language, Reasoning and General Awareness right away from ADDA247 Publication Best Books For all SSC Exams to facilitate you with our Publication Books’ efficiency encompassed with comprehensive study material subsumed with holistic notes, Practice Sets and Exercises. 
Starting from today, the quizzes on SSCADDA for all SSC Exams will be based on ADDA247 Publication Books to make you experience a beneficial journey which drums up your efforts, preparation strategy and time managing skills. Quantitative aptitude holds its own importance in all SSC Exams and quantitative aptitude is its one significant part, considering the same, Arithmetic Quiz is all set to catalyze your preparation. 


Q1. Aditya covered a certain distance at some speed. Had he moved 3 km/h faster he would have taken 40 minute less. If he had moved 2 km/h slower, he would have taken 40 minutes more. The distance is:
आदित्य ने कुछ गति से एक निश्चित दूरी तय की. अगर वह 3 किम प्रति घंटा तेज़ चलता तो उसे 40 मिनट कम लगते. अगर वह 2 किमी प्रति घंटा धीरे चलता तो उसे 40 मिउते ज्यादा लगते. दूरी क्या है?
(a) 40
(b) 35
(c) 49
(d) 45


S1. Ans.(a)
Sol. distance → d
speed → s
ATQ,
d/s-d/(s+3)=40/60
2s (s + 3) = 9d … (i)
d/(s-2)-d/s=40/60
s (s –2) = 3d … (ii)
Dividing (i) & (ii)
2(s+3)/(s-2)=3
2s + 6 = 3s – 6
s = 12
9d = 2 × 12 × 15
d = 40 km


Q2. A bus takes 15 hours to go from Delhi to Chandigarh. Bus go one-third time with speed of 80 km/h. 40% of rest time with speed of 70 km/h. 2/3rd of rest of time with speed of 85 km/h rest with speed of 100 km/h. What is the distance that cover by bus?
दिल्ली से चंडीगढ़ जाने के लिए एक बस 15 घंटे लेती हैं. बस 80 किमी / घंटा की गति के साथ एक तिहाई समय चलती है. बचे हुए समय का 40% 70 किमी / घंटा की गति के साथ, बचे हुए समय का दो तिहाई 85 किमी / घंटा की गति के साथ और बाकि बचा हुआ 100 किमी / घंटा की गति के साथ तय करती है. बस द्वारा कवर की दूरी क्या है?
(a) 1200
(b) 860
(c) 1120
(d) 1220


S2. Ans.(d)
Sol. Distance = speed × time
=15/3×80+40/100×10×70+4×85+2×100
= 400 + 280 + 340 + 200
= 1220


Q3. In a race of one kilometer, A gives B a start of 100 metres and still wins by 20 seconds. But if A gives B a start of 25 seconds, B wins by 50 metres. The time taken by A to run one kilometer is:
एक किलोमीटर की दौड़ में, A, B को 100 मीटर की शुरुआत देता है और अभी भी 20 सेकंड से जीतता है. लेकिन अगर A, B को 25 सेकेंड की शुरुआत देता है, तो B 50 मीटर से जीतता है. एक किलोमीटर दौड़ने के लिए A द्वारा लिया गया समय है:
(a) 500/29 seconds
(b) 1200/29 second
(c) 800/29 seconds
(d) 700/29 seconds


S3. Ans.(a)
Sol.
Let A takes → x sec to cover 1000 m
& B takes → y sec to cover the same distance Q.
x + 20 = 900/1000 × y … (i)
950x/1000 + 25 = y … (ii)
From (i) & (ii)
x = 500/29 sec


Q4. A man covers a certain distance between his house and office on scooter. Having an average speed of 30 km/hr, he is late by 10 min. However, with a speed of 40 km/hr, he reaches his office 5 min earlier. Find the distance between his house and office.
एक आदमी स्कूटर पर अपने घर और कार्यालय के बीच एक निश्चित दूरी को तय करता है. 30 किमी / घंटा की औसत गति होने के कारण, वह 10 मिनट लेट हो जाता है. हालांकि, 40 किमी / घंटा की रफ्तार के साथ, वह 5 मिनट पहले अपने कार्यालय पहुंच जाता है. उसके घर और कार्यालय के बीच की दूरी ज्ञात कीजिये.
(a) 20 km
(b) 25 km
(c) 30 km
(d) 35 km


S4. Ans.(c)
Sol.
Speed Ratio ⇒ 30 : 40⇒ 3 : 4
Times Ratio ⇒ 4 : 3
(4 – 3)r → (10 + 5) minutes
1r → 15 minutes
4r → 60 minutes→ 1 hour
Distance = 30 km/hr × 1 hr

= 30 km

Q5. The distance between two stations, Delhi and Amritsar, is 450 km. A train starts at 4 p.m. from Delhi and moves towards Amritsar at an average speed of 60 km/hr. Another train starts from Amritsar at 3.20 p.m. and moves towards Delhi at an average speed of 80 km/hr. At what time will the two trains meet ?
दो स्टेशनों, दिल्ली और अमृतसर के बीच की दूरी 450 किमी है. एक ट्रेन 4 p.m. पर दिल्ली से चलना शुरू करती है और अमृतसर की तरफ 60 किमी / घंटा की औसत गति से आगे बढ़ती है. एक अन्य ट्रेन अमृतसर से 3:20 बजे पर चलाना शुरू होती है और दिल्ली की ओर 80 किमी / घंटा की औसत गति से आगे बढ़ती है. दिल्ली से कितनी दूर, दो ट्रेनें किस समय मिलेंगी?
(a) 5.30 p.m.
(b) 5.50 a.m.
(c) 6.50 p.m.
(d) 6.30 a.m.


S5. Ans.(c)
Sol.
D = 450
Distance Travelled by train which starts from Amritsar in 40 minutes
=80×40/60=160/3
Remaining distance = 450 – 160/3=1190/3
Time taken to meet
=(1190/3)/(60+80)
=1190/(140×3)
=8.5/3  hours
= 170 minutes
= 2 hours 50 minutes
They will meet at
= 4 : 00 pm + 2 hour 50 minutes
= 6 : 50 pm

Q6. A, B and C can walk at the rates of 3, 4 and 5 km per hour respectively. They starts from Pune at 1, 2, 3 o’clock respectively. When B catches A, B sends him back with a message to C. When will C get the message?
A, B और C क्रमशः 3, 4 और 5 किमी प्रति घंटे की दर से चल सकते हैं. वे क्रमश: 1, 2, 3 बजे पुणे से शुरू होते हैं. जब B, A को पकड़ता है, B उसे एक संदेश के साथ वापस भेजता है. C को संदेश कब मिलेगा?
(a) 4:15 o’clock
(b) 5:15 o’clock
(c) 6.25 o’clock
(d) Can’t be determined


S6. Ans.(b)
Sol. A → 3 km/hr → 1 o’clock
B → 4 km/hr → 2 o’clock
C → 5 km/hr → 3 o’clock
At 2 o’clock
Distance travelled by A in 1 hr ⇒ 3 × 1 = 3 km

Time taken by B to catch A ⇒ 3/(4 – 3) = 3 hours
Distance travelled by B in 3 hours i.e. at 5.00 pm ⇒ 3 × 4 = 12 km
C starts at 3 o’clock
Distance travelled by C in 2 hours = 5 × 2 = 10 km
Distance between A & C at 5:00 pm = 12 – 10 = 2 km
Time taken by A & C to meet each other = 2/(3 + 5)
=2/8  hours=1/4 hours= 15 minutes
C will get the message at = 5:15 pm


Q7. Two trains start at the same time from two stations and proceed towards each other at the rates of 20 km and 25 km per hour respectively. When they meet, it is found that one train has travelled 80 km more than the other. Find the distance between the two stations.
दो ट्रेनें एक ही समय में दो स्टेशनों से शुरू होती हैं और क्रमश: 20 किमी और 25 किमी प्रति घंटे की दर से एक-दूसरे की ओर बढ़ती हैं. जब वे मिलती हैं, तो यह पाया जाता है कि एक ट्रेन दूसरे की तुलना में 80 किमी अधिक यात्रा कर चुकी है. दो स्टेशनों के बीच दूरी ज्ञात कीजिये.
(a) 720 km
(b) 740 km
(c) 760 km
(d) 780 km


S7. Ans.(a)
Sol.
Let Distance = d
They will meet after = d/(20 + 25)=d/45  hour
Distance travelled by 1st train in d/45 hour=d/45×25=5d/9
Distance travelled by 2nd train in d/45 hour=d/45×20=4d/9
ATQ,
d/9=80
d = 720 km


Q8. A goods train and a passenger train are running on parallel tracks in the same direction. The driver of the goods train observes that the passenger train coming from behind overtakes and crossed his train completely in 60 seconds. Whereas a passenger on the passenger train marks that he crossed the goods train in 40 seconds. If the speed of the train be in the ratio of 1 : 2, find the ratio of their lengths.
एक माल गाड़ी और एक यात्री ट्रेन उसी दिशा में समानांतर पटरियों पर चल रही है. माल ट्रेन के चालक ने देखा कि पीछे से आ रही यात्री ट्रेन उसे 60 सेकंड में पूर्ण रूप से पार करती है. जबकि यात्री ट्रेन में एक यात्री ने देखा कि उसने माल ट्रेन को 40 सेकंड में पार किया. यदि ट्रेनों की गति का अनुपात 1:2 है, तो उनकी लंबाई का अनुपात ज्ञात कीजिये?  
(a) 1 : 2
(b) 2 : 1
(c) 3 : 2
(d) 2 : 3


S8. Ans.(b)
Sol. Goods train → x m
Passenger train = y m
Speeds Ratio = 1:2
Let the speed of goods Train = k
Speed of passenger train = 2k
Condition 1
x + y = (2k – k) × 60
x + y = 60k … (i)
Condition 2
x = (2k – k) × 40
k = x/40 … (ii)
From (i) & (ii)
x + y = 60 × x/40
x+y=3x/2
2x + 2y = 3x
x = 2y

x : y = 2 : 1

Q9. A train after travelling 50 km meets with an accident and then proceeds at 3/4 of its former speed and arrives at its destination 35 minutes late. Had the accident occurred 72 km further, it would have reached the destination only 15 minutes late. The normal speed of the train is
एक ट्रेन को 50 किमी की यात्रा के बाद दुर्घटना का सामना करना पड़ता है और फिर अपनी पूर्व गति की 3/4 गति से चलती है और अपने गंतव्य स्थान पर 35 मिनट देर से पहुंचती है. यदि यह दुर्घटना 72 किमी आगे हुई होती, तो वह अपने गंतव्य स्थान तक केवल 15 मिनट देरी से पहुंचती. ट्रेन की सामान्य गति कितनी है.
(a) 36 km/hr.
(b) 38 km/hr.
(c) 46 km/hr.
(d) 72 km/hr.


S9. Ans.(d)
Sol.

ATQ,
72/(3s/4)-72/s=(35-15)/60
288/3s-72/s=20/60
72/3s=1/3
s = 72 km/hr

Q10. Two trains measuring 100 m and 80 m respectively, run on parallel lines of track. When travelling in opposite directions they are observed to pass each other in 9 seconds, but when they are running in the same direction at the same rate as before, the faster train passed the other in 18 seconds. Find the speed of the two trains in km per hour.
दो ट्रेनों की क्रमश: लंबाई 100 मीटर और 80 मीटर है, ट्रेनें समांतर ट्रैक पर चलती हैं. विपरीत दिशाओं में यात्रा करते समय उन्हें एक-दूसरे को पार करने में 9 सेकंड का समय लगता है, लेकिन जब वे समान दिशा में यात्रा करते है तो तेज गति की ट्रेन दूसरी ट्रेन को 18 सेकंड में पार करती है. दोनों ट्रेनों की गति(प्रति घंटे किमी में)ज्ञात कीजिये.
(a) 12 km/hr, 5 km/hr
(b) 14 km/hr, 18 km/hr
(c) 16 km/hr, 54 km/hr
(d) 18 km/hr, 54 km/hr

S10. Ans.(d)
Sol. 1st Condition
100 + 80 = (S₁ + S₂) × 9
S₁ + S₂ = 20 … (i)
2nd Condition
100 + 80 = (S₁ – S₂) × 18
S₁ – S₂ = 10 … (ii)
Adding (i) & (ii)
2S₁ = 30
S₁ = 15 m/sec=15×18/5  km/hr= 54 km/hr
S₂ = 20 – 15= 5 m/sec=5×18/5  km/hr= 18 km/hr

You may also like to read:
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD