Quantitative Aptitude For SSC CHSL and SSC CGL Exams

1. The sum of two numbers is 10 and their product is 20. What will be the sum of their reciprocals?
(a) 1
(b) 2
(c) 1/2
(d) 1/10

2. The HCF and LCM of the two numbers x and y are respectively 3 and 105. If x+y=36, then 1/x+1/y is equal to 
(a) 35
(b) 3/5
(c) 4/35
(d) 1/35
3. A cistern has two pipes. One can fill it with water in 8 h and the other can empty it in 5 h. In How many hours will the cistern be emptied if both the pipes are opened together when 3/4 of the cistern is already full of water?
(a) 3 1/3 h
(b) 6 h
(c) 10 h
(d) 13 1/3 hr
4. A large tanker can be filled by two pipes A and B is 60 min and 40 min respectively. How many minutes will it take to fill the tanker from empty state if B is used for half the time and A and B fill it together for the other half?
(a) 15 min
(b) 20 min
(c) 27.5 min
(d) 30 min
5. Raman bought a geyser at 9/10 th of its marked price and sold it at 8% more than its marked price. His gain per cent is 
(a) 8
(b) 10
(c) 18
(d) 20
6. The ratio between two number is 3 : 4. If each number is increased by 6, then ratio becomes 4 : 5. The difference between the numbers is
(a) 1
(b) 3
(c) 6
(d) 8
7. In a school, the ratio of boys and girls is 4 : 5. When 100 girls leave the school, the ratio becomes 6 : 7. How many boys are there in the school?
(a) 1300
(b) 1500
(c) 1600
(d) None of these
8. Two vessels A and B contain milk and water in the ratio 7 : 5 and 17 : 7, respectively. In what ratio mixtures from two vessels should be mixed to get a new mixture containing  milk and water in the ratio 5 : 3?
(a) 1 : 2
(b) 2 : 1
(c) 2 : 3
(d) 3: 2
9. A shopkeeper has 100 kg of tea. He sells a part of it at 20% profit and the rest at 5% loss. If his overall profit is 10%, find the quantity for each part?
(a) 20 kg
(b) 25 kg
(c) 30 kg
(d) 40 kg
10. A boat takes half time in moving a certain distance downstream than upstream. What is the ratio between rate in still water and rate in current?
(a) 1 : 2
(b) 3 : 1
(c) 2 : 1
(d) 1 : 3
Answers Key
1.(c)
2.(c)
3.(c)
4.(d)
5.(d)
6.(c)
7.(d)
8.(b)
9.(d)
10.(b)




Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?