Quantitative Aptitude For SSC CHSL and SSC CGL Exams

1. The sum of both digits of a two digit number is 7. If the digits of the number are interchanged, the number so formed is greater than the original number by 27. Find the original number.
(a) 25
(b) 26
(c) 27
(d) 28



2. If after the payment of 3/4 of a loan, Rs. 500 still remain to pay, what is whole amount of the loan?
(a) Rs. 2000
(b) Rs. 2100
(c)  Rs. 1700
(d) Rs. 1500
3. It is given that 2^32+1 is exactly divisible by a certain number. Which one of the following is also divisible by the same number?
(a) 2^96+1
(b) 2^16-1
(c) 2^16+1
(d) (7.2)^33
4. What is the least number which is a multiple of 17 and when divided by 2, 3, 4, 5, 6 and 8 leaves 1 as remainder in each case?
(a) 121
(b) 1921
(c)  361
(d) 1020
5. A train travelling at 100 km/h overtakes a motorbike travelling at 64 km/h in 40 s. What is the length of the train in metres?
(a) 1777 m
(b) 1822 m
(c)  400 m
(d) 1400 m
6. A can do a piece of work in 25 days which B alone can finish in 20 days. Both together work for 5 days and then A leaves off. How many days will B take to finish the remaining work?
(a) 11
(b) 12
(c)  13
(d) 14

7. 9 children can complete a piece of work in 360 days, 18 men can complete the same piece of work in 72 days and 12 women can complete it in 162 days. In how many days, can 4 men, 12 women and 10 children together complete the piece of work ?
(a) 71
(b) 81
(c)  61
(d) 85
8. The interest on a certain sum of money is Rs. 67.20 and the discount on the same sum of money for the same time and at the same rate is Rs. 60. What is the sum?
(a) Rs. 560
(b) Rs. 500
(c)  Rs. 460
(d) Rs. 400

9. By selling an article for Rs. 144 a man loses 1/7 of his outlay. By selling it for Rs. 168, his gain or loss per cent is
(a) 20% Loss
(b) 20% gain
(c)  4 1/6% Gain
(d) None of these
10. A man’s age was 5 times his son’s age 5 yr ago and he will be three times his son’s age after 2 yr. The ratio of their present ages is
(a) 5 : 2
(b) 5 : 3
(c) 10 : 3
(d) 11: 5

Answers Key
1.(a)
2.(a)
3.(a)
4.(b)
5.(c)
6.(a)
7.(b)
8.(a)
9.(d)
10.(c)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?