Quant Quiz

1. The breadth of a rectangular field is 60% of its length. If the perimeter of the field is 800 m.What is the area of the field?
A) 47500
B) 37500
C) 57500
D) 77500

2. Four circular cardboard pieces, each of radius 7cm are placed in such a way that each piece touches two other pieces. The area of the space encosed by the four pieces is
A) 168
B) 208
C) 306
D) 156
3. The no of revolutions a wheel of diameter 40cm makes in traveling a distance of 176m is
A) 240
B) 140
C) 40
D) 340
4. What is the least number of squares tiles required to pave the floor of a room 15.17 m long and 9.02 m broad?
A) 814
B) 714
C) 614
D) 713
5. A took 15 seconds to cross a rectangular field diagonally walking at the rate of 52 m/min and B took the same time to cross the same field along its sides walking at the rate of 68m/min. The area of the field is?
A) 50
B) 60
C) 70
D) 80
6. A typist uses a sheet measuring 20cm by 30cm lengthwise.If a margin of 2 cm is left on each side and a 3 cm margin on top and bottom, then percent of the page used for typing is
A) 64%
B) 74%
C) 84%
D) 94%
7. A rectangular plot measuring 90 metres by 50 metres is to be enclosed by wire fencing. If the poles of the fence are kept 5 metres apart, how many poles will be needed?
A) 56m
B) 65m
C) 34m
D) 36m
8.A sector of 120 degrees, cut out from a circle, has an area of 66/7 sq cm. Find the radius of the circle.
A) 1cm
B) 2cm
C) 3cm
D) 4cm
9. Find the length of a rope by which a cow must be tethered in order that it may be able to graze an area of 9856 sq meters.
A) 56m
B) 16m
C) 14m
D) 76m
10. In measuring the sides of a rectangle, one side is taken 5% in excess and the other 4% in deficit. Find the error percent in the area, calculate from the those measurements.
A) .7%
B) 0.5%
C) 0.9%
D) 0.3%
11. The base of a parallelogram is twice its height. If the area of the parallelogram is 72 sq. cm, find its height
A) 6
B) 7
C) 8
D) 9
12. Rectangular field is to be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered. If the area of the field is 680 sq feet, how many feet of fencing will be required?
A) 44ft
B) 22ft
C) 54ft
D) 88ft
13. The base of a triangular field is three times its altitude. If the cost of cultivating the field at Rs. 24.68 per hectare be Rs. 333.18, find its base and height.
A) B=900;H=300
B) B=300;H=900
C) B=600;H=700
D) B=500;H=900
14. The length of a rectangle is twice its breadth. If its length is decreased by 5 cm and breadth is increased by 5 cm, the area of the rectangle is increased by 75 sq.cm. Find the length of the rectangle?
A) 10cm
B) 20cm
C) 30cm
D) 40cm
15. The area of a circle of radius 5 is numerically what percent its circumference?
A) 150%
B) 250%
C) 350%
D) 450%
Answers 
1.(B)Let length = x meters, then breadth = 0.6x
  perimeter = 800 meters
=> 2[ x + 0.6x] = 800
=> x = 250 m
Length = 250m and breadth = 0.6 * 250 = 150m
Area = 250 * 150 = 37500 


2.(A)
3.(B)
4.(A)
5.(B)
6.(A)

7.(A)
8. (C)
9. (A)
10. (B)
11. (A)
12. (D)
13. (A)
14. (D)
15. (B)

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

59 Comments

  1. Guys, Don't you think in the. Q.No 3, Option (D) should be 440 in lieu of 340 ?? Or has it been mis-typed ?

  2. length of sqr=HCF(1517 &902 )=41
    then area of each tile=41*41=1681
    no of tiles=1517*902/1681=814

  3. no we don't get max size(max means max no of tiles not size)
    for max no of tiles= LCM of nos
    for min no of tiles= HCF of nos

  4. take hcf
    because value of hcf is smaller than Lcm
    and when we will devide a value by it will provide maximum no. of tiles

  5. Sol of 5 , area of sheet =20*30=600; area used for typing={20-4}*{30-6}=16*24=384;%=384/600*100=64%

  6. speed=distance/time here distance=diagonal
    v=52 m/min= 52/60 m/sec time t=15 sec
    diagonal =speed*time=52/60*15=13 m
    since B took the same time to cross the same field along its sides walking at the rate of 68m/min.

    it means B travels along length L and breadth B
    distance=L+B V=68 m/sec=68/60 m/sec t=15 sec
    distance L+B=speed*time=68/60*15=17 m
    Area of rectangle A= L*B
    according to pythagorus therom
    D^2=L^2+B^2
    we can write L^2+B^2=(L+B)^2-2*L*B
    =(L+B)^2-2*Area
    now D^2=(L+B)^2-2*Area
    13^2=17^2-2*Area
    2*Area=17^2-13^2=289-169=120
    Area=120/2=60 sqr m

  7. Answers of the rest are as follows. 4.[A], 5.[B], 6. [A], 7. -, 8. [C], 12. [D], 13. [A], 14. [D]. I must say, after solving all but Q. No 7, what a fantastic set of Questions it was for Quantitative Aptitude !! Hats off to http://www.sscadda.com for putting quality questions before us in each section and that always. A million thanks to Ayushi Ma'am & Sandeep Sir, the persons whom I know on this importantly informative arena for the aspirants like us.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD