**1.**The average age of 40 boys in a class

is 15. The average age of a group of 18 boys in the class is 16 and the average

age of an other 12 boys in the class is 14. What is the average age of the

remaining boys in the class?

(a) 15•25 years

(b) 14.4 years

(c) 14•75 years

(d) None of these

**2.** Ruby invested an amount of Rs. 5,800 for 2 years. At what rate of

compound interest will she get an amount of Rs. 6394•5 at the end of two years

?

(a) 5 p.c.p.a.

(b) 4 p.c.p.a.

(c) 6 p.c.p.a.

(d) 8 p.c.p.a.

**
3.** A boat covers a distance of 30 km downstream in 2 hours while it takes 6

hours to cover the same distance upstream. How much time the boat will take to

cover 90 km in still water?

(a) 6 hrs

(b) 9 hrs

(c) 15 hrs

(d) None of these

**
4.** A lent Rs 5000 to B for 2 years and Rs 3000 to C for 4 years on simple

interest at the same rate of interest and received Rs 2200 in all from both of

them as interest. The rate of interest is

(a) 5%

(b) 7%

(c) 8%

(d) None of these

**5.** Train A and B travel to a place at a speed of 35 and 55 km/h

respectively. If car B takes hours less time than A for the

journey, the distance of the place is_

(a) 300.25 km

(b) 400 km

(c) 350.565 km

(d) 336.875 km

**6.** Two numbers are such that if the first is subtracted from six times

the second, their difference becomes 71, and if the second be added to 7 times

the first , their sum becomes 62. The two numbers are

(a) 19, 7

(b) 13, 7

(c) 7, 13

(d)17, 3

**7.** How much will be the compound interest to be paid on a principal

amount of Rs 85,000/- after 3 years at the rate of 6 p.c.p.a?

(a) Rs 16623.36/-

(b) Rs 16236.36/-

(c) Rs 16326.36/-

(d) Rs 16632.36/-

**8.** Yesterday Mansi typed an essay of 5000 words at the speed of 60 words

per minute. Today she typed the same essay faster and her speed was 15% more

than yesterday. What is the approximate difference in the time she took to type

yesterday and the time she took to type today?

(a) 20 minutes

(b) 30 minutes

(c) 10 minutes

(d) 40 minutes

**9.** To Finish a work, B will take three times as long as A and C together

and C will take twice as long as A and B together. If the three persons A, B and

C together can finish the work in 20 days , then how long will A take to finish

the work alone?

(a) 30 days

(b) 45 days

(c) 48 days

(d) 60 days

**10.** A person drove a certain distance by car the speed of 35 km/h and

returned on cycle at the speed of 10 km/h, If the whole journey took 18 hours.

Then what distance did he drive on car?

(a) 80 km

(b) 120 km

(c) 140 km

(d) 150 km

**ANSWERS**

**WITH EXPLANATION :-**

**1. (b)**

Total students are 40 × 15 = 600

So, 18 x 16 + (12 + 14) = 456

Left student is 10 and their average is =600-456= 144÷ 10=14.4

**2. (a)**

The interest in 2 years is 594.5 which is 10.25% of 5800. Hence the rate of interest is 5% p.a.

**3. (b)**

Upstream speed = 5 km/hr

Downstream speed = 15 km/hr

Speed of boat in still water = (5 + 15)/2 = 10 km/hr

Required time = 90/10 = 9 hrs

**4. (d)**

Let the rate of interest is=x

(X * 5000 * 2)/100 + (3000 * 4 * x)/100 = 2200

x = 10%

**5. (d)**

Let Car A takes t hrs to reach the place

Distance is same,

35 t = 55(t – 7/2)

T = 77/8

Distance = 35 * 77/8 = 336.87 km

**6. (c)**

Let the number be X and Y

Then 6y – x = 71 and 7x + y = 62

Solving the equation

X = 7, y = 13

**7. (b)**

= Rs 16236.36 Approx.

**8. (c)**

= 5000/60 − 5000/69

= 83.33 – 72.46

= 10 min (Approx.)

**9. (c)**

3*B’s daily work= (A+C)’s daily work

4*B’s daily work = (A+B+C)’s daily work = 1/20

B’s daily work = 1/80

2*C’s daily work = (A+B)’s daily work

3*C’s daily work = (A+B+C)’s daily work = 1/20

C’s daily work= 1/60

A’s daily work= 1/20 – (1/80 + 1/60) = 1/48

A can finish the work in 48 days.

**10. (c)**

Time taken by car = x/35 and time taken on cycle = x/10

x/10 + x/35 = 18

x = 140

1-B 2-A 3-B4-D(10%) 5-D 6-C7-B 8-C 9-C 10-C1-B 2-A 3-B 4-D(10%) 5-D 6-C 7-B 8-C 9-C 10-C…10/10…THANX FOR THE QUIZ

Yes?

How I can access this on my pc

Plz provide a better information..

can u expain Q9. ?

Can you explain 5th qyestion Where 7/2 is come

Q9

as B will take three times as long as A and C together

means B is 3 times efficient as long as A+C

since efficiency is inversely proportional to work(A+C)’s daily work=3*B’s daily work–(1)

(A+B)’s daily work=2*C’s daily work –(2)

(A+B+C)'s daily work=1/20—-(3)

from eqn 1 & 3

(B+3*B)'s daily work=1/20

4*B=1/20 , B's daily work=1/80

from eqn 2& 3

C+2*C=1/20 3*C=1/20 C=1/60

put the value of B & C in eqn 3

A+1/80+1/60=1/20

A’s daily work= 1/20 – (1/80 + 1/60) = 1/48

A can finish the work in 48 days.

Well explained..

5th mai data miss hai..

in 5th data is missing

ThankS

Thanks Shadow @

sir, please explain clearly……..??? i didn't understand second problem

both distances same na……..

so, distance1=distance2

i don't now……. 35t=55(t-1)

20t=55

t=11/4

so……. distance= speed*time

35*11/4=96.25 answer…….. check ur explantion and answr sir

There is something mistyped in question no 1. It should be (12×14)

Thanks for the quiz with solutions.

A=P(1+R/100)^2A=6394.5 P=5800

6394.5=5800(1+R/100)^2

(1+R/100)^2=1.1025

1+R/100=sqar root(1.1025)=1.05

1+R/100=1.05R/100=0.05

R=5%

actually there is data missing in Q5

it is written,

If car B takes 7/2 hours less time than A for the journeysince If car B takes 7/2 hours less time than A for the journey

Tb=Ta-7/2

d/55=d/35-7/2

d/35-d/55=7/2

20*d/35*55=7/2

d=7*35*55/2*20

d=336.875 km

A person bought some oranges worth rs 36 from ecch of the 5 markets at rs 1 rs 1.5 rs 1.8 rs 2 and rs 2.25 per orange . what is the avg price of the orange. Will someone solve this question plz.

Mam I have been asking you from 10 days regarding FCI please provide Technical paper. I have to fill the application and I have to decide to apply for which post, last 7 days to go for closing date

Ans kitna hai vishu g

Can you solve it…

1st fig50-20=30 , 30-10=20 again 30-20=10

2nd fig

58-8=50 , 62-30=32 again 50-32=18

3rd fig

60-2=58 , 50-22=28 again 58-28=30

so ans will be Btnx…

36/1+36/1.5+36/1.8+36/2+36/2.25=36+24+20+18+16=114

36*5/114=1.57