Reasoning Quiz SSC CHSL 2016

Q1. Saint : Meditation : : Scientist : ?
(a) Research 
(b) Knowledge
(c) Spiritual 
(d) Rational
Ans.(a)

Q2. King : Palace :: Eskimo : ?
(a) Caravan 
(b) Asylum
(c) Monastery
(d) Igloo
Ans.(d)

Q3. Arrange the following words as per order in the dictionary.
1. Dissident 
2. Dissolve
3. Dissent 
4. Dissolute
5. Dissolution
(a) 3, 1, 4, 5, 2 
(b) 3, 2, 1, 4, 5
(c) 3, 1, 4, 2, 5 
(d) 3, 2, 4, 5, 1
Ans.(a)

Q4.6 : 64 :: 11 : ?
(a) 144 
(b) 169
(c) 121 
(d) 124
Ans.(b)
Sol.
(6 +2)^2 = 64 
Similarly (11 + 2)^2 = 169

Q5.17 : 60 :: 20 : ?
(a) 57
(b) 69
(c) 81 
(d) 93
Ans.(b)
Sol.
17×3 + 9 = 60
20×3 + 9 = 69

Q6.a __ bc __ c __ abb __ bca __ 
(a) cccbc    
(b) cbbac 
(c) accba    
(d) abbba
Ans.(c)
Sol.
aabcc/ccabb/bbcaa

Q7.ab __ d __ aaba __ na __ badna __ b 
(a) andaa    
(b) babda
(c) badna    
(d) dbanb 
Ans.(a)
Sol. abadna/abadna/abadna/ab

Q8. 11529 : 72135 : : 152943 : ?
(a) 163044
(b) 620348
(c) 213549
(d) 203448
Ans.(c)
The addition of the digits 11529 = 1 + 1 + 5+ 2 + 9 = 18, 
72135 = 7 + 2 + 1 + 3 + 5 =18
152943 = 1 + 5 + 2 +9 + 4 + 3 = 24.
Similarly, the addition of the digits 213549 will be 
=2 + 1 + 3 + 5 + 4 + 9 = 24

Q9.Rice bowl of India : Andhra Pradesh : :Manchester of India : ?
(a) Mysore 
(b) Banaras
(c) Mumbai
(d) Surat
Ans.(c)
Sol.
Andhra Pradesh is called ‘Rice bowl of India’. Similarly, Mumbai is called ‘Manchester of India’.
Q10.How many combinations of two-digit numbers having 8 can be made from the following numbers?
8, 5, 2, 1, 7, 6
(a) 9
(b) 11
(c) 10
(d) 12 
Ans.(b) 
Sol. The possible two-digit numbers are : 88, 85, 82, 81, 87, 86, 58, 28, 18, 78, 68.
Number of combinations = 11

Q11.Raju is sixth from the left end and Vinay is tenth from the right end in a row of boys. If there are eight boys between Raju and Vinay, how many boys are there in the row?
(a) 24
(b) 23
(c) 25
(d) 26
Ans.(a) 
Sol. Clearly, number of boys in the row = (6 + 10 + 8) = 24. 
Q12.Students line up in a queue in which Ashish stands fifteenth from the left and Sachin is seventh from the right. If they interchange their places, Sachin would be fifteenth from the right. How many students are there in the queue?
(a) 21
(b) 22
(c) 29
(d) None of these 
Ans.(c) 
Sol.Sachin’s new position is 15th from the right as well as the left end of the row.
∴ Number of students in the queue = (14 + 1 + 14) = 29. 

Q13.Desifer message code 
481 → sky is blue
246 →sea is deep
698 →sea looks blue 
Which number represent looks?
(a) 8
(b) 6
(c) 9
(d) 1
Ans.(c) 
sky = 1 , is = 4, blue = 8
sea = 6, deep = 2, looks = 9

Q14.In this question, choose one word which cannot be formed by using the letters of the given word. Find that word. 
ADVENTUROUS
(a) RENT
(b) SOUND
(c) TREND
(d) TENURE
Ans.(d)  
Sol. This word cannot be formed by using the letters of the given word because there is no 2 letter of ‘E’ in ADVENTUROUS.

Q15.At the end of a party, 15 people are present, and they all shake hands with each other once. How many handshakes will there be altogether? 
(a) 100
(b) 95
(c) 105
(d) 90
Ans.(c)
Sol.  Clearly, total number of handshakes =[n(n-1)]/2 = 105.
  

  

  


×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD