Reasoning Quiz SSC CHSL 2016

Q1.Two
years ago, Aadhya was three times as old as his son and two years hence, twice
her age will be equal to five times that of her son. Find Aadhya’s present age.
(a) 38 years
(b) 36 years
(c) 34 years
(d) 42 years
 S1. Ans.(a)
Sol.  Let Aadhya’s present age = x
Aadhya’s
son’s age = y
Two years
ago:
x – 2 =
3(y-2)
x – 3y =
-4   …….(i)
Two year
hence:
2(x+2) =
5(y+2)
2x – 5y =
6  ………(ii)
From (i) and
(ii)
Aadhya’s
present age = 38 years

Q2.From
the given alternative words, select the word which cannot be formed using the
letters of the given word: ADMINISTRATION
(a) STRAIN
(b)
TRADITION
(c)
SITUATION
(d) RATION

 S2. Ans.(c)
Sol. SITUATION cannot be formed using the
letters of ADMINISTRATION, because it does not contain “U”.

Q3.If
MOTHER is coded as KMRFCP, then HOUSE is coded as—
(a) FMRPC
(b) GNSQD
(c) GNRQD
(d) FMSQC

Q4.If
D stands for ×, S stands for +, A stands for – and M stands for ÷, what is the
value of the given expression:
28D6S34M2A8D6
(a) 558
(b) 3312
(c) 137
(d) 31

 S4. Ans.(c)
Sol. 28D6S34M2A8D6
After
changing sign:
= 28 × 6 +
34
÷ 2 – 8 ×
6
= 168 + 17 –
48
= 137

Q5.If
3 * 4 = 10, 5 * 8 = 18, 7 * 7 = ?
(a) 26
(b) 21
(c) 28

(d) 49

 S5. Ans.(b)
Sol. 3 * 4 =
3 + 3 + 4 =10
5 * 8 = 5 +
5 + 8 = 18
Similarly
7 * 7 = 7 +
7 + 7 =21

Q6.In
the following question, a series is given with one term missing. Choose the
correct alternative from the given ones that will complete the series.


(a) 19
(b) 16
(c) 15
(d) 17

Q7.Rahul
starts and walks towards the south, he then turns to his right and walks 5 kms,
then again turns left and walks 3 kms and then again turns left and walks 5
kms. In which direction is he from the starting point?
(a) NORTH
(b) SOUTH
(c) EAST
(d) WEST

Q8.Consider
the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions
can definitely be drawn from the given statement.
Statements:
a)
Odisha is still an underdeveloped state.
b)
Problems like poverty, unemployment and illiteracy have not been solved.
Conclusions:
I)
The administration of Orissa is not sensitive enough.
II)
It is the Will of God.
(a) Only I
follows
(b) Only II
follows
(c) Both I
and II follow
(d) Neither
I and II follows

S8. Ans.(d)
Sol. Neither conclusion I and II follows.

Q9.How
many triangles are there in the following figure?
(a)
12
(b)
16
(c)
10
(d)
20

S9. Ans.(d)
Sol. Number
of triangle = 20

Q10.Which
illustrates the relationship amongst Judges, thieves and criminals?


S10. Ans.(a)
Q11.Which
answer figure will complete the pattern in the question figure?

S11. Ans.(a)
Q12.From
the given answer figures, select the one in which the question figure is
hidden/embedded?

S12. Ans.(a) 

Q13.A
piece of paper is folded and punched as shown below. From the given responses,
indicate how will it appear when open?

S13. Ans.(d)
Q14.In
the Q, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of
the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented
by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and
rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered
from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row
and next by its column, e.g., K can be represented by 00, 24, etc. and A can be
represented by 55 etc. You have to identify the set for the word ‘SHIP’
       Matrix I                                     Matrrix II
(a)
31, 56, 43, 10
(b)
89, 12, 40, 99
(c)
04, 21, 76, 44
(d)
89, 56, 34, 11

S14. Ans.(a)
Sol.
“S” = 04,
31, 89
“H” = 56,
77, 12
“I” = 43,
76, 88
“P” = 10,
44, 99

Q15.
How many such pairs of letters are there in the word EXPAND each of which has
as many letters between them as in the English alphabet?
(a)  One
(b)
Four
(c)
Two
(d)
none

S15. Ans.(d)
Sol. There
is no such pairs.


  

  

  



×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD