Reasoning Quiz SSC CHSL 2016

Q1. Select the related word from the given alternatives:
CURE : DISEASE :: HEAL : ?
(a) Illness
(b) Injury
(c) Recover
(d) Sick

Ans.(b)

Q2. Select the related letters from the given alternatives:
DBCE : QOPR :: JLKI : ?
(a) YWXU
(b) WYXV
(c) WXYV
(d) WYVX

Q3. Select the related numbers from the given alternatives:
6 : 42 :: 12 : ?
(a) 48
(b) 72
(c) 60
(d) 84
Ans.(d)
Sol. 6 × 7 = 42
Similarly 12 × 7 = 84

Q4. Find the odd word pair from the given alternatives.
(a) High,Up
(b) Past,Present
(c) Often,Seldom
(d) Fresh,Stale
Ans.(a)
Sol. Except option (a), in all pairs both are antonym of each other.

Q5. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) AOU
(b) EOI
(c) UIE
(d) ALO
Ans.(d)
Sol. Except ALO, all are vowels.

Q6. Find the odd number from the given alternatives.
(a) 13
(b) 17
(c) 29
(d) 87
Ans.(d)
Sol. Except 87, all are prime numbers. 
Q7. Arrange the following words as per order in the dictionary and choose the one that comes first:
1. Temple 
2. Tenant 
3. Terminate 
4. Temperature
(a) Temple
(b) Tenant
(c) Terminate
(d) Temperature
Ans.(d) 

Q8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
NOM, QRP, TUS, ?
(a) WAX
(b) HUT
(c) WXV
(d) HTU

Q9. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
1,3,7,13,21,?
(a) 27
(b) 29
(c) 31
(d) 33
Ans.(c)
Sol. Pattern of series is
+2, +4, +6, +8, +10
So, 21 + 10  = 31

Q10. If it is Saturday on 27th September, what day will it be on 27th October of the same year?
(a) Thursday
(b) Sunday
(c) Friday
(d) Monday
Ans.(d)
Sol. 27th September = Saturday
So, 1st October = Wednesday
Day on 27th October of the same year= Monday

Q11. The ratio of the ages of man and his wife is 4:3. After 4 years, the ratio will be 9:7. If at the time of marriage, the ratio was 5:3, how many years ago were they married?
(a) 12
(b) 24
(c) 5
(d) 8
Ans.(a)
Sol. Let the age of man = 4x
And age of wife = 3x
After 4 years
(4x+4)/(3x+4) = 9/7
28x + 28 = 27x + 36
x = 8
Present age = (32, 24)
At the time of marriage the ratio was=5:3
3/8×32 =12
12 years ago they were married.

Q12. From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: ALTERNATIVES
(a) ALTER
(b) NATIVE
(c) TEN
(d) NATIONAL
Ans.(d)
Sol. There is no “L” in ALTERNATIVES, so NATIONAL cannot be formed.

Q13.If code P is denoted by 7, X by 9, M by 5, Z by 8, L by 2, T by 1, then ZLTPXM will be
(a) 812851
(b) 821591
(c) 812715
(d) 821795
Ans.(d)
Sol. ZLTPXM-> 821795

Q14.If 24×2=84, and 32×3=69, then 13×3=?
(a) 38
(b) 93
(c) 16
(d) 10
Ans.(b)
Sol. After multiplying reverse the digit.
13 × 3 = 39
So, 93 is the answer.

Q15. If ‘+’ means division, ‘-’ means multiplication, ‘÷’ means subtraction, ‘×’ means addition, and < means less than, then which of the following is false?
(a) (10+2)÷7 < (10÷7)+2
(b) (10-7) ×2 < (10×2)-7
(c) (10×7)-2< (10 – 2) ×7
(d) (10÷2)+7 < (10+7) ×2
Ans.(c)
Sol. Option (a)
(10 ÷ 2) – 7 < (10 – 7) ÷ 2
-2 < 1.5
Option (b)
(10 × 7) + 2 < (10 + 2) × 7
72 < 84
Option (c)
(10 + 7)  × 2 < (10 × 2) + 7
34 < 27, false
Option (d)
(10 – 2) ÷ 7 < (10 ÷ 7) +2
1.2 < 3.4


  

  

  
   
  

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD