General Awareness Quiz For SSC CGL 2016

Q1.The most famous Saka ruler in India was?
(a)Nahapana
(b)Rudradaman I
(c)Ushavadata
(d)Ghamatika
Ans-B
Q2. Who was the court physician of Kanishka?
(a)Nagasena
(b)Susruta
(c)Charaka
(d)Asvagosha
Ans-C
Q3.Aryabhatta and Varahamihira lived during the
(a) Maurya Period 
(b) Gupta Period
(c) Nanda Period 
(d) Sunga Period
Ans.B 
Q4.A Mughal Queen whose name was written to all the Mughal farmans and inscribed on the coins was
(a) Maham Ananga
(b) Nur Jahan
(c) Mumtaz Mahal
(d) Mariam Makani
Ans. B
Q5.The last Peshwa who became British Pensioner and lived for about thirty years at Bithur near Kanpur was
(a) Narain Rao
(b) Madhav Rao I
(c) Madhav Rao Narain
(d) Baji Rao II
Ans- D
Q6.Who had given the title of ‘Mahatma’ to Gandhi ? 
(a) B. G. Tilak
(b) Gopal Krishna Gokhale
(c) Moti Lal Nehru
(d) Rabindra Nath Tagore
Ans-D
Q7.When will demand become a grant ?
(a)When a demand is proposed
(b)After the discussion on demand is over
(c)After the demand is granted
(d)When the Budget Session is closed
Ans-C
Q8.In the Parliament of India, the purpose of an adjournment motion is
(a) to allow a discussion on a definite matter of urgent public importance
(b) to let opposition members collect information from the ministers
(c) to allow a reduction of specific amount in demand for grant
(d) to postpone the proceedings to check the inappropriate or violent behaviour on the part of some members
Ans. A
Q9.Generally the first session of the Parliament starts with an address of the President in which 
(a)he makes a survey of the achievements of the Government during the previous year
(b)he makes suggestions to the Government regarding the policy it should follow it the interest of the Country
(c)he outlines the policy and program of the Government during the ensuing year
(d)he does none of the above things
Ans-C
Q10.A national emergency remains in operation, with the approval of the Parliament, for 
(a)A maximum period of three years
(b)A maximum period of one year
(c)A maximum period of six months
(d)An indefinite period
Ans-C
Q11.In which year Fundamental Duties of citizens were introduced by 42nd Amendment ? 
(a) 1975
(b) 1976
(c) 1977
(d) 1980
Ans-B
Q12. Right to Education Act (2002) was introduced to help which of the following group of society ? 
(a) Children of age of 6 to 14 years
(b) College going teenagers
 (c)All adults who could not get formal education
 (d)Those who are interested in technical education
Ans-A
Q13.Which one of the following is a Fundamental Duty in India? 
 (a)Separation of judiciary from executive
 (b)To value and preserve the rich haritage of o composite culture
 (c)Free and compulsory education for children
 (d)Abolition of Untouchability
Ans-B
Q14.Which of the following has the smallest soil particles?
(a) Sand
(b) Silt
(c) Loam
(d) Clay
Ans.(d)
Q15.The two forms of oxygen found in the atmosphere are-
(a) Water & oxygen
(b) Ozone & oxygen
(c) Water & carbon-dioxide
(d) Water & ozone
Ans.(b)
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?