Polity Quiz (morning) for SSC CGL 2016

Q1. The President may appoint the 
I. Prime Minister 
II. Governor 
III. High Court judges 
IV. Rajya Sabha Chairman 
Codes: 
(a) I, II, III
(b) I only 
(c) I, III
(d) I and II
Ans.(a)
Q2. Which of the following is the requisite qualification for a candidate to be eligible for election as the President of India? 
I. Not less than 35 years of age 
II. Must not hold office of profit 
III. Must be eligible to become a member of Lok Sabha 
IV. Must be a member of either House of Parliament 
Codes: 
(a) I, II, IV
(b) I, II, III
(c) I, II
(d) II and III
Ans.(b)
Q3. What is the maximum age prescribed for election as President of India?
(a) 58 years
(b) 62 years
(c) 60 years
(d) No such limit 
Ans. (d)
Q4. That the Prime Minister acts as a channel of communication between the President and the Council of Ministers is provided by 
(a) Convention
(b) Statute
(c) Article 78 
(d) Article 75 
Ans.(c)
Q5. The Attorney-General of India holds office during the pleasure of the 
(a) President 
(b) Prime Minister 
(c) Parliament 
(d) Chief Justice 
Ans.(a)
Q6. Which of the following is/are correct with regard to the office of Attorney-General of India? 
I. He is a member of the Cabinet 
II. He can speak in either House of Parliament and vote on any issue 
III. He must be qualified to become a judge of the Supreme Court 
IV His remuneration is fixed by Parliament 
Codes: 
(a) II, IV
(b) I, II, IV 
(c) III only
(d) III, 
Ans.(c)
Q7. The President of the Union of India has the same constitutional authority as the 
(a) British Monarch 
(b) President of USA 
(c) President of France 
(d) President of USSR 
Ans.(a)
Q8. Which of the following are appointed by the President? 
A. Judges of the High Court 
B. Lt. G overnors of the Union Territories 
C. Vice -President 
D. Chief Election Commissioner 
Codes: 
(a) A, B, C
(b) B, C, D 
(c) A, B, D 
(d) B, D 
Ans.(c)
Q9. The President can be impeached for 
(a) Violating the Constitution 
(b) Disregarding Parliament 
(c) For not taking the Prime Minister’s advice 
(d) All the above 
Ans. (a)
Q10. When the Vice-President is acting as President he 
I. Will have all the powers and functions of both President and Vice President 
II. Gets all the allowances and privileges of the President. 
III. Should continue to work as the Chairman of the Rajya Sabha 
Codes:  
(a) I, II, III
(b) I and III 
(c) I, II 
(d) II only 
Ans.(d)
Q11. Which one of the following qualifications for the office of the Vice President are correct?
I. He must be a citizen of India
II. He must be a member of Rajya Sabha
III. He must be over 35 years of age
Codes: 
(a) i, ii, iii
(b) i, ii
(c) ii, iii
(d) i, iii
Ans.(d)
Q12. The Council of Ministers is responsible to
(a) The Prime Minister
(b) The President
(c) The People 
(d) The Parliament
Ans.(d)
Q13. How long can a person continue to be Minister of the Union Government/State Government without being a member of either house of Parliament/ State Legislature?
(a) One year 
(b) Three months
(c) Six months 
(d) No time limit 
Ans.(c)
Q14. Ministers in the Union Cabinet are appointed by
(a) The Prime minister
(b) The President 
(c) The President of India on the advice of the Prime Minister
(d) The prime Minister on the advice of the President of India
Ans.(c)
Q15. To get appointed, a Minister must
(a) Be a member of Parliament or secure a seat within six months of appointment
(b) Be a member of Lok Sabha or be selected within six months of appointment
(c) Not be a nominated member of Parliament
(d) Be an eminent personality
Ans.(a)
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?