Reasoning Quiz SSC CHSL 2016


Q1.Find the odd number from the given alternatives.
(a) 11
(b) 17
(c) 19
(d) 21
Ans.(d)
Sol.  Except 21, all are prime numbers.

Q2.Arrange the following words as per order in the dictionary.

1.Patriot 
2.Pastor 
3 Patron 
4. Pattern 
5. Pastern
(a) 5,2,3,1,4
(b) 5,2,1,3,4
(c) 5,2,4,1,3
(d) 5,2,4,3,1
Ans.(b)
Sol. Order according to dictionary
Pastern , Pastor, Patriot, Patron, Pattern

Q3.A series is given below with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
SCD, TEF, UGH, ?, WKL
(a) CMN
(b) VJI
(c) VIJ
(d) IJT

Q4.A series is given below with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
124, 235, 346, 457, ?
(a) 455
(b) 465
(c) 565
(d) 568
Ans.(d)
Sol. Pattern:
124 + 111 = 235
235 + 111 = 346 
346 + 111 = 457
457 + 111 = 568

Q5.F is the brother of A. C is the daughter of A. K is the sister of F, G is the brother of C. Who is the uncle of G?
(a) A
(b) C
(c) K
(d) F

Q6.If Jhansi is 12 ahead in rank of Prabha, who ranks 15th from last, then how many students are there in the class if Jhansi ranks 4th in order of merit?
(a) 23
(b) 27
(c) 30
(d) 31
Ans.(c)
Sol. Number of students in the class = 4 + 11 + 15 = 30

Q7.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: ENVIRONMENT
(a) ENTER
(b) METRE
(c) IRON
(d) MOMENTUM
Ans.(d) 
Sol. MOMENTUM cannot be formed because there is no “U” in ENVIRONMENT.

Q8.If ‘BASKET’ is written as ‘TEKSAB’ how can ‘PILLOW’ be written in that code?
(a) LOWPIL
(b) WOLLIP
(c) LOWLIP
(d) WOLPIL
Ans.(b)
Sol. By reverse the order of alphabets in “BASKET” we get “TEKBAS”
Similarly, “PILLOW” becomes “WOLLIP”
Q9.If ‘+’ means ‘-‘and ‘-‘ means ‘x’, ‘x’ means ‘÷’ and ‘÷’ means ‘+’ then 2 ÷ 6 x 6 ÷ 2 = ?
(a) 1
(b) 0
(c) 10
(d) 5
Ans.(d)
Sol. 2 ÷ 6 x 6 ÷ 2 =
After changing sign
= 2 + 6 ÷ 6 + 2
= 5

Q10.If 6 x 9 x 3 = 963 and
4 x 8 x 5 = 845,
then 9 x 4 x 7 = ?
(a) 974
(b) 479
(c) 497
(d) 749
Ans.(c)
Sol. Pattern is 2nd, 1st and 3rd number

Q11.Select the missing number from the given responses:
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1
Ans.(c)
Sol. In 1st column
3 × 4 × 3 = 36
2nd column
5 × 6 × 7 = 210
Similarly in 3rd column
9 × ? × 2 = 36
 ? = 36/18 = 2

Q12.Ashok went 8 kms south and turned west and walked 3 kms. Again he turned north and walked 5 kms. He took a final turn to east and walked 3 kms. In which direction was Ashok from the starting point?
(a) East
(b) North
(c) West
(d) South

Q13.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
Statement: 
Ahimsa should be basic principle of human beings. All of us should practise Ahimsa.
Conclusions: 
I. We all know the real meaning of Ahimsa.
II. Ahimsa promotes global harmony.
(a) only conclusion I follows
(b) only conclusion II follows
(c) Neither I conclusion nor II follows
(d) Both conclusion I & II follow
Ans.(c)
Sol. In the given statement ahimsa does not prove to promote harmony therefore both statements are wrong

Q14.On a cubical container, all the six faces have different markings indicating the position of the equipment packed inside. Which symbol is opposite the face having C?
 
(a) Z
(b) B
(c) X
(d) Y
Ans.(a)

Q15.Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below
Minutes, Days, Months
Ans.(a)
   

  


  


  



×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD