Special Quant Quiz (Arithmetic) SSC CGL Tier-II 2016

Q1. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is: 
(a) 15
(b) 16
(c)  18
(d) 25
1. Ans.(a)
Sol. 
Selling price of x article = cost price of 20 article 
Selling price of x article – cost price of x article 
= cost price of (20 – x) article 
Profit = cost price of (20 – x) article 
% profit =(Cost price of (20-x)  article )/(Cost of 20 article)
25%=(20 – x)/20   
=1/4=(20 – x)/20 
20 = 80 – 4x
4x = 60

x = 15 


Q2. A shopkeeper expects a gain of 22.5% on his cost price. If in a week, his sale was of Rs. 392, what was his profit? 
(a) Rs. 18.20 
(b) Rs. 70
(c) Rs. 72
(d) Rs. 88.25
2. Ans.(c)
Sol. Let the cost price = 100x
Sell price = 122.5x
According to question,
122.5x = 392
x=392/122.5=3.2 
100x = 320 

Profit = 392 – 320 = 72 


Q3. On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:
(a) Rs. 45 
(b) Rs. 50
(c)  Rs. 55
(d)  Rs. 60
3. Ans.(d)
Sol. Selling of 17 ball = cost price of 17 – cost price of 5 ball 
Selling of 17 ball = cost price of 12 ball
Cost price of 12 ball = 720

Cost price of ball =720/12=60


Q4. A series of discounts of 30%, 20% and 10% is equivalent to a single discount of ….
(a) 70% 
(b) 49.6%
(c) 48.4%
(d) 49.4%
4. Ans.(b)
Sol. x is a mark price 
Selling price =x(1-30/100)(1-20/100)(1-10/100)
= x×.7×.8×.9
= .504x
Single discount % =((x – .504x))/x×100

⇒ 49.6%


Q5. Mohan Sells 25 toys and gains the S.P. of 9 toys. Find his percentage profit.
(a) 56.2%
(b) 60%
(c) 40%
(d) 56.4%
5. Ans.(a)
Sol.  Cost price of 25 toys = sell price of 16 toys 
(Sell price)/(Cost price )=25/16 
% profit =(SP/CP-1)×100
=9/16×100 

= 56.2%

Q6. If two numbers are in the ratio 6 :13 and their least common multiple is 312, then what is the sum of numbers?
(a) 57 
(b) 67
(c) 75
(d) 76
6. Ans.(d)
Sol.
Let the first number = 6x
Second number = 13x
LCM of first and second number = 6 × 13 × x
6 × 13x = 312 
x=312/(6×13) 
x = 4 

Sum of number = 6 × 4 + 13 × 4 = 76 


Q7. When n is divided by 4, the remainder is 3. What is the remainder when 2n is divided by 4?
(a) 1
(b) 3
(c) 2
(d) None of these 
7. Ans.(c)
Sol. 
n = 4x + 3 
2n = 2(4x + 3)
2n = 8x + 6
According to question,
Remainder =(8x + 6)/4 

remainder = 2 


Q8. Find the smallest number required to be added to 2000 to get a number exactly divisible by 17.
(a) 6 
(b) 4
(c) 2
(d) 3
8. Ans.(a)
Sol. 
When 2000 is divided by 17 remainder is equals to 11

Smallest number required to be added = 17 – 11 = 6


Q9. Two numbers are in the ratio 3: 4, and their LCM is 108. Find their HCF.
(a) 9 
(b) 8
(c) 6
(d) 5
9. Ans.(a)
Sol. 
Let the first number = 3x
Second number = 4x
LCM of these two number = 3 × 4x = 12x
12x = 108 
x = 9
HCF of these two number = x

= 9 


Q10. A number P4571203K is divisible by 18. Which of the following values can P and K take?
(a) 1, 2
(b) 2, 3
(c) 3, 3
(d) 6, 8
10. Ans.(d)
Sol. 
Number = P4571203K
If the number is divisible by 18, then it should be divisible by 2 and 9
So, P + 4 + 5 + 7 + 1 + 2 + 0 + 3 + k = 22 + P + K 
⇒ P + K = 5 or P + K = 14
And K must be even number or zero

So, from the following option (d) option fulfilled the condition. 


Q11. Six-elevenths of a number is equal to 22% of second number. Second number is equal to the one-fourth of third number. The value of the third number is 2400. What is the 45% of the first number?
(a) 109.8
(b) 111.7
(c) 117.6.0
(d) None of these 
11. Ans.(d)
Sol. 
Third number = 2400
Second number =1/4×2400=600
First number ×6/11=22% of 600  
First number =11/6×600×22/100=242

45% of the first number =(45 × 242)/100=108.90


Q12. In an entrance examination Ritu scored 56% marks, Smita scored 92% marks and Rina scored 634 marks. The maximum marks of the examination are 875, what are the average mark scored by all the three girls together:
(a) 929
(b) 815
(c) 690
(d) 643
12. Ans.(d)
Sol. 
Maximum marks in examination = 875 
Ritu’s marks =875×56/100=490
And Smita’s marks =875×92/100=805
Hence, required average marks =(490 +805 + 634)/3

= 643 


Q13. If the denominator of a fraction is increased by 350%, and numerator is increased by 150%, then the resultant fraction is 25/51, what is the original fraction:

13. Ans.(c)
Sol. 
The original fraction =25/51 ((100 + 350)/(100 + 150))=25/51×45/25=15/17 

Q14.In An election there were only two candidates, one of the candidates secured 40% of votes and is defeated by the other candidate by 298 votes. The total number of votes polled is:
(a) 745
(b) 1460
(c) 1490
(d) 1500
14. Ans.(c)
Sol.  
Let the total number of votes polled be x%
Now, according to the question 
x×((60-40)/100)=298 

 x=298×5=1490 

Q15. In a test consisting of 80 questions carrying one mark each, Arpita answer 65% of the first 40 question correctly, what percent of the other 40 question does she need to answer correctly to score 75% on the entire test:
(a) 60
(b) 85
(c) 75
(d) 40
15. Ans.(b)
Sol.

⇒(60-40 × 65/100  )/40× 100=34/40×100=85%   





×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD