General Awareness Quiz for SSC CGL 2016


Q1. Who among the following was given the title of Shekh-ul-Hind? 
(a) Baba Fariduddin 
(b) Khwaja Moinuddin Chishti 
(c) Khwaja Qutbuddin Bakhtiyar Kaki 
(d) Sheikh Salim Chisti 
Ans-B

Q2. Who among the following Maratha Peshwas followed the ideal of Hindu Pada Padshahi? 
(a) Balaji Vishwanath 
(b) Baji Rao I 
(c) Madhav Rao 
(d) Narayana Rao 
Ans-B

Q3. Who among the following Maratha women led struggles against of Mughal empire from 1700 AD onwards? 
(a) Ahalya Bai 
(b) Mukta Bai 
(c) Tara Bai 
(d) Rukmini Bai 
Ans-C

Q4. In Shivaji’s Council of Ministers, the Prime Minister was called ?
(a) Peshwa 
(b) Mantri 
(c) Sachiv 
(d) Sumanta 
Ans-A

Q5. Shivaji died in the year ?
(a) 1676 
(b) 1677 
(c) 1678 
(d) 1680 
Ans-D

Q6. Who was called Chankya of Maratha politics? 
(a) Mahadji Sindhia 
(b) Nana Pharnabis 
(c) Balaji Viswanath 
(d) Baji Rao II 
Ans-B

Q7. Revenue system during Akbar’s reign was in the hands of ?
(a) Bairam Khan 
(b) Asad Khan 
(c) Man Singh 
(d) Todar Mal 
Ans-D

Q8. Who among the following Maratha officers looked after the revenue department? 
(a) Peshwa 
(b) Amatya 
(c) Sachiva 
(d) Sumant 
Ans-B
Q9. One of the observatories established by Sawai Jai Singh was at 
(a) Agra 
(b) Indore 
(c) Ujjain 
(d) Jodhpur 
Ans-C

Q10.The Maratha power reached the zenith of its glory during the reign of
(a) Shivaji
(b) Baji Rao II
(c) Balaji Vishwanath
(d) Balaji Baji Rao
Ans-D
Q11. Which one of the following expenditure is not charged on the consolidated fund of India?
(a) Salary and allowances of the President of India
(b) Salary and allowances of the Vice President of India
(c) Salary and allowances of the Justice of the Supreme Court of India
(d) Salary and allowances of the speaker of the Lok Sabha
Ans.D

Q12. By which of the following can the President of India be impeached?
(a) The Lok Sabha
(b) The Parliament
(c) The Chief Justice of India
(d) The Prime Minister
Ans.B

Q13. Which of the following subjects lies in the concurrent list?
(a) Agriculture 
(b) Education
(c) Police 
(d) Defence
Ans.B. 

Q14. Joint Parliamentary Sessions in India are chaired by the?
(a) President of India
(b) Vice-President of India who is the Chairman
of the Rajya Sabha
(c) Speaker of the Lok Sabha
(d) Prime Minister of India
Ans.C

Q15. Who is the founder of the Bahujan Samaj Party (BSP)?
(a) Jyotiba Phule 
(b) Kanshi Ram
(c) B.R. Ambedkar 
(d) Sahu Maharaj
Ans.B

Q16. What is the term of a Member of the Rajya Sabha?
(a) Three years 
(b) Four years
(c) Five years 
(d) Six years
Ans.D

Q17. The Union Executive of India consists of:
(a) The President, Vice-President, Lok Sabha Speaker and the Council of Ministers
(b) The President, Deputy Chairman of the Rajya Sabha, Lok Sabha Speaker and the Prime Minister
(c) The President, the Vice-President, and the Council of Ministers with the Prime Minister as the head
(d) The President and the Council of Ministers only
Ans.C

Q18. The Speaker of the Lok Sabha can resign his office by addressing his resignation to
(a) the President
(b) the Prime Minister
(c) the Deputy Speaker of the Lok Sabha
(d) the Chief Justice of India
Ans.C

Q19. Freedom of the press in India is
(a) available to the people under the law of the Parliament
(b) specifically provided in the Constitution
(c) implied in the right of freedom of expression
(d) available to the people of India under executive order
Ans.C

Q20. The Legislative Council in a State in India can be created or abolished by the ? 
(a) Parliament on the recommendation of a Governor of the state.
(b) Parliament alone
(c) Parliament after the state assembly passes the resolution of that effect.
(d) Governor of the state on the recommendation of the Council of Ministers.
Ans.C


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?