**Q1. If (a + b): (b + c): (c +a) = 5:6 :9 and a + b + c = 10. What is the value of c? **

(a) 2

(b) 3

(c) 5

(d) 7

**S1. Ans.(c)**

**Sol.**

(a+b):(b+c):(c+a)=5x:6x:9x

and a + b + c = 10

⇒ (a + b) + (b + c) + (c + a) = 20x

⇒ a + b + c = 10x

⇒ a + b + c = 10 (∴ x = 1)

∴ c = (a + b + c) – (a + b)

or c = 10 – 5 = 5

(a) 1/81

(b) 1/27

(c) 1/3

(d) 1

**Q3. Find the value of x if (14x-4) ∶(8x-1)=(3x+8):(9x+5)?**

(a) 1

(b) 1/2

(c) 3/4

(d) None of these

**S3. Ans.(b)**

**Sol.**The best way is to go through options

**Q4. A merchant marks his goods at Rs. 300 and allows a discount 25%. If he still gains 12.5%, then the cost price of article is: **

(a) Rs. 220

(b) Rs. 200

(c) Rs. 240

(d) Rs. 260

**Q5. The ratio of selling price of 3 articles A, B and C is 8: 9: 5 and the ratio of percentage profit of 8 : 7 : 14 respectively. If the profit percentage of A is 14.28% and the cost price of B is Rs. 400, what is the overall percentage gain?**

(a) 14.28%

(b) 14.87%

(c) 16.66%

(d) None of these

**Q6. Raghu invested a certain sum in Scheme X for 4 years. Scheme X offers simple interest at 12 per cent pa for the first two years and compound interest (compounded annually) at 20 per cent pa for the next two years. The total interest earned by him after 4 years is Rs. 11016. What was the sum invested by Raghu in Scheme X?**

(a) Rs. 17400

(b) Rs. 18400

(c) Rs. 16200

(d) Rs. 11400

**Q7. Deepa decided to donate 8% of her salary to an orphanage. On the day of donation, she changed her mind and donated Rs. 2240 which was 80% of what she had decided earlier. How much is Deepa’s salary?**

(a) Rs. 36000

(b) Rs. 42000

(c) Rs. 35000

(d) Rs. 45000

**Q8. A shopkeeper sells notebooks at the rate of Rs. 45 each and terms a commission of 4%. He also sells pencil box at the rate of Rs. 80 each and earns a commission of 20%. How much amount of commission will he earn in two weeks, if he sells 10 notebooks and 6 pencil boxes a day?**

(a) Rs. 1956

(b) Rs. 1586

(c) Rs. 1496

(d) Rs. 1596

**8. Ans.(d)**

**Sol.**

10 Notebooks in a day, then in two weeks (i.e. 14 days) = 14 × 10 = 140 notebooks

Commission earned =45×4/100×140 = Rs. 252

6 pencil boxes in a day, then in two weeks (i.e. 14 days) = 14 × 6 = 84 pencil boxes

Commission earned =80×20/100×84 = Rs. 1344

Total commission earned = 252 + 1344 = Rs. 1596

**Q9. David gets on the elevator at the 11th floor of a building and rides up at the rate of 57 floors per minute. At the same time, Albert gets on an elevator at the 51st floor of the same building and rides down at the rate of 63 floors per minute. If they continue travelling at these rates, then at which floor will their paths cross?**

A.19

B.28

C.30

D.37

**9Ans(C)**

**Sol.**

Suppose their paths cross after x minutes.

Then, 11 + 57x = 51 – 63x , 120x = 40

x = 1/3

Number of floors covered by David in (1/3) min. =1/3x 57= 19.

So, their paths cross at (11 +19) i.e., 30th floor.

**Q10. A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:**

A.250

B.276

C.280

D.285

**Ans10(D)**

**Sol.**

Since the month begins with a Sunday, to there will be five Sundays in the month.

Required average=(240×25+510×5)/30

=8550/30

= 285