Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz

Q1.
Species containing same number of electrons are called—
(a)
isotopes
(b)
isobars
(c)
isoelectronic
(d)
isotones
Ans.(c)
Q2.
If alpha, beta and gamma rays carry same momentum, which has the longest
wavelength?
(a)
Alpha rays
(b)
Beta rays
(c)
Gamma rays
(d)
None, all have same wavelength
Ans.(d)
Q3. During the change of state of matter the temperature of the
substance
(a) increases
(b) decreases
(c) remains the same
(d) may increase or decrease
Ans.(c)
Q4. CT scan
is done by using
(a)
Infra-red rays
(b)
Ultrasonic waves
(c) Visible lights
(d) X-rays
Ans.(d)
Q5. Match List-I with
List-II and select the correct answer from the codes given below:

List-I                                    List-II
A. Diamond                        1. Calcium
B. Marble                           2. Silicon
C. Sand                              3. Aluminium
D. Ruby                              4. Carbon
Codes:
A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 1 2 3
(c) 3 1 2 4
(d) 4 2 1 3
Ans.(b)
Q5. Which one of the following disease is not caused by virus?
(a) Polio
(b) Rabies
(c) Small pox
(d) Diphtheria
Ans.(d)
Q6. Which of the
following statements about diamond are correct?
1. It is used as a
gem in jewellery because of its ability to reflect light.
2. It is good
conductor of electricity.
3. It is used for
cutting glass, marble stones and other hard materials.
4. It is used for
drilling of rocks.
Select the correct
answer using the codes given below :
(a) 1, 3 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c)
1, 2 and 3
(d)
2 and 4
Ans.(a)
Q7. A radioactive
substance has a half-life of four months. Three-fourth of the substance would
decay in
(a) 3 months
(b) 4 months
(c)
8 months
(d)
12 months
Ans.(c)
Q8. In which
organ of the human body are the lymphocytes formed?
(a) Liver
(b) Bone
marrow
(c) Pancreas
(d) Spleen
Ans.(b)
Q9.
Baby Blue Syndrome is because of:
(a)
Phasphate
(b)
Sulphate
(c)
Carbonate
(d)
Nitrate
Ans.(d)
Q10. The Saliva
helps in the digestion of which of the following?
(a) Starch
(b) Proteins
(c) Fibers
(d) Fat
Ans.(a)
Q11. Consider the
following statements:
1. Carbon dioxide,
chlorophyll and sunlight all are essential for photosynthesis.
2. Rate of
photosynthesis is minimum in red light and maximum in green light.
3. Increase in O2 concentration
decreases photosynthesis.
Which of the
statements given above are correct about photosynthesis?
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c)
1 and 3
(d)
1, 2 and 3
Ans.(c)
Q12. The sea horse belongs to the class of
(a) fishes
(b) mammals
(c) reptiles
(d) mollusk
Ans.(a)
Q13. Food gets cooked
faster in a pressure cooker because
(a)
water starts boiling at a lower temperature due to high pressure
(b)
water starts boiling at a higher temperature due to high pressure
(c)
water boils only at 100°C but the heat content is higher at high pressure
(d) convection currents are set
inside the cooker
Ans.(a)
Q14.  Which one of the following acid is formed
during the change of milk into curd
(a) Acetic
acid
(b) Ascorbic
Acid
(c) Citric
Acid
(d) Lactic
Acid
Ans.(d)
Q15. Collection
of preserved plant specimens-
(a)
Herbarium
(b)
Sanatorium
(c)
Planetarium
(d)
Sabhaghar

Ans.(a)

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?