Special Quant Quiz (Percentage) SSC CGL Tier-II 2016


Q1. It costs Re. 1 to photocopy a sheet of paper. However, 3% discount is allowed on all photocopies done after first 1000 sheets. How much will it cost to copy 5000 sheets of paper?    
(a) Rs. 3880
(b) Rs. 4850 
(c) Rs. 4900
(d) Rs. 4880 

S1. Ans.(d)
Sol. Total cost = Rs. [1 × 1000 + 0.97= × 1 × 4000]
= Rs. (1000 + 0.97 × 4000)

= Rs. (1000 + 3880) = Rs. 4880 

Q2. In a shipment of 300 machine parts, 10 per cent machine parts were defective. In a shipment of 100 machine parts, 20 per cent machine parts were also defective. For the two shipments combined, what per cent of the machine parts were defective? 
(a) 15%
(b) 12.5%
(c) 30%
(d) None of these 

S2. Ans.(b)
Sol. Total number of machine part in both the shipments = (300 + 100) = 400 
Total number of defective machine parts in both the shipments = 0.1 × 300 + 0.2 × 100 = 50 
Therefore, required % =(50/400)×100=12.5% 
Q3. In a class, 20% of the boys are same as 1/2 of the number of girls and there are 20 girls. Total number of students in the class is:  
(a) 70
(b) 120
(c) 220
(d) None of these 

S3. Ans.(a)
Sol. 20% of number of boys =20/2 = 10, hence number of boys = 50. Therefore total number of students will be equal to = 50 + 20 = 70  
Q4. An inspector rejects 0.008% of the meters as defective. How many metres will he examine to reject 2 metres? 
(a) 250 m
(b) 2500 m
(c) 25000 m 
(d) None of these 


Q5. A positive number is by mistake divided by 7 instead of being multiplied by 7. What is the % error on the basis of correct answer? 
(a) 4800
(b) 97.96 
(c) 96.96 
(d) 98.96 


Q6. If the population of certain town is N and 100/7%  of the population were males then which of the following cannot be the value of N? 
(a) 11900
(b) 18900
(c) 15400
(d) 22100


Q7. A nut and a bolt currently have the same price. If the price of a screw nut rises by 3% and the price of bolt goes up by 5% then how much more percent will it cost for 3 nuts and 3 bolts? 
(a) 3%
(b) 4%
(c) 5%
(d) 8%

S7. Ans.(b)
Sol. By common sense the required answer will be 4%. Since the
number of nuts and bolts are same i.e. 3 nuts and 3 bolts and initially both
prices were same so all over percentage increase will be average of 3% of 5% =
4%

Q8. A company bought a total of 60 Photostat machines and 20 printers to modernize billing operations. If the price of each Photostat machine was five times the price of each printer then what percent of the total cost of the purchase was the total cost of the printers?  
(a) 6.25
(b) 12.5
(c) 10
(d) Cannot say 

S8. Ans.(a)
Sol. Suppose price of the printer = P 
Therefore, price of a Photostat machine = 5P 
Total cost of 60 Photostat machine = 300P 
Total cost of 20 printers = 20P 
Therefore, total cost of the purchase = 320P 
Thus, total cost of the printers is (20/320)×100 of the total cost
Or 6.25%   
Q9. If the manufacturer gains 25%, the wholesale dealer 15% and the retailer 10%, then find the cost of production of a table, the retail price of which is Rs. 2530  
(a) Rs 1600
(b) Rs 1670
(c) Rs 1800
(d) None of these 

Q10. A man buys every 20 pencils for Rs 40 and sells every 30 pencils for Rs 60. Find his gain or loss%, if his number of pencils bought and sold were equal?  
(a) 150% loss 
(b) 150% gain 
(c) Cannot say 
(d) No gain or loss 

S10. Ans.(d)
Sol. C.P and S.P are equal to Rs 2 per
pencil. Hence there will be no profit no loss. 
 

Q11. A dealer sold a mixer for Rs 840 at a loss of 12.5%. At what price should he halve sold it to gain 20%.  
(a) Rs 1125
(b) Rs 1152
(c) Rs 1134 
(d) Rs 1113 


Q12. If every 10 litchis are bought for 11 paisa and every 11 litchis are sold for 12 paise, then gain or less % is – 
(a) 100/121% loss 
(b) 100/121% gain 
(c) 1.21% loss 
(d) 1.21% gain 


Q13. A shopkeeper purchases 13 kg of rice at Rs 600 and sells at a loss as a much the selling price of 2 kg of rice. Find the sale rate of rice/kg.   
(a) Rs 30 per kg 
(b) Rs 40 per kg 
(c) Rs 42 per kg 
(d) None of these 

S13. Ans.(b)
Sol. Let S.P. = Rs x per kg, therefore S.P. of 2 kg of rice is Rs 2x. Now we know loss = C.P. – S.P.
⇒ 2x = 600 – 13x ⇒ x = Rs 40 per kg 
Q14. A man buys milk at Rs 6 per litre and adds one third of water to it and sells mixture at Rs 9 per litre. The gain percentage is – 
(a) 99.5%
(b) 83.33%
(c) 100%
(d) Cannot say 

Q15. A grocer purchased every 2 articles at Rs 3 in first phase of shopping and in second phase of shopping he bought twice the number of articles as compared to first phase of shopping at the rate of every 3 articles for Rs 4 then he sold all the articles bought in the two phases at the rate of every 4 articles for Rs 5. Then find all over profit or loss percent?  
(a) Loss of 10%
(b) Profit of 10%
(c) Gain 36.4% 
(d) Cannot say 

S15. Ans.(a)
Sol. Let the person bought 12, 24 articles in two phases. Hence total CP = 18 + 32 = 50 Rs. Hence person sold 36 articles and total S.P = 45. Hence loss% (50 – 45)/50×100=10% 




×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD