Polity Quiz for SSC CGL 2016


Q1. In the event of a vacancy in the offices of both the President and vice-President of India, the person who performs the duty of a President is
(a) Speaker of Lok Sabha
(b) Chief Justice of India
(c) Chairman of Rajya Sabha
(d) Attorney General
Ans. (b)
Q2. Consider the following statements
1. Every ordinance issued by the president during the recess of parliament must be laid before the house of parliament when it reassembles
2. If the ordinance is approved by both the houses it becomes an act.
3. If parliament takes no action at all, the ordinance cease to operate on the expiry of six weeks from the reassembly of parliament.
Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) All of the above
Ans. (d)
Q3. Consider the following statements
1. The president power of ordinance making is a discretionary power
2. The president can promulgate or withdraw an ordinance only on the advice of the council of ministers headed by prime minister
Which of the above statement(s) is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1nor 2
Ans. (b)
Q4. Consider the following regarding impeachment of president
1. The nominated members of either house of parliament can participate in the impeachment of the president though they do not participate in the election.
2. The elected members of the legislative assemblies of states and union territories do not participate in the impeachment of the president though they participated in the election
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (c)
Q5. Match the veto powers with their provisions
1) Absolute veto – i) Which can be over ridden by the legislature with an ordinary majority
2) Qualified veto – ii) With holding of assent to the bill passed by the legislature
3) Suspensive veto – iii) Which can be over ridden by the legislature with high majority
4) Pocket veto – iv) Taking no action on the bill passed by the legislature
Choose the correct code
     1   2   3   4
(a) ii,  iii,  i,   iv
(b) iii, ii,   i,   iv
(c) ii,  iii,  iv,  i
(d) ii,  iv,  i,   iii
Ans. (a)
Q6. Which are the cases in which the absolute veto is exercised
1. With respect to private member’s bills
2. With respect to the government bills when the cabinet resigns and the new cabinet advises the president not to give his assent to such bills
Which of the above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (c)
Q7. Consider the following statements, regarding  veto in the case of money bills
1. The president can either give his assent to a money bill or withhold his assent to a money bill
2. The president cannot return it for the reconsideration of the parliament
Which of the above statement(s) is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans. (c)
Q8. The resolution for removing the Vice-President of India can be moved in the
(a) Lok Sabha alone
(b) either House of Parliament
(c) joint sitting of Parliament
(d) Rajya Sabha alone
Ans. (d)
Q9. If the Finance Minister fails to get the annual budget passed in the Lok Sabha, the Prime Minister is expected to
(a) compel the Finance Minister to resign
(b) Submit the resignation of his/her cabinet
(c) Refer it to the Joint Session of both the Houses of Parliament
(d) form another cabinet with diffierent members
Ans. (b)
Q10. The Union Executive of Indian consists of
(a) The President, Vice-President and the Council of Ministers only
(b) The President and the Council of Minister only
(c) The President, the Vice-President the Council of Minister and Lok Sabha Speaker
(d) The President, The Prime Minister, Deputy Chairman of Rajya Sabha and Lok Sabha Speaker
Ans. (b)
Q11. The president has no veto power in respect of a constitutional amendment bill. This was made obligatory by which Amendment Act?
(a) 42nd Constitutional amendment act
(b) 24th Constitutional amendment act
(c) 44th Constitutional amendment act
(d) 72nd Constitutional amendment act
Ans. (b)
Q12. Consider the following conditions and when can the ordinance making power of the president can be utilized?
1. When both the house of parliament are not in session
2. When only one house is in session
Which of the above is/are correct
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) None
(d) All of the above
Ans. (d)
Q13. Which of the following are judicial power of the President of India ?
1. He can remove the Judges of the Supreme Court on grounds of misconduct
2. He appoints the Chief Justice and other Judges of the Supreme Court
3. He can grant pardon, reprieves and respites to the persons
4. He can consult the Supreme Court on any questions of law or fact which is of public importance
(a) 2,3
(b) 1,2,3
(c) 2,3,4
(d) 1,2,3,4
Ans. (c)
Q14. Which of the following statements are correct ?
1. The President can send messages to the Parliament
2. The President can dissolve the Lok Sabha
3. The President can summon each House of the Parliament
4. The President is not a part of the Parliament
(a) 1,3 and 4 only
(b) 1 and 4 only
(c) 1,2 and 3 only
(d) All of the above
Ans. (c)
Q15. When does the President of India have a choice in the appointment of the Prime Minister ?
(a) When one party has an absolute majority in the Lok Sabha
(b) The President do not have any choice in the appointment of the PM and is bound to follow
(c) When no single party has an absolute majority in the Lok Sabha
(d) When no recognized party has a majority in the Lok Sabha

Ans.(c)


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?