Latest SSC jobs   »   Science (Mixed) Quiz Based on NCERT...

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_40.1

Q1. Which is used in storage batteries? 
(a) Copper 
(b) Tin
(c) Lead
(d) Zinc

Ans.(c)



Q2. Milk is a—
(a) mixture
(b) element 
(c) colloidal solution
(d) Both (a) and (c)
Ans.(d)


Q3. Which of the following has highest frequency? 
(a) Micro waves
(b) X-rays 
(c) Radio waves 
(d) Cosmic rays
Ans.(d)


Q4. Which of the following does not have blood but undergoes respiration? 
(a) Cockroach 
(b) Hydra
(c) Snail
(d) Kangaroo 
Ans.(b)


Q5. Which of the following vitamins acts like hormone? 
(a) Vitamin A 
(b) Vitamin D
(c) Vitamin C 
(d) Vitamin B
Ans.(b)


Q6. At the time of short circuit, the current in the circuit—
(a) vary continuously 
(b) increases heavily 
(c) decreases substantially 
(d) does not change
Ans.(b)


Q7. The lift of an air plane is based on which of the following?
(a) Torricelli’s theorem 
(b) Conservation of linear momentum
(c) Law of gravitation 
(d) Bernoulli’s theorem
Ans.(d)


Q8. The clouds float in the atmosphere because of their low_____________.
(a) temperature 
(b) density
(c) pressure 
(d) velocity 
Ans.(b)


Q9. Why a swimming pool looks shallower than it really is, when seen by a person standing outside near it?
(a) dispersion of light
(b) reflection of light 
(c) refraction of light 
(d) None of these
Ans.(c)


Q10. Soap bubble looks coloured due to which of the following phenomenon? 
(a) dispersion 
(b) interference
(c) reflection
(d) None of these
Ans.(b)


Q11. Gamma rays are—
(a) high energy electrons 
(b) low energy electrons 
(c) high energy electromagnetic 
(d) high energy positrons waves
Ans.(c)


Q12. The study of Annual Rings is called—
(a) Dendrology 
(b) Horticulture
(c) Morphology 
(d) Dendrochronology
Ans.(d)


Q13. The total number of bones found in newly born baby? 
(a) 212
(b) 206 
(c) 300
(d) 202
Ans.(c)


Q14. Where is the thickest skin present in human? 
(a) palm 
(b) head
(c) neck 
(d) sole
Ans.(d)

Q15. Which one of the following noble gas is not found in the atmosphere? 
(a) Radon
(b) Krypton 
(c) Argon
(d) Xenon
Ans.(a)

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_50.1

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_60.1

Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_70.1


Science (Mixed) Quiz Based on NCERT for SSC 2016 Quiz_80.1