**Q1. The price of a commodity has increased by 60%. By what percent must a consumer reduce the consumption of the commodity so as not to increase the expenditure?**

(a) 37%

(b) 37.5%

(c) 40.5%

(d) 60%

**Q2. Two pipes can fill a tank with water in 15 and 12 hours respectively and a third pipe can empty it in 4 hours. If the pipes be opened in order at 8, 9 and 11 a.m. respectively, the tank will be emptied at**

(a) 11:40 a.m.

(b) 12:40 p.m.

(c) 1:40 p.m.

(d) 2:40 p.m.

**Q4. A book vendor sold a book at a loss of 20%. Had he sold it for Rs. 108 more, he would have earned a profit of 30%. Find the cost price of the book?**

(a) Rs. 216

(b) Rs. 648

(c) Rs. 240

(d) Rs. 432

**Q5. An article is sold at a loss of 10%. Had it been sold for Rs. 9 more there would have been a gain of 12(1/2)% on it. The cost price of the article is:**

(a) Rs. 40

(b) Rs. 45

(c) Rs. 50

(d) Rs. 35

**Q6. A student finds the average of ten 2 digit numbers. While copying numbers, by mistake, he writes one number with its digits interchanged. As a result, his answer is 1.8 less than the correct answer. What is the difference of the digits of the number, in which he made mistake, is:**

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 6

**S6. Ans.(a)**

**Sol.** Change in average = 1.8

Change in weight = 1.8 × 10 = 18

∴ 9 × (difference of digits) = 18

∴ Difference of digits = 18/9 = 2

**Q7. If a man walks at the rate of 5 km/hr, he misses a train by 7 minutes. However, if he walks at the rate of 6 km/hr, he reaches the station 5 minutes before the arrival of the train. The distance covered by him to reach the station is**

(a) 6 km

(b) 7 km

(c) 6.25 km

(d) 4 km

**Q8. Ramesh bought 10 cycle for Rs. 500 each. He sold five of them for Rs. 750 each and the remaining for Rs. 550 each. Then the total gain or loss percentage is**

(a) Gain of 81/3%

(b) Loss of 30%

(c) Gain of 30%

(d) Loss of 7(1/7)%

**S8. Ans.(c)**

**Sol. **Total C.P. = 500 × 10 = 5000

Total S.P. = 750 × 5 + 550 × 5

3750 + 2750 = 6500

Profit % = 1500/5000 × 100 = 30%

**Q9. A, B and C share the profit in the ratio of 1/4 ∶1/6 ∶7/12. If C retires, then A and B share the profit of C in the ratio of 4 : 5 respectively. The new profit sharing ratio of A and B will be:**

(a) 55 : 53

(b) 53 : 55

(c) 5 : 3

(d) 3 : 5

**Q10. A runs 12/3 times faster than B. A gives 60 metres start to B and both finish the race at same time. Then find the length of race-course.**

(a) 156 m

(b) 150 m

(c) 180 m

(d) 160 m

**Q11. The ratio of the present ages of a son and his father is 1 : 5 and that of his mother and father is 4 : 5. After 2 years the ratio of the age of the son to that of his mother becomes 3 : 10. What is the present age of the father?**

(a) 30 years

(b) 28 years

(c) 37 years

(d) 35 years

**Q12. The ratio of the present ages of P and Q is 8 : 5. After 6 years their ages will be in the ratio of 3 : 2. Find the ratio of the sum and difference of the present ages of P **and Q.

(a) 13 : 3

(b) 39 : 19

(c) 13 : 2

(d) 13 : 5

**Q13. Two types of alloy possess gold and silver in the ratio of 7 : 22 and 21 : 37. In what ratio should these alloys be mixed so as to have a new alloy in which gold and silver would exist in the ratio 25 : 62?**

(a) 13 : 8

(b) 8 : 13

(c) 13 : 12

(d) 6 : 9

**Q14. For a triangle base is 6√3 cm and two base angles are 30° and 60°. Then height of the triangle is**

(a) 3√3 cm

(b) 4.5 cm

(c) 4√3 cm

(d) 2√3 cm