History Quiz for SSC CGL 2016

Q1. Who among the following presided over the Karachi session of the Indian National Congress?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Subhash Chandra Bose
(c) J.M. Sengupta
(d) Vallabhbhai Patel
Ans.(d)
Q2. Who amongst the following made regular broadcast on Congress radio operated during Quit India Movement?
(a) Jay Prakash Narayan
(b) Subhas Chandra Bose
(c) Ram Manohar Lohia
(d) Sucheta Kriplani
Ans.(c)
Q3. Who said, ‘Imperialism is dead as dodo’ ?
(a) Ramje Macdonald
(b) Winston Churchill
(c) Clement Attlee
(d) Lord Wavell
Ans.(b)
Q4. Lahore Session of Muslim League (1940) was presided over by?
(a) Liaqat Ali Khan
(b) Chaudhary Khaliquzzaman
(c) Mohammad Ali Jinnah
(d) Fatima Jinnah
Ans.(c)
Q5. Which one of the following had led the defense pleaders in the famous Indian National Army trial in the Red Fort of Delhi?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Asaf Ali
(c) Sir Tej Bahadur Saprau
(d) Bhulabhai Desai
Ans.(d)
Q6. Who was the Chairman of the National Planning Committee set up by the Indian National Congress in 1938?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Sardar Vallabhbhai Patel
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Subhas Chandra Bose
Ans.(d)
Q7. Where did Subhash Chandra Bose set up the ‘Azad Hind Fauz’ and Azad Hind Government?
(a) Burma
(b) Japan
(c) Malaya
(d) Singapore 
Ans.(d)
Q8. Which one of the following had drafted the fundamental rights resolution at the Karachi Session, 1931?
(a) Jawahar Lal Nehru
(b) Acharya Narendra Deo
(c) Subhash Chandra Bose
(d) Maulana Abul Kalam Azad
Ans.(a)
Q9. Which operation was started by the British Government to arrest the leaders of Quit India Movement?
(a) Operation Reander Paste
(b) Operation Zero Hour
(c) Operation Thunderbolt
(d) Operation Blue Star
Ans.(c)
Q10. Which one of the following Bengali writers was the first to suggest the adoption of Hindi as India’s national language ?
(a) Dinbandhu Mitra
(b) Madhusudan Datta
(c) Kali Prasanna Sinha
(d) Bhudeva Mukherjee
Ans.(d)
Q11. After returning from South Africa, Gandhiji launched his first successful Satyagraha in ?
(a) Champaran
(b) Chauri Chaura
(c) Bardoli
(d) Dandi
Ans.(a)
Q12. The only session of the Indian National Congress which was presided over by Mahatma Gandhi was?
(a) Amravati
(b) Belgaum
(c) Karachi
(d) Nagpur
Ans.(b)
Q13. The first mass movement started by Mahatma Gandhi was?
(a) Non-cooperation Movement
(b) Salt Movement
(c) Quit India Movement
(d) Indigo Movement
Ans.(a)
Q14. Who among the following ladies was the first President of Indian National Congress?
(a) Aruna Asaf Ali
(b) Annie Besant
(c) Sarojini Naidu
(d) Vijaya Lakshmi Pandit
Ans.(b)
Q15. In which of the following movements, did Mahatma Gandhi make the first use of hunger strike as a weapon?
(a) Non-cooperation Movement
(b) Rowlatt Satyagraha
(c) Ahmedabad Strike
(d) Bardoli Satyagraha

Ans.(c)
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?