Reasoning Quiz SSC CHSL 2016

Q1.Select the related word from the given alternatives:
Summer : Aestivation :: Winter : ?
(a) Cache
(b) Hibernation
(c) Survival
(d) Activation
Ans.(b)

Q2.Select the related letters from the given alternatives:
BFJ : NRV :: DHL πŸ˜•
(a) PTA
(b) PTX
(c) KQS
(d) MQV
Ans.(b)
Sol. B +4 F +4 J +4 N +4 R +4 V :: D +4 H +4 L +4 P +4 T +4 X
Q3.Select the related numbers from the given alternatives:
5 : 30 :: 7 : ?
(a) 54
(b) 50
(c) 49
(d) 56
Ans.(d)
Sol. 5 Γ— (5+1) = 5 Γ— 6 = 30
Similarly, 7 Γ— (7+1) = 7 Γ— 8 = 56
Q4.Find the odd word from the given alternatives.
(a) Throat
(b) Eye
(c) Ear
(d) Skin
Ans.(a)

Q5.Find the odd letters from the given alternatives.
(a) ABBC
(b) PQQR
(c) WYYZ
(d) KLLM
Ans.(c)
Sol. Except WYYZ, pattern follow by all is +1,+0,+1
Q6.Find the odd number from the given alternatives.
(a) 16
(b) 4
(c) 2
(d) 36
Ans.(c)
Sol. Only 2 is a prime number.
Q7.Which word comes first in the dictionary?
(a) Carrom
(b) Cramming
(c) Carrier
(d) Cartoon
Ans.(c) 
Sol. Order of words according to dictionary:
Carrier, Carrom, Cartoon, Cramming
Q8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
T Q N K H E B Y V S P ? ? ?
(a) NKG
(b) NKI
(c) MJG
(d) MJH
Ans.(c)
Sol. T -3 Q -3 N -3 K -3 H -3 E -3 B -3 Y -3 V -3 S -3 P -3 M  -3 J -3 G

Q9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
9 , 21, 45, 93, ? , 381
(a) 189
(b) 198
(c) 188
(d) 112
Ans.(a)
Sol.  9 X2 +3 = 21 , 21 X 2 + 3 = 45 , 93 X 2 + 3 = 189

Q10.Pointing towards a girl, Rajan said, she is the daughter of my mother’s daughter. Then how is the girl related to Rajan?
(a) Daughter
(b) Niece
(c) Nephew
(d) Uncle
Ans.(b)
Sol. Niece will be the answer 

Q11.M is brother of N. B is brother of N. M is brother of D. But N is not brother of D. How is N related to D?
(a) Nephew
(b) Cousin
(c) Sister
(d) Brother
Ans.(c)

Q12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: COMMENTATOR
(a) MART
(b) COMMON
(c) MOMENT
(d) CONTRACT
Ans.(d)
Sol. CONTRACT cannot be formed using the letters of COMMENTATOR, because it does not contain 2 β€œC”.

Q13.If MOMENTUM is coded as EMOMNTUM , then MAGNETIC will be coded as?
(a) NGMAEITC
(b) NGAMECTI
(c) NGAMETIC
(d) NGMAETIC
Ans.(c)
Sol.  In  MOMENTUM
First half will be reversed and next half will be as it…. So for MAGNETIC will be formed as NGAMETIC

Q14.If ‘L’ stands for ‘+’ , ‘M’ stands for ‘-‘ , N stands for ‘x’ , P stands for ‘Γ·’ then
14 N 10 L 42 P 2 M 8 = ?
(a) 153
(b) 216
(c) 248
(d) 251
Ans.(a)
Sol. 14 x 10 + 42 Γ· 2 – 8
= 140 + 21 – 8
= 153

Q15.If 13*45 = 29 ,
24*58 = 41 ,
74*32 = 53 ,
what should 97*47 be?
(a) 73
(b) 72
(c) 63
(d) 64
Ans.(b)
Sol. (13 + 45)/2 = 29
(24 + 58)/2 = 41
(74 + 32)/2 = 53
Similarly
(97 + 47)/2 = 72
  

  

  



×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD