Special Quant Quiz (Alligation & Mixture) SSC CGL Tier-II 2016


Q1. Three years ago the average age of a family of 5 members was 17 years. With the birth of a new baby, the average remains the same even today. Find out the age of the baby. 
(a) 1 year 
(b) 3 years 
(c) 2.5 years 
(d) 2 years 

S1. Ans.(d)
Sol.  Present age of 5 members 
= (5 × 17 + 3 × 5) years. 
= 100 years 
Present age of 5 members and a baby 
= 17 × 6 = 102 years. 
∴ Age of the baby = (102 – 100) years. 
= 2 years.  


Q2. A batsman in his 17th innings, makes a score of 85 runs, and thereby, increase his average by 3 runs. What is his average after the 17th innings? He had never been ‘not out’. 
(a) 47
(b) 37
(c) 39
(d) 43

S2. Ans.(b)
Sol. Average score before 17th innings 
= 85 – 3 × 17 = 34 
∴ Average score after 17th innings 
= 34 + 3 = 37. 

Q3. A man spends on an average Rs. 269.47 for the first 7 months and Rs. 281.05 for the next 5 months. Find out his monthly salary if he saved Rs. 308.46 during the year. 
(a) Rs. 400
(b) Rs. 500
(c) Rs. 300
(d) Rs. 600

S3. Ans.(c)
Sol. Total spending in 12 months 
= Rs [269.47 × 7 + 281.05 × 5] 
= Rs. 3291.54 
Total income = spending’s + savings 
= Rs. 3291.54 + Rs. 308.46 
= Rs. 3600.00 
∴ Monthly salary = Rs. 3600/12 = Rs. 300.  

Q4. The average of three consecutive numbers is n. If the next two consecutive numbers are also included, the average of the five numbers will: 
(a) Remain the same 
(b) Increase by 0.5
(c) Increase by 1
(d) Increase by 1.5


Q5. The average salary of 20 workers in an office is Rs. 1900 per month. If the manager’s salary is added, the average becomes Rs. 2000 per month. The manger’s annual salary (in Rs.) is-  
(a) 24000
(b) 25200
(c) 45600
(d) None of these

S5. Ans.(d)
Sol. Total monthly salary of 21 persons 
= Rs. (21 × 2000) = Rs. 42000
Total monthly salary of 20 persons 
= Rs. (20 × 1900) = Rs. 38000 
Monthly salary of the manager = Rs.4000 
Annual salary of the manager = Rs. 48000  
Q6. In a class, the average height of 35 girls was measured 160 cm. Later, on it was discovered that height of one of the girls was misread as 144 cm, while her actual height was 104 cm. What was the actual average height of the girls in the class? (rounded off to two digits after decimal)   
(a) 159.86 cm 
(b) 158.54 cm 
(c) 159.56 cm 
(d) None of these 


Q7. There are two groups A and B of a class, consisting of 42 and 28 students, respectively. If the average weight of group A is 25 Kg and that of group B is 40 Kg, find the average weight of the whole class. 
(a) 69 
(b) 31
(c) 70
(d) 30


Q8. Ten years ago the average age of P and Q was 20 years. Average age of P, Q and R is 30 years now. After 10 years, the age of R will be:  
(a) 35 years 
(b) 40 years 
(c) 30 years 
(d) 45 years 

S8. Ans.(b)
Sol. (P + Q)’s present age = 40 + 20 = 60 years 
(P + Q + R)’s present age = 90 years 
R’s present age = (90 – 60) = 30 years 
R’s age after 10 years = (30 + 10) = 40 years  

Q9. A trader has 50 kg of rice, a part of which he sells at 10% profit and the rest at 5% loss. He gains 7% on the whole. What is the quantity sold at 10 % gain and 5% loss?   
(a) 30 kg, 12 kg
(b) 40 kg, 15 kg 
(c) 35 kg, 15 kg 
(d) 40 kg, 10 kg

Q10. Mira’s expenditure and savings are in the ratio 3 : 2. Her income increases by 10%. Her expenditure also increases by 12%. By how many % does he saving increase?  
(a) 7%
(b) 10%
(c) 9%
(d) 13%


Q11. Two alloys, A and B contain silver and copper in the ratio 5 : 1 and 7 : 2, respectively. Find the ratio in which they should be mixed such that there will be 80% of sliver. 
(a) 3 : 2 
(b) 2 : 3 
(c) 1 : 3 
(d) 3 : 4 


Q12. Tea at Rs. 126 per kg and Rs. 135 per Kg are mixed with a third variety in the ratio 1 : 1 : 2. If the mixture is worth Rs. 153 per Kg, the price of the third variety per Kg is:  
(a) Rs. 169.50
(b) Rs. 175.50 
(c) Rs. 175
(d) Rs. 185


Q13. A shopkeeper sells milk which contains 5% water. What quantity of pure milk should be added to 2 litres of milk (containing 5% water) so that proportions of water become 4%?  
(a) 1 litre 
(b) 2 litres 
(c) 0.5 litre 
(d) None of these 

Q14. In a mixture of milk and water, the proportion of water by weight was 75%. If in the 60 gm mixture, 15 gm water was added, what would be the percentage of water (Weight in gm)  
(a) 75%
(b) 88%
(c) 90%
(d) None of these 

Q15. An alloy contains copper, zinc and nickel in the ratio of 5 : 3 : 2. The quantity of nickel in Kg that must be added to 100 Kg of this alloy to have the new ratio 5 : 3 : 3 is:  
(a) 8
(b) 10
(c) 12
(d) 15





×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD