English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_00.1
Latest SSC jobs   »   English Quiz (One Word Substitution )...

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_40.1

Directions (Q.1-10): In the following questions, four alternatives are for the given idiom/phrase, choose the alternative which best expresses the meaning of the given idioms/ phrase.

Q1. To fight tooth and nail.
(a) To fight a losing battle  
(b) To oppose resolutely 
(c) To have a physical fight 
(d) To lodge a formal protest 
Ans- b (To fight tooth and nail. -to use a lot of effort to oppose someone or achieve something) 
Q2. At one’s wit’s end.
(a) To understand thoroughly  
(b) To be puzzled 
(c) To be a stupid person 
(d) To behave irrationally 
Ans- b (At one’s wit’s end. – at the limits of one’s mental resources.)

Q3. The young engineer was hauled up for spilling the beans about the new project to the competitor.
(a) Suppressing the information  
(b) Hiding the details 
(c) Revealing the information indiscreetly 
(d) Spoiling the plans 
Ans- C (spilling the beans -to give away a secret or a surprise. ) 

Q4. The village headman pretends to be a good Samaritan.
(a) A religious person  
(b) A helpful person 
(c) A citizen of Samaria 
(d) A law-abiding citizen 
Ans- b (good Samaritan. -a charitable or helpful person) 


Q5. The bus had a close shave as its driver swerved to the right a split-second before the on-coming truck could run into it.
(a) Serious accident  
(b) Close collision 
(c) Narrow escape 
(d) Deep dent 
Ans-c  (close shave -a narrow escape from danger or disaster.) 

Q6. In high spirits 
(a) Full of hope and enthusiasm  
(b) Under tremendous stress 
(c) Under the influence of liquor 
(d) Mentally deranged 
Ans-a  (in high spirits – happy and excited and energetic)

Q7. He amassed his wealth through sharp practices.
(a) Dishonest means  
(b) Illegal means 
(c) Intelligent decisions 
(d) Quick decisions 
Ans- b (sharp practices.- dishonest or barely honest dealings.) 

Q8. When the trade was brisk, he worked hard and made his fortune; he believes in making hay while the sun shines.
(a) Taking advantage of a favourable opportunity  
(b) Earning money through dishonest means 
(c) Earning money at the cost of others 
(d) Taking advantage of the inflationary trends 
Ans- a  (If you make hay while the sun shines, it means that you take advantage of the chance to do something while conditions are good.) 

Q9. Why don’t you put an end to blowing your own trumpet?
(a) Playing your own trumpet to produce music  
(b) Making too much noise  
(c) Praising your own abilities and achievements 
(d) None of the above 
Ans- c (“to blow your own trumpet” to brag or boast about your accomplishments or achievements.) 

Q10. I knew he had an axe to grind and turned down his offer of help.
(a) A blunt axe 
(b) A sharp tongue 
(c) A private interest to serve 
(d) A tendency to fight 
Ans- c (have an axe to grind- to have a strong personal opinion about something that you want people to accept and that is the reason why you do something) 

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_50.1
English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_60.1
English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_70.1

English Quiz (One Word Substitution ) SSC CGL and CPO 2016_80.1

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?