Tricky questions of Reasoning for SSC CHSL 2016

Q1. Dev walks 20 m towards North. He then turns left and walks 40 m. He again turns left and walks 20 m. Further, he moves 20 m after turning to the right. How far is he from his original position? 
(a) 20 m 
(b) 30 m 
(c) 50 m 
(d) 60 m 
Ans.(d)
Sol.  The movements of Dev are as shown in 

Clearly, Dev’s distance from his initial position O 
=> OD = ( OC + CD ) = (AB + CD) 
 = (40 + 20) m = 60 m. 

Q2. If POND is coded as RSTL, how is HEAR written in that code? 
(a) GHIJ 
(b) GHIZ 
(c) JIGZ 
(d) JCLZ 
Ans.(c)
Sol.   The first, second, third and fourth letters of the word are respectively moved two, four, six and eight letters forward to obtain the code. 
Q3. In this question, one term in the number series is wrong. Find out the wrong term. 
2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, 64 
(a) 17 
(b) 26 
(c) 37 
(d) 64 
Ans.(d)
Sol. 
The numbers are l2 + 1,22 + 1, 32 + 1
and so on.
So. 64 is wrong. The correct term should be
(82 + 1)
Q4. In this question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in the two given matrices. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and those of Matrix II from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and then the column number e.g. In the matrices for questions 11 to 15, M can be represented by 14, 21, etc; O can be represented by 20, 32 etc. 
Similarly, you have to identify the correct set for the word “RADIO”  
Matrix I
0
1
2
3
4
0
D
O
B
A
I
1
O
B
A
I
D
2
B
A
I
D
O
3
A
I
D
O
B
4
I
D
O
B
A
                    Matrix II
5
6
7
8
9
5
W
N
R
M
L
6
N
R
M
L
W
7
R
M
L
W
N
8
M
L
W
N
R
9
L
W
N
R
M
(a) 89, 21, 31, 13, 01
(b) 89, 43, 32, 13, 01
(c) 89, 21, 32, 13, 01
(d) 89, 21, 32, 03, 01
Ans.(c)
Sol. 
‘R’ = 57, 66, 75, 89, 98
‘A’ = 03, 12, 21, 30, 44
‘D’ = 00, 14, 23, 32, 41
‘I’ = 04, 13, 22, 31, 40
‘O’ = 01, 10, 24, 33, 42
Q5. If ‘tin pin min’ stands for ’all the fun’, ‘jin kin tin’ stands for ‘why should fun’ and ‘sin pin kin’ stands for ‘why all Dance’ , which word would mean ‘Dance’? 
(a) pin
(b) sin 
(c) kin
(d) tin 
Ans.(b) stands for, stands for and stands for 
Sol.  
‘tin pin min’ -> ’all the fun’……(i)
‘jin kin tin’ -> ‘why should fun’ ……..(ii)
‘sin pin kin’ -> ‘why all Dance’…….(iii)
In (i) and (iii), the common code word are ‘pin’ 
So, ‘pin’-> ‘all’
In (ii) and (iii), the common code word are ‘kin’ 
So, ‘kin’-> ‘why’
Thus, in (iii), ‘sin’ -> ‘Dance

Q6. In this question, a number series is given with one term missing. Choose the correct alternative that will continue the same pattern.
 1, 4, 11, 22, (?)
(a) 26 
(b) 37
(c) 40
(d) 25
Ans.(b)
Sol.  The pattern is +3, +7, +11, +15 
Missing number =22 + 15 = 37.
Q7. ‘Benevolent’ is related to ‘kind’, in the same way as ‘alluring’ is related to 
(a) Brave
(b) Beautiful
(c) Arrogance
(d) Intelligent
Ans.(b)
Sol.  ‘Benevolent’ is the synonym of ‘kind’.
Similarly, ‘alluring’ and ‘Beautiful’ are synonyms.

Q8.  Statements: 
All dancers are expert.
Some expert are singer. 
Conclusions: 
I. Some singer are dancer.
II. All dancer are singer.
III. All singer are dancer.
IV. All singer are expert.
(a) Only I and II 
(b) Only I III and IV follow
(c) Only II, III and IV follow 
(d) None follow
Ans.(d)
Sol. 


Q9. Which of the following from the given alternative is the correct mirror image of the below word?
Ans.(c)

Q10. In this question, different letters carries symbols as indicated below: 
R : Addition  S : Subtraction  T: Multiplication 
U: Division  V: Equal to  W : Greater than 
X: Less than 
Out of the four alternatives given in these questions, only one is correct according to the above letter symbols. Identify the correct one. 
(a) 56 R 4 X 5 S 6 T 7  
(b) 56 U 4 X 5 S 6 T 7  
(c) 56 U 4 W 5 S 6 T 7  
(d) 56 S 4 X 5 S 6 T 7  
Ans.(c)
Sol.  56 U 4 W 5 S 6 T 7
56 ÷ 4 > 5 – 6 × 7
14 > – 37

Directions (11-13): Refer to the following Venn diagram:


Q11. The number of students who took any three of the above subjects was 
(a) 62
(b) 63
(c) 64
(d) 66
Ans.(a)
Sol. The required set of students is denoted by regions common by to any three circles only.
∴ Required number = (13 + 13 + 18 + 18) = 62.

Q12. The number of students in total, who took History or Mathematics or Science, was 
(a) 183
(b) 190
(c) 424
(d) 430
Ans.(a)
Sol. The required set of students is denoted by regions lying inside the circles representing History, Mathematics and Science.
∴ Required number = (9 + 14 + 18 + 15 + 16 + 13 + 12 + 20 + 18 + 13 + 16 + 19) = 183.

Q13. The number of students who took both History and Geography among other subjects was 
(a) 62
(b) 63
(c) 65
(d) 66
Ans.(b)
Sol. The required set of students is denoted by the regions common to the circles representing 
History and Geography. 
∴ Required number = (20 + 13 + 12 + 18) = 63. 

Q14. In this question, four numbers are given. Out of these, three are alike in a certain way but the rest one is different. Choose the one which is different from the rest three. 
(a)121
(b) 137
(c) 153
(d) 177
Ans.(a)
Sol. 121 is the only perfect square number in the group. 

Q15. Arrange the following word in logical order.

1. Frog
2. Eagle
3. Grasshopper
4. Snake
5. Grass
(a) 1,3,5,2,4
(b) 3,4,2,5,1
(c) 5,3,1,4,2
(d) 5,3,4,2,1
Ans.(c)



  

  

  

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD