Reasoning Quiz SSC CHSL 2016

Q1.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
H__JH__IJHHI__HH__JH
(a) IHJI 
(b) IIJH
(c) IHIJ 
(d) HIJJ

Ans.(a)

Sol.  H_I_JH/_H_IJH/HI_J_H/H_I_JH

Q2.Which number will complete the series?
63, 72, 81, 90, ____, 108
(a) 80 
(b) 99
(c) 100 
(d) 117

Ans.(b)

Sol. Pattern of series:
63 + 9 = 72
72 + 9 = 81
81 + 9 = 90
90 + 9 = 99

Q3. Rajiv is the brother of Sonia. Sunil is the son of Sonia Gandhi’s sister Hakarun. Rajiv’s relationship with Sunil?
(a) uncle
(b) son 
(c) brother 
(d) Father 
Ans.(a)

Q4.A mother is five times older than her daughter. After 5 years her age will be 3 times of her daughter’s age. Find the mother’s present age. 
(a) 20 years 
(b) 22 years 
(c) 25 years 
(d) 29 years 

Ans.(c)

Sol. Let daughter’s present age = x
Mother’s present age = 5x
After 5 years:
5x + 5 = 3( x+5)
x = 5
So, Mother’s present age = 5 × 5 = 25 years

Q5.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: PRONOUNCEMENT
(a) Mount 
(b) cement 
(c) Pavement 
(d) Noun

Ans.(c)

Sol. Pavement cannot be formed using the letters of PRONOUNCEMENT because it does not contain “A” and “V”.

Q6.If RXRSDL is written as SYSTEM. How can be CORRECT written in that code?
(a) BNQQDBS 
(b) BKKNDBS 
(c) BNKRKBDS 
(d) BNKDKBS
Ans.(a)

Q7.If A means +, B means ×, C means ÷, D means -, then the value of given equation will be?
9A2B6D4C2
(a) sixteen 
(b) nineteen 
(c) twenty-seven 
(d) thirty-three

Ans.(b) 

Sol. After changing sign:
= 9 + 2 × 6 – 4 ÷ 2
= 9 + 12 – 2
= 19

Q8.If 4×3 = 10; 5×4 = 18; 6×5 = 28, then find the value of 7×6?
(a) fifty
(b) twenty-six 
(c) forty 
(d) forty-two

Ans.(c)

Sol. 
4×3 – 2  = 10
5×4 – 2 = 18
6×5 – 2  = 28
Similarly 7×6 – 2 =  40

Q9.Select the missing number from the given responses:
(a) six 
(b) seven 
(c) five 
(d) four

Ans.(c)

Sol. In 1st row:
56/7 = 8
In 3nd row:
 99/11 = 9
Similarly in 2nd row:
45/9 = 5

Q10.Rita travelled 35 Km from a point towards South and then turned left and travelled 20 Km and finally turned left again and travelled 35 Km. In which direction is she from the starting point?
(a) East 
(b) West 
(c) North 
(d) South 
Ans.(a)

Q11.Consider the following one or two statements in question are given, beyond which two conclusions / assumptions, I and II are given. Consider that statement is true whether
you commonly have the condition appears to be different from the facts. You have to decide whether the statement is certainly true of the conclusion can be drawn?
Statement: 
People must work hard for the Economic development.
Conclusion: 
I. the hard work is directly concerned for the economic development.
II. by the hard work of all the people is impossible.
(a) Only I follows 
(b) Only II follows 
(c) Both I and II follow 
(d)Neither I Nor II follows 

Ans.(a)

Sol. For economic development hard work is important. So, only conclusion I follows.

Q12. Find the number of triangles in the figure?
(a) nineteen
(b) eighteen 
(c) twenty-two 
(d) twenty-six

Ans.(b)

Sol. The number of triangles = 18

Q13. Figures of the answer best represents the relation between:
Shirt, Garments, Clothes
Ans.(a)

Q14.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?
Ans.(d)

Q 15.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/ embedded.
Ans.(a)

  

  

  


×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD