Quant Quiz for ssc cgl 2016

Q1. A and B together can do a work in 8 days, B and C together in 6 days, while C and A together in 10 days. If they all work together, the work will be completed in  

Q2. A is twice efficient than B; and together they finish a work in 16 days. In how many days can it be done by A separately? 
(a) 24 days
(b) 22 days
(c) 23 days
(d) None of these

S2. Ans.(a)
Let, A’s eff = 2 
B’s eff = 1
(A + B)’s 1-day work = 2 + 1 = 3 units 
∴ Total work = 16d × 3 = 48 units 
Time taken by A =48/2 = 24 days 

Q3. A and B together can complete a work in 8 days and B and C together in 12 days. All of them together can complete the work in 6 days. In how much time will A and C together complete the half the  work? 
(a) 4 days
(b) 10 days
(c) 2 days
(d) 8 days

Q4. A builder decided to build a house in 40 days. He employed 100 men in the beginning and 100 more after 35 days and completed the construction in stipulated time. If he had not employed the additional men, how many days behind schedule would it have been finished?  
(a) 5 days
(b) 6 days
(c) 8 days
(d) 10 days
S4. Ans.(a)
Sol.  For the last 5 days 200 men worked in place of 100 men,
200 × 5 = 100 × x  
x = 10 days (This means 100 men would have taken 10 days)
hence, they will take 5 day more than stipulated time

Q5. 10 women can complete a work in 7 days and 10 children take 14 days to complete the work. How many days will 5 women and 10 children take to complete the work?  
(a) 5
(b) 7
(c) 3
(d) None of these
S5. Ans.(b)
Sol. ∴ 10 women can complete the work in 7 days.
∴ 70 women can complete the work in 1 day.
Again,
∴ 10 children can complete the work in 14 days.
∴ 14o children can complete the work in 1 day.
∴ 70 women = 140 children
∴ 1 women = 2 children
∴ 5 women + 10 children
(10 + 10) children = 20 children
Now, 140 children can complete the work in 1 day
∴ 20 children can complete in 140/20 = 7 days.

Q6. In an examination, the number of those who passed and the number of those who failed were in the ratio 25 : 4. If five more had appeared and the number of failures was 2 less than earlier, the ratio of passers to failures would have been 22 : 3. The number who appeared at the examination, is  
(a) 145
(b) 150
(c) 155
(d) 180
S6. Ans.(a)
Sol. Let the number of passed student and that of failed students be 25x and 4x respectively.
According to the question, if 5 more had appeared i.e. 25x + 4x + 5
= 29x + 5, number of failure was 2 less i.e. 4x – 2, then passed/failures=22/3
Passed = appeared – failed
((29x +5)-(4x – 2))/(4x –  2)=22/3
⇒ (29x –  4x +  5 + 2)/(4x –  2)=22/3
⇒ (25x + 7)/(4x –  2)=22/3
⇒ 75x + 21 = 88x – 44
⇒ 21 + 44 = 88x – 75x
⇒ 13x = 65
x = 5
Number of students who appeared = 29x
= 29 × 5 = 145

Q7. The ratio of A to B is 4 : 5 and that of B to C is 2 : 3. If A equals 800, C equals  
(a) 1000
(b) 1200
(c) 1500
(d) 2000
S7. Ans.(c) 
Sol. A:B=4:5 = 8:10
        B:C=2:3 = 10:15
So,  A:B:C=8:10:15
            C=800×15/8=1500

Q8. Ratio of earning of A and B is 8 : 9 respectively. If the earnings of A increase by 50% and the earnings of B decrease by 25%, the new ratio of their earnings becomes 16 : 9 respectively. What are A’s earnings?   
(a) Rs. 37,000
(b) Rs. 28,500
(c) Rs. 22,000
(d) Can’t be determined
S8. Ans.(d)
Sol. Let the earnings of A and B be 8x & Rs. 9x respectively.
Now, after changes in their earnings,
A’s earning =150/100×8x = Rs. 12x
B’s earning =75/100×9x= Rs. 27x/4
From above data ,We cannot find the answer of the given question
Hence, answer will be can’t be determine

Q9. A and B entered into a partnership, investing Rs. 16,000 and Rs. 12,000 respectively. After 3 months, ‘A’ withdrew Rs. 5000, while ‘B’ invested Rs. 5000 more. After 3 month more, C joins the business with a capital of Rs. 21,0000. After a year, they obtained a profit of Rs. 26,400. By what amount does the profit  of B exceed the share of C?    
(a) Rs. 3600
(b) Rs. 3800
(c) Rs. 4600
(d) Rs. 4800
S9. Ans.(a)

 Sol. 16000 × 3 + 11000 × 9 : 12000 × 3 + 17000 × 9 : 21000 × 6
 48000 + 99000 : 36000 + 153000 : 126000 
 147000 : 189000 : 126000 
 147 : 189 : 126
 49 : 63 : 42 
 Total of the terms of ratios = 154 
 B’s profit – C’s profit = 63 – 42 = 21
 21/154× 26400=3600      

Q10. A, B and C start a business by investing Rs. 20,000 each. After 5 months A withdraws Rs. 5,000, B withdraws Rs. 4,000 and C invests Rs. 6,000 more. If at the end of year the profit was Rs. 69,900 then what will be B’s share?  
(a) Rs. 20,500
(b) Rs. 21,200
(c) Rs. 28,200
(d) Rs. 19,621

Q11. There are three members in a family, mother, father and son. The average age of the three members was 42 years on the day of their son’s marriage. After 6 years of the marriage, the average age of the family will be 36 years when a grandson was born after 2 years of the marriage. Find the age of the daughter-in-law at the time of marriage.    
(a) 26 yrs.
(b) 27 yrs.
(c) 28 yrs.
(d) 29 yrs.

S11. Ans.(a)
Sol. At the time of marriage = Mother + father + son 
= 42 × 3 = 126 years 
After 6 years = 126 + 6 + 6 + 6 = 144 yrs 
Current:- M + F + Son + Daughter in law + child = 36 × 5 = 180 yrs.
144 + Daughter in law + 4 = 180 [as child was born after 2 years of marriage so he is of 4 yrs. now.]
Daughter in low = 180 – 148 = 32 years 
At the time of marriage = 32 – 6 = 26 years 

Q12. If 6 years are subtracted from the present age of Randheer and the remainder is divided by 18, then the present age of his grandson Anup is obtained. If Anup is 2 years younger to Mahesh whose age is 5 years, then what is the age of Randheer? 
(a) 96 years
(b) 84 years
(c) 48 years
(d) 60 years
S12. Ans.(d)
Sol. Mahesh present age = 5 years
So, Anup’s present age = (5 – 2) = 3 years
According to question, (R –  6)/18=3
R = 18 × 3 + 6 = 54 + 6 = 60 years

Q13. Nine litres are drawn from a cask full of water and it is then filled with milk, Nine litres of mixture are drawn and the cask is again filled with milk. The quantity of water now left in the cask to that of the milk in it is 16 : 9. How much does the cask hold? 
(a) 40 litres
(b) 45 litres
(c) 50 litres
(d) 55 litres

Q14. If 2 kg of metal, of which 1/3 is zinc and the rest is copper, be mixed with 3 kg of metal, of which 1/4 zinc and the rest is copper, what is the ratio of zinc to copper in the mixture?  
(a) 13 : 42
(b) 17 : 43
(c) 19 : 43
(d) 15 : 42
S14. Ans.(b)
Sol. Quantity of zinc in the mixture
=2(1/3)+3(1/4)=2/3+3/4=( 8 + 9)/12=17/12
Quantity of copper in the metal
=3+2-17/12=5-17/12=43/12
∴ ratio =17/12 ∶43/12=17∶43

Q15. A man has 60 pens. He sells some of these at a profit of 12% and the rest at 8% loss. On the whole, he gets a profit of 11%. How many pens were sold at 12% profit. 
(a) 47
(b) 52
(c) 55
(d) 57

      


 

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?