Puzzling Error Detection Quiz Solutions For SSC CGL Tier-2 2018_00.1
Latest SSC jobs   »   Puzzling Error Detection Quiz Solutions For...

Puzzling Error Detection Quiz Solutions For SSC CGL Tier-2 2018

Puzzling Error Detection Quiz Solutions For SSC CGL Tier-2 2018_40.1
Dear Students,

Practice is the only key to polish one’s preparation and to avoid repeating the mistakes. Either you are preparing for SSC CGL, CHSL, JE or any exam conducted by SSC, English is a very important section. Solving quizzes on daily basis can improve your fluency of understanding this section to the utmost. SSC CGL Tier 2 is is to be held from 17 Feb to 22 Feb 2018. English holding 200 questions in CGL Tier 2 can either make or break your chances of getting your dream job. Today, in this English quiz we are providing Error Detection Quiz asked in any govt exam where you must be aware of appropriate knowledge of grammar rules. Attempt this quiz and learn effectively  We wish you good luck for the upcoming Exams.



Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.

Q1. The blind’s life is really miserable because they can’t see what happens around them.
(a) The blind’s life is
(b) really miserable
(c) because they can’t see
(d) what happens around them
S1. Ans.(a)
Sol. Use ‘The life of the blind’ in place of ‘The blind’s life’.
The + adjective, is used in the sense of Plural Noun to present a group, but apostrophe (’s) is not used with it. It takes preposition ‘of’ with it to show a relation.

Q2. I have been informed that Dr. Sinha visits Bihar the following month.
(a) I have been informed
(b) that Dr. Sinha visits Bihar
(c) the following month
(d) No error
S2. Ans.(d)
Sol. No error

Q3. Don’t talk to him, he always remains in temper these days.
(a) Don’t talk to him
(b) he always remains
(c) in temper these days
(d) No error
S3. Ans.(c)
Sol. Use ‘in a temper’ in place of ‘in temper’ which is idiomatic.

Q4. He found himself in a trouble when he saw no rickshaw outside the station.
(a) He found
(b) himself in a trouble
(c) when he saw no
(d) rickshaw outside the station
S4. Ans.(b)
Sol. Use ‘in trouble’ in place of ‘in a trouble’ as it is idiomatically correct.

Q5. Jerry suggested to his brothers that they should go to the school regularly and do their homework sincerely.
(a) Jerry suggested to
(b) his brothers that they should
(c) go to the school regularly
(d) and do their homework sincerely.
S5. Ans.(c)
Sol. Remove the ‘before school’ Go to school / church / jail if used for their primary purpose, don’t take article before them.

Q6. In India electorates are not allowed to oppose Indian constitution in any case.
(a) In India electorates are
(b) not allowed to
(c) oppose Indian constitution in any case.
(d) No error
S6. Ans.(a)
Sol. Use ‘electorate’ in place of ‘electorates’ as electorate is plural in itself.

Q7. The fleet of Iraq was destroyed by the multinational forces during the gulf war in 1991.
(a) The fleet of Iraq
(b) was destroyed by the
(c) multinational forces during the gulf war
(d) in 1991.
S7. Ans.(b)
Sol. As ‘fleet’ is plural. Hence use ‘were’ in place of ‘was’.

Q8. The dreg of the river were also affected by the boating.
(a) The dreg of the river
(b) were also affected
(c) by the boating
(d) No error
S8. Ans.(a)
Sol. Use’ ‘Dregs’ in place of ‘Dreg’. As it is used in plural sense.

Q9. She very much likes the history of English literature of the sixteen and eighteen century.
(a) She very much likes
(b) the history of English
(c) literature of the sixteen and eighteen century.
(d) No error
S9. Ans.(c)
Sol. As there is a definite article ‘the’ before ‘sixteen’, which implies two plural things together.
Hence use ‘centuries’ in place of ‘century’.

Q10. My father likes Eliot’s essays who was a masterpiece critic and reputed grammarian of English.
(a) My father likes
(b) Eliot’s essays who was a
(c) masterpiece critic and reputed grammarian of English.
(d) No error
S10. Ans.(b)
Sol. The noun used before relative Pronoun is not used in Possessive case. Hence use ‘The essays of Eliot’ in place of ‘Eliot’s essays’.

Q11. The Principal is displeased with us because he does not understand why we object to him coming with Mohan.
(a) The Principal is displeased
(b) with us because
(c) he does not understand why we
(d) object to him coming with Mohan.
S11. Ans.(d)
Sol. Possessive form of Pronoun is used before Gerund. Hence use ‘his’ in place of ‘him’.

Q12. Mr. Prakash told his staff that each of them should be able to carry out the work himself in time.
(a) Mr. Prakash told his staff
(b) that each of them
(c) should be able to carry out the work himself in time.
(d) No error
S12. Ans.(d)
Sol. No error

Q13. In the local Rajmapa company there are no less than two lakh workers about the four times needed to produce the same products.
(a) In the local Rajmapa company there are
(b) no less than two lakh workers
(c) about the four times
(d) needed to produce the same products.
S13. Ans.(b)
Sol. Less is used with ‘uncountable nouns’. ‘Fewer’ is used with countable nouns. Hence use ‘Fewer’ in place of ‘Less’.

Q14. I do not like these kind of pens which have been bought from the market.
(a) I do not like these kind
(b) of pens which have
(c) been bought from the market.
(d) No error
S14. Ans.(a)
Sol. ‘These’ or ‘Those’ are not used before ‘kind of’ or ‘sort of’.
Hence use ‘these kinds’ in place of ‘these kind’.

Q15. They chose rather to bear all hardship than make away themselves.
(a) They chose rather to
(b) bear all hardship than make away
(c) themselves.
(d) No error
S15. Ans.(d)
Sol. No error

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



 Puzzling Error Detection Quiz Solutions For SSC CGL Tier-2 2018_50.1  Puzzling Error Detection Quiz Solutions For SSC CGL Tier-2 2018_60.1

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{c
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;a
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

f

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?