Prominent English Miscellaneous Quiz Solutions for SSC CGL Tier 2

Active-Passive-for-CGL-Tier-2
Dear Students, English section Exam is very challenging. SSC exams are just nearby and as we know English Section is as important as other sections. In fact English in SSC CGL Tier 2 exam holds an appreciating weightage of 200 marks which is enough to know the importance of this Section in govt exams.Now SSC CHSL Exam is the next target of the aspirants .You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, we are providing English Miscellaneous Questions Quiz.Attempt this quiz, learn effectively and impetus yourself for all the upcoming exams regarding English Section  in just a needed time and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-5): In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q1. _______________ the people looked well enough, but when one looked more closely one saw that their faces were filled with despair.
(a) At first looking
(b) At first observation
(c) On first sight
(d) At first sight

S1. Ans.(d)

Sol. At first sight (idiom): immediately; at first glance; when you see somebody or something for the first time. Hence, ‘At first sight’ is the right usage.

Q2. Our monthly expenditure _______________ by five hundred rupees when we decided to buy milk from the milkman.
(a) shot up
(b) got up
(c) lifted up
(d) grew up.
S2. Ans.(a)
Sol. Shot up (phrasal verb): rose suddenly by a large amount. Hence, shot up is the right usage.

Q3. Please write to me _______________ this address.
(a) upon
(b) at
(c) to
(d) on
S3. Ans.(b)
Sol. at (preposition) is used for specific addresses. Hence, at (prep.) is the right usage.

Q4. Raj was tired of Puja’s _______________ approach, so he asked her to make her final decision by that evening.
(a) silly-willy
(b) dilly-daily
(c) wasting
(d) dilly-nally
S4. Ans.(b)
Sol. dilly–daily (verb): to take too long to do something. Hence dilly–daily is the right usage.

Q5. Students of St. Xavier’s _______________ all the prizes.
(a) bear of
(b) bore away
(c) bore on
(d) bear on
S5. Ans.(b)
Sol. Bear away (Phrasal verb): bear off; carry away; take away. Bear on (Phrasal verb): to be relevant to or burdensome to.

Directions (6-9): In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word.

Q6. PURGE
(a) Evacuate
(b) Pressurize
(c) Thrust
(d) Float
S6. Ans.(a)
Sol. Purge (verb): Rid someone of an unwanted feeling; physically remove completely; to get rid of people from an organization.

Q7. MORDANT
(a) Stupid
(b) Pensive
(c) Senseless
(d) Sarcastic
S7. Ans.(d)
Sol. Mordant (adjective): critical and unkind, but funny, caustic; corrosive.

Q8. SHEATH
(a) Weapon
(b) Hide
(c) Encourage
(d) Coat
S8. Ans.(d)
Sol. Sheath (Noun): covering; cover; care, a close fitting cover for the blade of a knife or sword.

Q9. MASTICATE
(a) Chew
(b) Choke
(c) Bite
(d) Shallow
S9. Ans.(a)
Sol. Masticate (verb) = to chew food.

Directions (10-12): In these questions four alternatives are given for the Idiom/Phrase given in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase given in bold.

Q10. Throw caution to the winds.
(a) to be fearful
(b) to warn others not to travel.
(c) to behave recklessly
(d) to behave with care and caution
S10. Ans.(c)
Sol. throw caution to the winds: to do something without worrying about the risk; to behave recklessly.

Q11. Cap in hand
(a) Defiant
(b) Screaming
(c) Well behaved
(d) in a respectful manner
S11. Ans.(d)
Sol. go/come cap in hand: to ask someone for money or help in a polite way which makes you feel ashamed. Hence ‘in a respectful manner is the right usage.’

Q12. Do a roaring trade
(a) in the animal business
(b) highly successful
(c) in the habit of shouting at others
(d) extremely reluctant
S12. Ans.(b)
Sol. do a roaring trade: do very good business, to be highly successful. Hence ‘highly successful’ is the right option.

Directions (13-15): In the following questions, Choose the word opposite in meaning to the given word.

Q13. SWELTERING
(a) Smelly
(b) Clammy
(c) Freezing
(d) Cozy
S13. Ans.(c)
Sol. Sweltering: stifling; very hot and uncomfortable
Cozy: warm, comfortable and safe.
Clammy: clamp in an unpleasant way.
Hence, sweltering and freezing are antonyms to each other.

Q14. PANICKY
(a) Confident
(b) Sober
(c) Quiet
(d) Calm
S14. Ans.(d)
Sol. Panicky: anxious about something; hysterical
Calm; not excited, nervous or upset.

Q15. SUBLIME
(a) Inferior
(b) Deficit
(c) Ridiculous
(d) Crooked
S15. Ans.(a)
Sol. Sublime: of very high quality and causing great admiration.
Inferior: not good or not so good as somebody/something else.

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{c
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?