Previous Years Reasoning Questions for SSC CGL and RRB Exam 2018: 30th May (Solutions)

Dear Students,


Dear  Aspirants,
Following 75 Days SSC CGL Study Plan by ADDA247 and SSCADDAA, the platform is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. Quizzes are prepared under the consideration of latest pattern and level of Exam whereas notes deal with understanding the concepts, formulae, rules and sharpen your revising skills. Be a part of this study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL Exam is to be conducted from 25 July to 20 August 2018. SSC CPO Exam is to be held from 4 June to 10 June 2018, It is time to knuckle down to get the dream job. 

Needless to say, SSC CGL 2018 is the golden opportunity to be grabbed where again Reasoning Section might bring a major difference. To clear the decks, attempt Daily Reasoning Quiz provided on SSCADDA and make headway in upcoming govt exams.
Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द / अक्षर/ संख्या का चयन करे.
School: Study :: Laboratory: ? 
स्कूल: अध्ययन :: प्रयोगशाला : ?
(a) Play / खेलना 
(b) Experiment / प्रयोग 
(c) Solve / हल 
(d) Pray / प्रार्थना 
S1. Ans.(b)
Sol. First is working place second is work performed there

Q2. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द / अक्षर/ संख्या का चयन करे.
COMMANDER : REDNAMMOC : : MANAGEMENT : ?
(a) TNEMEGANAM
(b) TNEMEGAMAN
(c) TENMEGANAM
(d) TNEMEPANAM
S2. Ans.(a)
Sol. Letters reversed from right to left.

Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द / अक्षर/ संख्या का चयन करे.
WEFHY : DVUSB : : SFCLD : ? 
(a) HUXOW
(b) SUSWL
(c) SUSLW
(d) SUSCL
S3. Ans.(a)
Sol. Corresponding opposite letters

Q4. Select the related word/letters/number from the given alternatives. 
दिए गए विकल्पों में से सम्बन्धित शब्द / अक्षर/ संख्या का चयन करे.
8 : 32: : 6 : ? 
(a) 31
(b) 22
(c) 18
(d) 21
S4. Ans.(c)
Sol. 
Q5. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द / अक्षर/ संख्या / संख्या युग्म का चयन करे.
(a) Tonne / टन 
(b) Quintal / क्विंटल 
(c) Kilogram / किलोग्राम 
(d) Gallon / गैलन
S5. Ans.(d)
Sol. Gallon is a unit of measurement for liquid capacity.

Q6. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द / अक्षर/ संख्या / संख्या युग्म का चयन करे.
(a) XTD
(b) TSE
(c) MDI
(d) SOD
S6. Ans.(a)
Sol. Except XTD other three contains one vowel.

Q7. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द / अक्षर/ संख्या / संख्या युग्म का चयन करे.
(a) 1232
(b) 1188
(c) 1320
(d) 1050
S7. Ans.(d)
Sol. Except 1050 other three are divisible by 4.

Q8. Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द / अक्षर/ संख्या / संख्या युग्म का चयन करे.
(a) 4832
(b) 7855
(c) 6742
(d) 5735
S8. Ans.(b)
Sol. 4 × 8 = 32
6 × 7 = 42
5 × 7 = 35

Q9. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
XT, YU, BX, GC, ?
(a) NO
(b) NJ
(c) NM
(d) MN
S9. Ans.(b)
Sol.

Q10. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक पद अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा? 
OP, ST, XY, DE, ?
(a) KN
(b) KL
(c) GI
(d) WE
S10. Ans.(b)
Sol. 

You may also like to read:

Download SSC CPO Admit Card 2018

 

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD