Previous Years General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 2nd August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.


Q1. ____________ comprises the archaeological remains of a monastic and scholastic institution.
____________ में एक मठवासी और शैक्षिक संस्थान के पुरातात्विक अवशेष शामिल हैं
(a) Nalanda/ नालंदा
(b) Rani ki vav/ रानी की वाव
(c) Hill Forts of Rajasthan/ राजस्थान के पहाड़ी किले
(d) Fatehpur Sikri/ फतेहपुर सीकरी

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Nalanda was a Mahavihara, a large Buddhist monastery, in the ancient kingdom of Magadha in India.

Q2. Which of these Indians has not won a Nobel Award?
निम्नलिखित में से किस भारतीय ने नोबेल पुरस्कार नहीं जीता है?
(a) Rabindranath Tagore/ रविंद्रनाथ टैगोर
(b) C. V. Raman/ सी वी रमन
(c) Satyajit Ray/ सत्यजीत रे
(d) Amartya Sen/ अमर्त्य सेन

Show Answer
Ans.(c)
Sol.Satyajit Ray was an Indian filmmaker, screenwriter, graphic artist, music composer and author, widely regarded as one of the greatest filmmakers of the 20th century.

Q3. Elapidae Naja is the scientific name of _______.
ईलापीडाए नाजा _______ का वैज्ञानिक नाम है.
(a) Cobra/ कोबरा
(b) Elephant/ हाथी
(c) Eagle/ ईगल
(d) Owl/ उल्लू

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Elapidae Naja is a genus of venomous elapid snakes known as cobras.

Q4. What is the chemical formula of aluminium nitride?
एल्यूमीनियम नाइट्राइड का रासायनिक सूत्र क्या है
(a) AIN
(b) AI₂N
(c) AIN₂
(d) AI₃N

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Aluminium nitride (AlN) is a nitride of aluminium.

Q5. Atomic number of which of the following elements is greater than that of Chlorine
निम्नलिखित में से कौन सा तत्व परमाणु संख्या क्लोरीन की तुलना में अधिक है
(a) Potassium/ पोटैशियम
(b) Sulphur/ सल्फर
(c) Aluminium/ एल्युमीनियम
(d) Phosphorus/ फास्फोरस

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Atomic Number of Chlorine ‎: ‎17
Atomic Number of potassium ‎: ‎19
Atomic number of Sulfur : 16
Atomic Number of Aluminium ‎: ‎13
Atomic Number of Phosphorus ‎: ‎15


Q6. Commonly used abbreviation ISP in computer science stands for?
कंप्यूटर विज्ञान में आम तौर पर उपयोग किये जाने वाले ISP का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Internet Service Provider
(b) Intranet Service Provider
(c) Internet Systems Provider
(d) Intranet Systems Provider

Show Answer
Ans.(a)
Sol.An Internet service provider (ISP) is an organization that provides services for accessing, using, or participating in the Internet. Internet service providers may be organized in various forms, such as commercial, community-owned, non-profit, or otherwise privately owned.
Q7. Ghoomar is a folk dance of _______.
घूमर _______ का लोक नृत्य है.
(a) Mizoram/ मिजोरम
(b) Puducherry/ पुडुचेरी
(c) Gujarat/ गुजरात
(d) Rajasthan/ राजस्थान
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Ghoomar is a traditional folk dance of Bhil tribe performed to worship Goddess Sarasvati which was later embraced by other Rajasthani communities.
Q8. If a perfectly competitive firm can increase its profits by increasing its output, then that firm’s product’s _____.
यदि एक पूरी तरह से प्रतिस्पर्धी फर्म अपने उत्पादन को बढ़ाकर अपने लाभ को बढ़ा सकता है, तो उस फर्म के उत्पाद का _____.
(a) price exceeds its marginal costs/ इसकी कीमत इसकी सीमन्त लागत से अधिक है
(b) price exceeds its average total costs/ इसकी कीमत इसकी कुल औसत लागत से अधिक है
(c) average variable costs exceed its average total costs/ औसत परिवर्तनीय लागत इसकी कुल औसत लागत से अधिक है
(d) fixed costs are zero/ निश्चित लागत शून्य हैं
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Marginal cost is the change in the opportunity cost that arises when the quantity produced is incremented by one unit, that is, it is the cost of producing one more unit of a good.Intuitively, marginal cost at each level of production includes the cost of any additional inputs required to produce the next unit.
Q9. Uraninite is an ore/mineral of _______.
युरानाईट_______ का एक अयस्क / खनिज है.
(a) Zinc/जिंक
(b) Uranium/ यूरेनियम
(c) Titanium/ टाइटेनियम
(d) Aluminium/ एल्युमीनियम
Show Answer
Ans.(b)
Sol.Uraninite is the primary ore of uranium.
Q10. Name India’s oldest credit information bureau.
भारत के सबसे पुराने क्रेडिट सूचना ब्यूरो का नाम बताइये
(a) RBI/ भारतीय रिजर्व बैंक
(b) CIBIL/ सिबिल
(c) NABARD/ नाबार्ड
(d) UTI/ यूटीआई
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The establishment of Credit Information Bureau (India) Limited (CIBIL), India’s first Credit Information Bureau, is an effort made by the Government of India and the Reserve Bank of India to improve the functionality and stability of the Indian financial system by containing non-performing assets (NPAs) while improving credit grantors’ portfolio quality.

Q11. A volcano that is not expected to erupt again is called
एक ज्वालामुखी जिसके पुन: फटने की उम्मीद नहीं है उसे क्या कहा जाता है
(a) Cinder cone/ सिंडर कोन
(b) Moraine/मोरैने
(c) Lava/लावा
(d) Extinct volcano/एक्स्टिंट वोल्कानो

Show Answer
Ans.(d)
Sol.A volcano which has not erupted in the past 10,000 years is extinct. The extinct volcano no longer has a lava supply. An extinct volcano is no longer near an active geologic hot spot, if it ever was.
Q12. Paris is the Capital City of _______.
पेरिस _______ का राजधानी शहर है.
(a) France/ फ्रांस
(b) Norway/ नॉर्वे
(c) Canada/ कनाडा
(d) Greece/ यूनान
Show Answer
Ans.(a)
Sol.Paris is the capital and most populous city of France.
Q13. Chandragupta Maurya was born in Pataliputra, which is now in _______.
चंद्रगुप्त मौर्य का जन्म पाटलीपुत्र में हुआ था, जोकि अब _______ में है.
(a) Chattisgarh/ छत्तीसगढ़
(b) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(c) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(d) Bihar/ बिहार
Show Answer
Ans.(d)
Sol.Pataliputra, adjacent to modern-day Patna, was a city in ancient India, originally built by Magadha ruler Udayin in 490 BCE as a small fort near the Ganges river.
Q14. Battle of Kanauj in 1540 was fought between Sher Shah and _______.
1540 में कनौज की लड़ाई शेर शाह और _______ के बीच लड़ी गई थी.
(a) Babur/ बाबर
(b) Humayun/ हुमायूं
(c) Akbar/ अकबर
(d) Aurangzeb/ औरंगजेब
Show Answer
Ans.(b)
Sol.The Battle of Kanauj was fought and lost. Humayun , became a fugitive and Sher Khan became the master of Agra and Delhi.
Q15. Magic Marker was invented by _______.
मैजिक मार्कर का आविष्कार _______ द्वारा किया गया था.
(a) Adolphe Sax/अदोल्फे साक्स
(b) Albert Bruce Sabin/अल्बर्ट ब्रूस सबिन
(c) Sidney Rosenthal/ सिडनी रोसेंथल
(d) Hyman George Rickover/ हामान जॉर्ज रिकोवर
Show Answer
Ans.(c)
Sol. First modern (and usable) marker pen was Sidney Rosenthal’s “Magic Marker” which he invented and started selling in 1953.

You may also like to read:

 

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD