Previous Years General Awareness Questions for SSC CHSL & UP Police 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & UP Police Exam both will be conducted in online mode. CHSL will be conducted from 4 March 2018 to 26 March 2018. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
Q1. As per Newton’s law of gravitation, the force between two bodies is ________.
न्यूटन के गुरुत्वाकर्षण के नियम के अनुसार, दो निकायों के बीच की शक्ति ________ है.
(a) directly proportional to the product of their masses(सीधे उनके द्रव्यमान के गुणनफल के आनुपातिक)
(b) directly proportional to the distance between them(सीधे उनके बीच की दूरी के आनुपातिक)
(c) directly proportional to the product of their radius(सीधे उनके त्रिज्या के गुणनफल के लिए आनुपातिक)
(d) directly proportional to the product of forces(सीधे बलों के गुणनफल के लिए आनुपातिक)
S1. Ans.(a)
Sol.Newton’s law of universal gravitation states that a particle attracts every other particle in the universe with a force which is directly proportional to the product of their masses and inversely proportional to the square of the distance between their centers.

Q2. Sound can not travel in which of the following medium?
ध्वनी निम्नलिखित में से किस माध्यम से यात्रा नहीं कर सकती?
(a) Solid(ठोस)
(b) Liquid(तरल)
(c) Gas(गैस)
(d) Vacuum(वैक्यूम)
S2. Ans.(d)
Sol.Sound cannot travel through a vacuum. A vacuum is an area without any air, like space. So sound cannot travel through space because there is no matter for the vibrations to work in.

Q3. Who was the second woman to become the president of the Indian National Congress in 1925 and the first Indian woman to do so?
1925 में भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की अध्यक्ष बनने वाली दूसरी महिला कौन थी तथा साथ ही पहली भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस महिला अध्यक्ष का नाम भी बताइए?
(a) Vijaylakshmi Pandit(विजयलक्ष्मी पंडित)
(b) Sarojini Naidu(सरोजिनी नायडू )
(c) Padmaja Naidu(पद्मजा नायडू)
(d) Fathima Bibi(फातिमा बीबी)
S3. Ans.(b)
Sol.Sarojini Naidu in 1925.

Q4. The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Gujarat is
गुजरात की संसदीय सीटों की संख्या (लोकसभा) है:
(a) 10
(b) 26
(c) 28
(d) 48
S4. Ans.(b)

Q5. Geet Sethi is associated with which game?
गीत सेठी किस खेल से जुडी हैं?
(a) Billiards(बिलियर्ड्स)
(b) Cricket(क्रिकेट)
(c) Hockey(हॉकी)
(d) Chess(शतरंज)
S5. Ans.(a)
Sol.The Indian Billiards player who ruled the sport of billiards throughout the 1990s is none other than Geet Sethi. He created history by breaking the world record of 1276 points under the two-pot rule in the 1992 World Professional Billiards Championship.

Q6. Who is the author of “Two States”?
“Two States” के लेखक कौन हैं?
(a) Chetan Bhagat(चेतन भगत)
(b) Rohit Sharma(रोहित शर्मा)
(c) Amish(अमिश)
(d) Devdutta Patnaik(देवदत्त पट्टानाइक)
S6. Ans.(a)

Q7. What is the formula of potassium ion in the noble gas state?
नोबल गैस स्टेट में पोटेशियम आयन का सूत्र क्या है?
(a) K⁺
(b) K²⁺
(c) K²⁻
(d) K⁻
S7. Ans.(a)

Q8. Unix operating system was developed in 1970s by
यूनिक्स ऑपरेटिंग सिस्टम को 1970 के दशक में किसके द्वारा विकसित किया गया था?
(a) Moto Labs(मोटो लैब्स)
(b) Microsoft Labs(माइक्रोसॉफ्ट लैब्स)
(c) IBM Labs(IBM लैब्स)
(d) Bell Labs(Bell लैब्स)
S8. Ans.(d)
Sol.Unix is a family of multitasking, multiuser computer operating systems that derive from the original AT&T Unix, development starting in the 1970s at the Bell Labs research center by Ken Thompson, Dennis Ritchie, and others.

Q9. Malayalam is the official language of __________.
मलयालम, __________ की आधिकारिक भाषा है.
(a) Haryana(हरयाणा)
(b) Jharkhand(झारखंड)
(c) Kerala(केरल)
(d) Uttarakhand(उत्तराखंड)
S9. Ans.(c)
Sol.Malayalam is a Dravidian language spoken across the Indian state of Kerala and one of 22 scheduled languages of India.

Q10. If goods A and B are substitutes, a decrease in the price of good B will
यदि समान A और B वैकल्पिक वस्तुएं हैं, तो वास्तु B की कीमत में कमी से:
(a) decrease demand for good B(समान B की मांग घटेगी)
(b) decrease demand for both the goods(दोनों वस्तुओं की मांग घटेगी)
(c) increase demand for both the goods(दोनों वस्तुओं की मांग में वृद्धि होगी)
(d) decrease demand for good A(वस्तु A की मांग में कमी होगी)
S10. Ans.(d)

Q11. Qatar is the highest per capita emitter of which of the following gases?
क़तर निम्नलिखित में से किस गैस का प्रति व्यक्ति सबसे अधिक उत्सर्जन करता है?
(a) Carbon Dioxide(कार्बन डाइआक्साइड)
(b) Carbon Monoxide(कार्बन मोनोऑक्साइड)
(c) Ammonia(अमोनिया)
(d) Hydrogen Sulphide(हाइड्रोजन सल्फ़ाइड)
S11. Ans.(a)

Q12. Where is Dachigam National Park located?
दचीगम राष्ट्रीय उद्यान कहां स्थित है?
(a) Uttarakhand(उत्तराखंड)
(b) Mizoram(मिजोरम)
(c) Jammu & Kashmir(जम्मू और कश्मीर)
(d) Himachal Pradesh(हिमाचल प्रदेश)
S12. Ans.(c)
Sol.Dachigam National Park is located 22 kilometers from Srinagar, Jammu and Kashmir.

Q13. Name the first satellite of India dedicated exclusively for educational purposes.
भारत के पहले उपग्रह का नाम बताइए जिसे विशेष रूप से शैक्षिक उद्देश्यों के लिए समर्पित है.
(a) KNOWSAT
(b) TEJSAT
(c) EDUSAT
(d) GSAT
S13. Ans.(c)
Sol.EDUSAT is the world’s first dedicated educational satellite, according to the Indian Space Research Organisation (ISRO). India launched the $20 million, 2-tonne EDUSAT from the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota, a tiny island in the Bay of Bengal.

Q14. In terms of size, Uranus ranks no. __________ in our Solar System.
आकार के संदर्भ में, यूरेनस हमारे सौर मंडल में __________ स्थान पर है.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
S14. Ans.(c)

Q15. Hyderabad is the Capital City of __________.
हैदराबाद __________ का राजधानी शहर है
(a) Assam(असम)
(b) Chhattisgarh(छत्तीसगढ़)
(c) Andhra Pradesh(आंध्र प्रदेश)
(d) Telangana(तेलंगाना)

S15. Ans.(d)
You may also like to read :





 



CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.