Previous Years General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 17th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.






Q1. Who was the first Ramon Magsaysay Award winner from India? 
 भारत से पहला रामन मैगसेसे पुरस्कार विजेता कौन था?

C.D. Deshmukh / सी. डी. देशमुख
Jayaprakash Narayan / जाया प्रकाश नारायण
Dr. Verghese Kurien / डॉ. वर्घीस कुरेन
Acharya Vinoba Bhave / आचार्य विनोबा भावे
Solution:

The Ramon Magsaysay Award is an annual award established to perpetuate former Philippine President Ramon Magsaysay's example of integrity in governance, courageous service to the people, and pragmatic idealism within a democratic society. Vinayak Narahari "Vinoba" Bhave was an Indian advocate of nonviolence and human rights. Often called Acharya (Sanskrit for teacher), he is best known for the Bhoodan Movement.

Q2. Once elected for a full term, a judge serves on the International Court of Justice for
 एक बार पूर्ण अवधि के लिए चुने जाने के बाद, एक न्यायाधीश अंतर्राष्ट्रीय न्यायालय में कितनी अवधि के लिए कार्य करता है?

Five years / पांच वर्ष
Six years / छ: वर्ष
Nine years / नौ वर्ष
Ten years / दस वर्ष
Solution:

The International Court of Justice is the primary judicial branch of the United Nations (UN). Seated in the Peace Palace in The Hague, Netherlands. The International Court of Justice is composed of 15 judges elected to nine-year terms of office by the United Nations General Assembly and the Security Council.

Q3. The International Criminal Police Organisation (INTERPOL) has its headquarters at
अंतर्राष्ट्रीय आपराधिक पुलिस संगठन (INTERPOL) का कार्यालय कहाँ है

London / लन्दन
Paris / पेरिस
Bonn /बोन्न
Lyon / ल्योन
Solution:

The International Criminal Police Organization, ICPO or INTERPOL, is an intergovernmental organization facilitating international police cooperation. It was established as the International Criminal Police Commission (ICPC) in 1923. The organization's headquarters is in Lyon, France. It is the second largest political organization after the United Nations in terms of international representation.

Q4. Who is the governor of Karnataka 
कर्नाटक के राज्यपाल कौन है?

V.P. Singh Badnore / वी. पी. सिंह बद्नोरे
Vajubhai Vala /वज्जुभाई वाला
Chennamaneni Vidyasagar Rao / चेननामनेनी विद्यासागर राव
S. C. Jamir / एस. सी. जमीर
Solution:

Vajubhai Rudabhai Vala is an Indian politician and the incumbent Governor of Karnataka, a state of India, since September 2014. He served as the Speaker of the Gujarat Legislative Assembly from 2012 to 2014. He served as a Cabinet Minister in the Government of Gujarat, holding various portfolios, such as Finance, Labour and Employment, from 1997 to 2012.

Q5. Capital of Denmark is? 
 डेनमार्क की राजधानी क्या है?

Tbilisi / तबिलसी
Copenhagen / कोपेनहेगेन
Conakry / कोनेक्री
Djibouti / द्जिबौती
Solution:

Denmark is a Scandinavian country comprising the Jutland Peninsula and numerous islands. Copenhagen, Denmark’s capital, sits on the coastal islands of Zealand and Amager. It’s linked to Malmo in southern Sweden by the Öresund Bridge. Currency of Denmark is Krone.

Q6. India became a member of the United Nations in........ 
भारत संयुक्त राष्ट्र का सदस्य कब बना?

1963
1960
1951
1945
Solution:

Technically, India was a founding member in October 1945, despite it being a British colony. India, Canada, South Africa, New Zealand and Australia were all British colonies but were given independent seats in the United Nations General Assembly.

Q7. Who is current Chemicals and Fertilizers Minister in Narendra Modi government? 
 नरेंद्र मोदी सरकार में मौजूदा रसायन और उर्वरक मंत्री कौन हैं?

Ananth kumar / अनंथ कुमार
Kalraj Mishra / कलराज मिश्रा
Anant Geete / अनंत गीते
Ravi Shankar Prasad / रवि शंकर प्रसाद
Solution:

H. N. Ananth Kumar is an Indian politician belonging to the Bharatiya Janata Party. Since 1996 he has represented Bangalore South constituency in the Lok Sabha. Ananth Kumar has served as Minister of Chemicals and Fertilizers since May 2014 and as Minister of Parliamentary Affairs since July 2016 in the Narendra Modi government.

Q8. Valley of Flowers National Park is situated in which of the following Indian state?
 फूलों की घाटी राष्ट्रीय उद्यान निम्नलिखित भारतीय राज्यों में से किसमें स्थित है?

Karnataka / कर्नाटक
Kerala / केरला
West Bengal / पश्चिम बंगाल
Uttarakhand /उत्तराखंड
Solution:

Valley of Flowers National Park is an Indian national park, located in West Himalaya, in the state of Uttarakhand and is known for its meadows of endemic alpine flowers and the variety of flora. This richly diverse area is also home to rare and endangered animals, including the Asiatic black bear, snow leopard, musk deer, brown bear, red fox, and blue sheep.

Q9. What is the Currency of Cambodia?
 कंबोडिया की मुद्रा क्या है ?

Litas / लिटस
Euro / यूरो
Riel / रीएल
Shekel / शेकेल
Solution:

The riel is the currency of Cambodia. There have been two distinct riel, the first issued between 1953 and May 1975. Between 1975 and 1980, the country had no monetary system. A second currency, also named "riel", has been issued since March 20, 1980. Capital of cambodia is Phnom Penh.

Q10. Chhau is the folk dance of which of the following state? 
छौऊ निम्नलिखित राज्यों में से किस राज्य का लोक नृत्य है?

Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश
Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश
Karnataka / कर्नाटक
West Bengal / पश्चिम बंगाल
Solution:

Chhau Dance is one of the most important and famous folk dance of West Bengal, originated from Purulia district and performed during harvesting festivals. The Indian tribal martial dance is also popular in the states of Odisha, Jharkhand and West Bengal.

Q11. Who is the Chief Minister of Chhattisgarh? 
 छत्तीसगढ़ का मुख्य मंत्री कौन है?

Laxmikant Parsekar / लक्ष्मी कान्त पार्सेकर
Dr. Raman Singh / डॉ. रमन सिंह
Pawan Kumar Chamling / पवन कुमार चमलिंग
Pema Khandu / पेमा खंडू
Solution:

Raman Singh is an Indian politician and is the Chief Minister of Chhattisgarh state since 7 December 2003.

Q12. How many maximum terms, a person can serve as Prime Minister of India? 
भारत के प्रधान मंत्री के रूप में , एक व्यक्ति कितने अधिकतम कार्यकाल तक कार्य कर सकता है?

3
5
7
No limit / कोई सीमा नहीं
Solution:

The prime minister serves on 'the pleasure of the president', hence, a prime minister may remain in office indefinitely, so long as the president has confidence in him/her. However, a prime minister must have the confidence of Lok Sabha, the lower house of the Parliament of India.

Q13. If the president declares emergency, then this proclamation must be approved by the Parliament within _____. 
यदि राष्ट्रपति आपातकाल घोषित करते हैं, तो इस घोषणा को संसद द्वारा _____ के भीतर अनुमोदित किया जाना चाहिए।

1 year / एक वर्ष
6 months / छ: महीने
3 months / तीन महीने
one month / एक महीना
Solution:

The President can declare such an emergency only on the basis of a written request by the Cabinet headed by the Prime Minister. Such a proclamation must be laid before both houses of Parliament, and the state of emergency expires after one month unless approved within that time by both houses sitting and voting separately.

Q14. Deepika Kumari is associated with _______. 
दीपिका कुमारी किस खेल से सम्बंधित है?

Archery / तीरंदाजी
Wrestling / कुश्ती
Boxing / मुक्केबाजी
Swimming / तैराकी
Solution:

Deepika Kumari is an Indian athlete who competes in the event of archery, is currently ranked World No. 5, and is a former world number one.

Q15. The Arthashastra was written by 
अर्थशास्त्र किसने लिखी ?

Chanakya / चाणक्य
Kalidasa / कालिदास
Harsha Vardhana / हर्ष वर्धन
Vatsyayana / वत्स्ययाना
Solution:

The Arthashastra is the title of a handbook for running an empire, written by Kautilya (also known as Chanakya, c. 350-275 BCE) an Indian statesman and philosopher, chief advisor and Prime Minister of the Indian Emperor Chandragupta, the first ruler of the Mauryan Empire.

               



You may also like to read: