Previous Years General Awareness Questions for SSC & Railway Exam 2018: 18th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.







Q1. Kawal Tiger Reserve is in which state?
कवल टाइगर रिज़र्व किस राज्य में है?

Karnataka/कर्नाटक
Telangana/तेलंगाना
Tamil Nadu/तमिलनाडू
West Bengal/ पश्चिम बंगाल
Solution:

Kawal Tiger Reserve is located at Jannaram mandal of Mancherial District in Telangana state of India. Govt of India declared Kawal wildlife sanctuary as Tiger Reserve in 2012.

Q2. Ranthambore National Park is in which state?
रंथ्म्बोर नेशनल पार्क किस राज्य में है?

Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
Rajasthan/ राजस्थान
Gujarat/ गुजरात
Chhattisgarh/ छत्तीसगढ़
Solution:

Ranthambore National Park is a vast wildlife reserve near the town of Sawai Madhopur in Rajasthan, northern India.

Q3. Which section has the highest number of people working in India?
भारत में कौन से भाग में काम करने वाले लोगों की संख्या सबसे ज्यादा है?

Manufacturing / उत्पादन
Agriculture/ कृषि
IT/ आईटी
Services/ सेवाएं
Solution:

The agricultural sector is the largest employer in India's economy.

Q4. An artificial navigation channel is called ____________ .
एक कृत्रिम नेविगेशन चैनल को ____________ कहा जाता है

Canal/ नहर
greenhouse effect/ ग्रीनहाउस प्रभाव
Fjord/ फियॉर्ड
Caprock/ क्येप रॉक
Solution:

A true canal is a channel that cuts across a drainage divide, making a navigable channel connecting two different drainage basins.

Q5. Pyongyang is the Capital City of ____________ .
प्योंगयांग किस शहर की राजधानी है?

Saudi Arabia/ सऊदी अरब
North Korea/ उत्तर कोरिया
Czech Republic/ चेक गणतंत्र
Trinidad and Tobago/ त्रिनिदाद और टोबैगो
Solution:

Pyongyang is the capital and largest city of North Korea.

Q6. Tipu Sultan lost his life in the ____________ Anglo-Mysore War.
टीपू सुल्तान ने ____________ एंग्लो-मैसूर युद्ध में अपना जीवन खो दिया.

1st / पहले
2nd/ दुसरे
3rd/तीसरे
4th/ चौथे
Solution:

In the Fourth Anglo-Mysore War, the forces of the British East India Company were supported by the Nizam of Hyderabad. They defeated Tipu, and he was killed on 4 May 1799 while defending his fort of Srirangapatna.

Q7. Jodha Bai was married to ____________ .
जोधा बाई का विवाह ______ हुआ था?

Babur/ बाबर
Humayun/ हुमायूं
Akbar/ अकबर
Aurangzeb/ औरंगज़ेब
Solution:

Mariam-uz-Zamani, was the chief wife of Mughal emperor Akbar. Her actual name is Jodha.

Q8. Tetris, a type of a video game was invented by ____________ .
टेट्रिस, एक प्रकार वीडियो गेम है जिसका आविष्कार ____________ द्वारा किया गया था.

Alexander Parkes/ एलेग्जेंडर पार्केस
Luigi Palmieri/ लुइगी पल्मिएरी
Alexey Pajitnov/ अलेक्से पजित्नोव
Ransom Eli Olds/ रैनसम एली ओल्ड्स
Solution:

Tetris is a tile-matching puzzle video game, originally designed and programmed by Russian game designer Alexey Pajitnov.

Q9. ____________ is the mechanical transfer of energy to a system or from a system by an external force on it.
____________ एक प्रणाली या किसी बाहरी प्रणाली द्वारा सिस्टम से ऊर्जा का यांत्रिक हस्तांतरण है।

Work/कार्य
Power/ शक्ति
Intensity/ तीव्रता
Force/ बल
Solution:

In physics, work is defined as a force causing the movement—or displacement—of an object in the direction of the force.

Q10. What is myopia?
निकट दृष्टि दोष क्या है?

Inability to see distant objects clearly/ दूरस्थ वस्तुओं को स्पष्ट रूप से देखने में असमर्थता
Abnormal functioning of the thyroid gland/ थायराइड ग्रंथि की असामान्य कार्यप्रणाली
It is a condition of enlargement of heart/यह हृदय का विस्तार होने की अवस्था है
It is a kidney disorder/ यह एक गुर्दे का विकार है
Solution:

Near-sightedness, also known as short-sightedness and myopia, is a condition of the eye where light focuses in front of, instead of on, the retina.

Q11. Who is current Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister in Narendra Modi government?
नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान उपभोक्ता मामले, खाद्य और सार्वजनिक वितरण मंत्री कौन है?

Ananthkumar/ अनंथ कुमार
Kalraj Mishra/ कलराज मिश्रा
Anant Geete/ अनंत गीते
Ramvilas Paswan/ रामविलास पासवान
Solution:

Ram Vilas Paswan is an Indian politician, from Bihar and the current Union Minister of Food and Public Distribution. Paswan is also the president of the Lok Janshakti Party, eight time Lok Sabha member and former Rajya Sabha MP.

Q12. Human Rights Day is on......
मानवाधिकार दिवस ......... को मनाया जाता है.

10 December/ 10 दिसम्बर
24 February/ 24 फरवरी
15 May/ 15 मई
21 July/21 जुलाई
Solution:

The date was chosen to honour the United Nations General Assembly's adoption and proclamation, on 10 December 1948, of the Universal Declaration of Human Rights (UDHR), the first global enunciation of human rights and one of the first major achievements of the new United Nations.

Q13. Who is the governor of Maharashtra?
महाराष्ट्र के राज्य पाल कौन हैं?

V.P. Singh Badnore/ वी. पी. सिंह बदनोरे
Om Prakash Kohli/ ओम प्रकाश कोहली
Chennamaneni Vidyasagar Rao/ चेन्नामानेनी विद्यासागर राव
S. C. Jamir/ एस. से. जमीर
Solution:

Chennamaneni Vidyasagar Rao is the present Governor of Maharashtra state of India and Governor (addnl. charge) of Tamil Nadu state of India after being sworn in on 2 September 2016. He took oath as the Governor of Maharashtra on 30 August 2014. He was Union Minister of State for internal affairs in the Vajpayee-led BJP Govt government from 1999. He was elected to 12th and 13th Lok Sabha from Karimnagar in Telangana as a Bharatiya Janata Party candidate.

Q14. Capital of Egypt is?
मिस्र की राजधानी है?

Tbilisi/ तबिलसी
Cairo/ काहिरा
Conakry/ कोनाक्री
Djibouti/ जिबोटी
Solution:

Cairo, Egypt’s sprawling capital, is set on the Nile River. At its heart is Tahrir Square and the vast Egyptian Museum, a trove of antiquities including royal mummies and gilded King Tutankhamun artifacts. Currency of Egypt is Egyptian pound.

Q15. Earth Day is observed on which of the following date?
निम्नलिखित में से किस तारीख में पृथ्वी दिवस मनाया जाता है?

April 22/ अप्रैल 22
April 17/ अप्रैल 17
April 27/ अप्रैल 27
April 28/ अप्रैल 28
Solution:

Earth Day is an annual event, celebrated on April 22, on which day events worldwide are held to demonstrate support for environmental protection. It was first celebrated in 1970, and is now coordinated globally by the Earth Day Network and celebrated in more than 193 countries each year.

               



You may also like to read:

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD