Previous Years English Questions SSC CGL Tier-II 2017

Dear Students, English section of CGL Tier-2 Exam is very challenging. You need to mug up all the grammar rules, vocabulary and practice a lot of mock tests to score maximum marks. Today, in this English quiz we are providing questions based on antonyms, synonyms, Idioms, one word substitutions. Attempt this quiz, learn better and be prepared for the CGL Tier-2 2017. We wish you good luck for the CGL Exam.

Q1. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
REVILE
(a) REVIVE
(b) REVIEW
(c) ABUSE
(d) REVEAL

S1. Ans.(c)
Sol. ‘revile’ means criticize in an abusive or angrily insulting manner, so “abuse” is word which is similar in meaning to it.
Q2. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
SQUANDER
(a) SPEND
(b) REDUCE
(c) SLANDER
(d) SKIMP

S2. Ans.(d)
Sol. ‘squander’ means waste (something, especially money or time) in a reckless and foolish manner, ‘skimp’ means expend or use less time, money, or material on something than is necessary. So “skimp” is word which is opposite in meaning to the word “squander”.
Q3. Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
(a) Sanctaries
(b) Sanctauries
(c) Santuaries
(d) Sanctuaries

S3. Ans.(d)
Sol. “Sanctuaries” is the correct spelling.
Directions (4– 6): In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
Q4. He had already sent me message (A) / that his arrival (B) / was scheduled for Thursday (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S4. Ans.(a)
Sol. “He had already sent me a message that his arrival was scheduled for Thursday.” is the correct sentence.
Q5. Science and technology and (A) / their fallouts do not (B) / complete human culture (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

S5. Ans.(b)
Sol. “Science and Technology and its fallouts do not complete human culture.” is the correct sentence.
Q6. The angry bird flap (A) / her wings, flies a short (B) / distance and returns. (C) / No error (D)
(a) A
(b) B
(c) C
(d)D

S6. Ans.(a)
Sol. “The angry bird flaps her wings, flies a short distance and returns.” is the correct sentence.
Directions (7– 9): The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Q7. The clock has __________ for want of winding.
(a) run down
(b) run short
(c) run past
(d) run up

S7. Ans.(a)
Sol. ‘run down’ is correct.
Q8. Few people know that flowers use textures to __________ different kinds of insects.
(a) signal
(b) feel
(c) attract
(d) distract

S8. Ans.(c)
Sol. ‘attract’ is correct.
Q9. They abandoned their comrades __________ the wolves.
(a) by
(b) between
(c)on
(d)among

S9. Ans.(d)
Sol. ‘among’ is correct.
Directions (10 – 12): In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Q10. For keeps
(a) Himself
(b) Away
(c) Forever
(d) Hid

S10. Ans.(c)
Sol. ‘For keeps’ means “forever”.
Q11. Pale into insignificance
(a) Seemed less important
(b) Was less exciting
(c) Was less hectic
(d) Was dull and pale

S11. Ans.(a)
Sol. ‘Pale into insignificance’ means “diminish in importance, especially in comparison with something else”.
Q12. With one voice
(a) By one man
(b) By one community
(c) Unanimously
(d) In disharmony

S12. Ans.(c)
Sol. ‘With one voice’ means “in complete agreement; unanimously”.
Directions (13– 15): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
Q13. Drug which causes people to sleep easily
(a) Poppy
(b) Soporific
(c) Beguile
(d) Pedant

S13. Ans.(b)
Sol. ‘Soporific’ means “a drug or other substance that induces drowsiness or sleep”.
Q14. The branch of philosophy concerned with the study of the principles of beauty, especially in art
(a) Artistic
(b) Aesthetics
(c) Ethics
(d) Metaphysics

S14. Ans.(b)
Sol. ‘Aesthetics’ means “the branch of philosophy which deals with questions of beauty and artistic taste”.
Q15. The study of skin
(a) Dermatology
(b) Dermatoglyphic
(c) Stratigraphy
(d)Oncology
S15. Ans.(a)
Sol. ‘Dermatology’ means “the branch of medicine concerned with the diagnosis and treatment of skin disorders”.

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD