Previous Years English Questions SSC CGL Tier-II 2017

Dear Students, English section of CGL Tier-2 Exam is very challenging. You need to mug up all the grammar rules, vocabulary and practice a lot of mock tests to score maximum marks. Today, in this English quiz we are providing questions based on RC, Idioms, Sentence Improvements. Attempt this quiz, learn better and be prepared for the CGL Tier-2 2017. We wish you good luck for the CGL Exam.
Directions (1-5): A sentence/a part of the sentence is bold. Four alternatives are given to the bold part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
Q1. You must complete this work up to Sunday.
(a)in Sunday
(b)by Sunday
(c)on to Sunday
(d)No improvement

S1. Ans.(b)

Sol. “by Sunday” is correct use.
Q2. Hole wheat bread is good for health.
(a)Whole
(b)Healthy
(c)Holed
(d)No improvement

S2. Ans.(a)
Sol. “Whole” is correct use.
Q3. She has no pen to write.
(a)write with
(b)write at
(c)write in
(d)No improvement

S3. Ans.(a)
Sol. “write with” is correct use. Preposition ‘with’ is used with instruments. 
Q4. He dislikes the word, isn’t he?
(a)doesn’t he?
(b)didn’t he?
(c)does he?
(d)No improvement

S4. Ans.(a)
Sol. “doesn’t he?” is the correct choice among the given options. In question Tag sentence, the verb is used according to first part. 
Q5. He is one of those who likes to help others.
(a)those persons who like to help others
(b)those who like to help the other
(c)those who like to help others
(d)No improvement

S5. Ans.(c)
Sol. Only “those who like to help others” is grammatically correct. Singular verb ‘like’ will be used. 
Directions (6 -10): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
Crude mineral oil comes out of the earth as a thick brown or black liquid with a strong smell. It is a complex mixture of many different substances, each with its own individual qualities. Most of them are combinations of hydrogen and carbon in varying proportions. Such hydrocarbons are also found in other forms such as bitumen, asphalt and natural gas. Mineral oil originates from the carcasses of tiny animals and from plants that live in the sea. Over millions of years, these dead creatures form large deposits under sea-bed and ocean currents cover them with a blanket of sand and silt. As this material hardens, it becomes sedimentary rock and effectively shuts out the oxygen, thus preventing the complete decomposition of the marine deposits underneath. The layers of sedimentary rocks become thicker, and heavier. Their pressure produces heat, which transforms the tiny carcasses into crude oil in a process that is still going on today.
Q6. How does crude oil come out of the earth?
(a)Thick brown or black liquid with mild smell
(b)Thick liquid with sweet smell
(c)Mixture of different colours
(d)Thick brown or black liquid with a strong smell

S6. Ans.(d)
Sol. Refer to the first sentence of the passage, “Crude mineral oil comes out of the earth as a thick brown or black liquid with a strong smell.” Hence option (D) is true.
Q7. What is crude mineral oil?
(a)Complex mixture of many different substances
(b)Simple mixture of natural gas
(c)Plain white oil
(d)It is bitumen

S7. Ans.(a)
Sol. Refer to the second sentence of the passage, “It is a complex mixture of many different substances, each with its own individual qualities.” Hence option (A) is correct choice.
Q8. From where does mineral oil originate?
(a)Complex mixture of substances
(b)Carcasses of tiny animals and plants that live in the sea
(c) From lakes
(d)Only from plants

S8. Ans.(b)
Sol. Refer to the fifth sentence of the passage, “Mineral oil originates from the carcasses of tiny animals and from plants that live in the sea.” Hence option (B) is correct.
Q9. The time taken for the marine deposits to harden into rocks is?
(a)a few centuries
(b)millions of years
(c)a few decades
(d)thousands of years

S9. Ans.(b)
Sol. Refer to the sixth sentence of the passage, “Over millions of years, these dead creatures form large deposits under sea-bed and ocean currents cover them with a blanket of sand and silt.” Hence option (B) is true.

Q10. Sedimentary rocks lead to the formation of oil deposits because?
(a)their pressure produces heat and turns deposits of animal carcasses and plants into oil.
(b)it turns heavy and shuts out the oxygen
(c)it becomes hard and forms into rocks to squeeze oil
(d)it becomes light and soft and applies pressure to produce oil

S10. Ans.(a)
Sol. Refer to the last sentence of the passage, “Their pressure produces heat, which transforms the tiny carcasses into crude oil in a process that is still going on today.” Hence option (A) is true.
Directions (11-15): An idiom and four possible meanings are given. Identify the meaning of the idiom from among the answer choices and mark its number as your answer.
Q11. Tongue in cheek
(a) to conceal
(b) to admonish
(c) to be ironic
(d) to be in agreement

S11. Ans.(c) 
Sol. Tongue in cheek-speaking or writing in an ironic or insincere way.
Q12. A nail in someone’s coffin
(a) something bad that contributes towards someone’s failure
(b) something irrelevant to the subject
(c) to make money unfairly
(d) to make someone feel uncomfortable or embarrassed

S12. Ans.(a) 
Sol. A nail in someone’s coffin – something that will harm or destroy someone or something
Q13. A shot in the arm
(a) to take revenge
(b) to stimulate a person
(c) to show strength
(d) to behave in an agitated manner

S13. Ans.(b) 
Sol. A shot in the arm-an encouraging stimulus.
Q14. A leap in the dark
(a) a random guess or a risky attempt
(b) a mistake that cannot be rectified
(c) to get wounded
(d) unusual behaviour

S14. Ans.(a) 
Sol.  A leap in the dark-a daring step or enterprise whose consequences are unpredictable.

Q15. A flash in the pan
(a) an incorrect piece of reasoning
(b) sudden but brief success
(c) a mixture of many types
(d) among other things
S15. Ans.(b) 
Sol.  A flash in the pan-a thing or person whose sudden but brief success is not repeated or repeatable.

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD