Previous Years English Questions SSC CGL Tier-II 2017

Dear Students, SSC CGL Tier-2 Exam will be conducted from 21 dec to 24 Dec 2017, and It is very challenging. You need practice and memorize all the grammar rules, vocabulary and practice a lot of mock tests to score maximum marks. Today, in this English quiz we are providing questions based on Idioms, Fill in the blanks, and Error detection. Attempt this quiz, learn better and be prepared for the CGL Tier-2 2017. We wish you good luck for the CGL Exam.
Q1. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
RECTIFY
(a) SATISFY
(b) CORRECT
(c) REDUCE
(d) PACIFY

S1. Ans.(b)
Sol. RECTIFY means put right; correct. So “correct” is word which is similar in meaning to it.
Q2. In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
VANQUISH
(a) VANISH
(b) VARNISH
(c) SURRENDER
(d) TRAMPLE

S2. Ans.(c) 
Sol. VANQUISH means defeat thoroughly, so “surrender” is word which is opposite in meaning to it.
Q3. Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.
(a) Groteasque
(b) Grotasque
(c) Growtesque
(d)Grotesque

S3. Ans.(d)
Sol. “Grotesque” is the correct spelling.
Directions (4 –6): In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option.
Q4. Here is something pretty (A) / that you can (B) / wear on the party (C) / No Error (D)
(a)A
(b)B
(c)C
(d)D

S4. Ans.(c)
Sol. “Here is something pretty that you wear for the party.” is the correct sentence.
Q5. He was for all (A) / selling the car (B)/ and buying a bicycle (C) /No Error(D)
(a)A
(b)B
(c)C
(d)D
S5. Ans.(a)

Sol. “He was all for selling the car and buying a bicycle.” is the correct sentence.
Q6. Look at what (A) / I am doing (B) / and do like I do (C) / No Error (D)
(a)A
(b)B
(c)C
(d)D

S6. Ans.(c)
Sol. “Look at what I am doing and do as I do.” is the correct sentence.
Directions (7 – 9): The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Q7. See me tomorrow without __________.
(a)fails
(b)failure
(c)fail
(d)failing
S7. Ans.(c)

Sol. ‘fail’ is correct. “Without fail” is an idiom its meaning is ‘certainly’.
Q8. Radium __________ rays that blind the eyes.
(a)gives away
(b)gives over
(c)gives up
(d)gives off

S8. Ans.(d) 
Sol. ‘gives off’ is correct. “Gives off” means ‘emit’.
Q9. You will have to work __________ you are in the office.
(a)as long as
(b)as good as
(c)as far as
(d)so far as

S9. Ans.(a)
Sol. ‘as long as’ is correct.
Directions (10 – 15): In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it.
Q10. To add fuel to the fire
(a)Prevent fire from dying out
(b)Make the fire burn brightly
(c)Make things worse
(d)Waste fuel for no reason.

S10. Ans.(c)
Sol. ‘To add fuel to the fire’ means “to make a problem worse; to say or do something that makes a bad situation worse”.
Q11. To take to heart
(a)To be greatly affected
(b)To take something heartily
(c)To strike at the heart, out of enjoyment
(d)To suffer from heart disease

S11. Ans.(a) 
Sol. ‘To take to heart’ means “Be deeply moved or affected or upset by”.
Q12. To bring to light
(a)To put on light
(b)To reveal
(c)To bring a light
(d)To arrange light sufficiently

S12. Ans.(b)
Sol. ‘To bring to light’ means “to present or reveal someone or something to the public”.
Q13. Complete change of form 
(a) Transgression 
(b) Translation 
(c) Transformation 
(d) Transmigration 
S13. Ans.(c)

Sol. Transformation-a marked change in form, nature, or appearance. Hence, option C is correct answer choice.

Q14. An unexpected piece of good fortune 
(a) Turnstile 
(b) Windfall 
(c) Philanthropy 
(d) Benevolence

S14. Ans.(b)
Sol. Windfall-a large amount of money that is won or received unexpectedly.
Q15. Those who go on to someone else’s land without the owner’s permission 
(a) Delinquents 
(b) Trespassers 
(c) Offenders 
(d) Culprits 
S15. Ans.(b)
Sol. trespasser-a person entering someone’s land or property without permission.


You May Also Like to Read: 


.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD