Previous Years English Questions SSC CGL Tier-II 2017

Dear Students, SSC CGL Tier-2 Exam will be conducted from 21 dec to 24 Dec 2017, and It is very challenging. You need practice and memorize all the grammar rules, vocabulary and practice a lot of mock tests to score maximum marks. Today, in this English quiz we are providing questions based on Idioms, Fill in the blanks, and Sentence Improvements. Attempt this quiz, learn better and be prepared for the CGL Tier-2 2017. We wish you good luck for the CGL Exam.
Directions (1-5): Each sentence below has one blank, each blank indicating that something has been omitted. Beneath the sentences are four words or set of words. Choose the word or set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.
Q1. She is unequaled as a renowned and distinguished author of __________ tales.
(a) ingenious
(b) ingenuous
(c) equaled 
(d) determined

S1. Ans.(a)
Sol. ingenious- (of a person) clever, original, and inventive. The idea expressed in the sentence is to be a writer of original stories. 
ingenuous means (of a person or action) innocent and unsuspecting which is totally different meaning.
Out of the given option, only ‘ingenious’ fits in the context correctly. Hence, option A is correct answer choice. 
Q2. Though she had grieved for Charles’s death, grief had been __________ by a tremulous longing and expectation.
(a) Extracted
(b) Expelled
(c) Eclipsed
(d) Expected

S2. Ans.(c)
Sol. eclipse: deprive (someone or something) of significance or power, obscure or block out (light).
The meaning expressed is- she had already cried and had been mourning on the death, but the grief had been overshadowed or had been ineffective because of the longing and expectation. It means the act of grieving had gone waste, of no benefit because the longing is still there. Hence, option C is correct answer choice.  
Q3. A dog has an extraordinary power of bolstering up the human ego. To a dog, the human being who owns him is a god to be worshipped, and not only worshipped but, in our present __________ state of civilization, also loved.
(a) definite
(b) sumptuous 
(c) deciding
(d) decadent

S3. Ans.(d)
Sol. decadent: characterized by or reflecting a state of moral or cultural decline. The thought expressed in the question is about the dog and its extraordinary power to boost human ego by making humans realizing important or godly in today’s depressing and problematic word. Hence the word ‘decadent’ is correct choice to convey the intended meaning. Hence, option D is correct answer choice. 
Q4. Laura remained under the care of Nannie, with daily visits from Miss Weekes, an amiable but __________ governess.
(a) inspiring
(b) uninspiring
(c) sincere 
(d) avuncular

S4. Ans.(b)
Sol. Here the focus is on the traits (qualities) of Miss Weekes who is friendly but uninspiring. Here conjunction ‘but’ shows the opposite quality of Miss Weekes. The first word ‘amiable’ is positive, hence the second word has to be negative (uninspiring) to show contrast.  
Q5. He declined to behave in a social manner, and __________ Bellbury by refusing, usually impolitely, their many invitations.
(a) pleased
(b) delighted
(c) stared 
(d) affronted

S5. Ans.(d)
Sol. affront: offend the modesty or values of. 
The tone of the sentence is negative; hence we need a negative word to fill the blank in the sentence.  He offended Bellbury by refusing their invitations. Hence, ‘affronted’ is correct word. 
Directions (6 – 10): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
“Tryst with Destiny” was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August 1947. It is considered to be one of the greatest speeches of all times and to be a landmark oration that captures the essence of the triumphant culmination of the largely nonviolent Indian independence struggle against the British Empire in India.
“Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge, not wholly or in full measure, but very substantially. Freedom and power bring responsibility. The responsibility rests upon the assembly, a sovereign body representing the sovereign people of India. The service of India means the service of the millions who suffer. It means the ending of poverty and ignorance and disease and inequality of opportunity. We cannot encourage communalism or narrowmindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action.
To the people of India, whose representatives we are, this is no time for petty and destructive criticism, no time for ill will or blaming others. We have to build the noble mansion of free India where all her children may dwell”.
Q6.To whom did Nehru deliver this famous speech?
(a) Nehru delivered this speech to a massive Indian crowd in attendance.
(b) Nehru delivered this speech to the members of the Constituent Assembly.
(c) Nehru delivered this speech to the members of the Lok Sabha
(d) Nehru delivered this speech to the members of the Rajya Sabha.

S6. Ans.(b)
Sol. Refer to the first sentence of the passage. (“Tryst with Destiny” was a speech delivered by Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of independent India, to the Indian Constituent Assembly in Parliament, on 14th August 1947.) Hence option (B) is true.
Q7.Choose the answer which captures Nehru’s belief.
(a) Nehru believed that India could achieve perfection immediately.
(b) Nehru said the India’s struggle for freedom was new and sudden.
(c) Nehru believed that India could take huge steps towards realising its dreams.
(d) Nehru believed that India’s dreams were too unrealistic.

S7. Ans.(c)
Sol. All other options except (C) make no sense in accordance with the passage. So option (C) is correct choice.

Q8.The most dominant voice in the speech is:
(a) the voice of optimism
(b) the voice of surrender
(c) the voice of negligence
(d) the voice of weakness

S8. Ans.(a) 
Sol. option (A) is true.
Q9.Select the answer which best reflects Nehru’s point of view.
(a) Nehru believed that Communalism would not be a problem.
(b) Nehru believed that Communalism would be a positive force.
(c) Nehru believed that Communalism would be dangerous for India.
(d) Nehru believed that Communalism would make any nation great.

S9. Ans.(c)
Sol. Refer to the last sentence of the second paragraph, “We cannot encourage communalism or narrowmindedness, for no nation can be great whose people are narrow in thought or in action.”. Hence option (C) is true.
Q10.What mansion did Nehru want to see built?
(a) Nehru believed that the expensive mansion of India should be built.
(b) Nehru believed that the honorable mansion of India should be built.
(c) Nehru believed that the simple mansion of India should be built.
(d) Nehru believed that the huge mansion of India should be built.

S10. Ans.(b)
Sol. option (B) is true.
Directions (10-15): Each question below consists of a word, followed by four words or phrases. Choose the word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word.
Q11. Vivacious
(a) loud
(b) heavy
(c) jarring
(d) insipid

S11. Ans.(d)
Sol. vivacious-(especially of a woman) attractively lively and animated.
insipid-lacking flavour; weak or tasteless.  Hence, vivacious and insipid are opposite in meaning. 
Q12. Prosaic
(a) banal
(b) dull
(c) mundane
(d) inspiring

S12. Ans.(d)
Sol. prosaic: having or using the style or diction of prose as opposed to poetry; lacking imaginativeness or originality.
Hence ‘inspiring’ and ‘prosaic’ are opposite in meaning. Other three words are similar in meaning to the given word in the question. Option D is correct answer. 
Q13. Cognizance
(a) ignorance
(b) awareness
(c) mindful
(d) knowledge

S13. Ans.(a)
Sol. cognizance- knowledge or awareness. option B, C and D are similar to the meaning of the word ‘cognizance’. ‘ignorance’ and ‘cognizance’ are opposite in meaning. Hence, option A is correct answer choice.  
Q14. Provident
(a) visionary
(b) farseeing
(c) prophetic
(d) apathy

S14. Ans.(d)
Sol. provident: making or indicative of timely preparation for the future.
apathy-lack of interest, enthusiasm, or concern.
option A, B and C are similar to the meaning of the word ‘provident’. in option D, apathy means lack of concern and interest, hence provident and apathy are opposite in meaning. option D is correct answer choice. 
Q15. Germane
(a) relevant
(b) useful
(c) extraneous
(d) connected
S15. Ans.(c)
Sol. germane-relevant to a subject under consideration.
extraneous-irrelevant or unrelated to the subject being dealt with.
Option A, B and D are synonyms to the given word ‘germane’. ‘germane’ and extraneous’ are antonyms. Hence, option C is correct answer choice.

You May Also Like to Read: 


.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD