Previous Years English Questions SSC CGL Tier-II 2017

Dear Students, SSC CGL Tier-2 Exam will be conducted from 21 dec to 24 Dec 2017, and It is very challenging. You need practice and memorize all the grammar rules, vocabulary and practice a lot of mock tests to score maximum marks. Today, in this English quiz we are providing questions based on Idioms, RC and Sentence Improvements. Attempt this quiz, learn better and be prepared for the CGL Tier-2 2017. We wish you good luck for the CGL Exam.
Directions (1 – 5): A sentence/a part of the sentence is bold. Four alternatives are given to the bold part which will improve the sentence. Choose the correct alternative and click the button corresponding to it. In case no improvement is needed, click the button corresponding to “No improvement”.
Q1. The boys absented themselves for two days.
(a)were absented
(b)absented
(c)had absented
(d)No improvement

S1. Ans.(d)
Sol. The given sentence is already correct.
Q2. My mother insists on setting up something every day for charity.
(a)on
(b)in
(c)aside
(d)No improvement

S2. Ans.(c)
Sol. set-aside: something (such as a portion of receipts or production) that is set aside for a specified purpose. Hence ‘aside’ is correct preposition here. 
Q3. He began on a new business venture.
(a)embarked
(b)begun
(c)opened
(d)No improvement

S3. Ans.(a)
Sol. “embarked” is the correct choice.
Q4. I have to say them the truth.
(a)tell
(b)state
(c)speak
(d)No improvement

S4. Ans.(a)
Sol. “tell” is the correct choice.
Q5. The SSB will interview the candidate between 11 a.m. and 3.00 p.m.
(a)11.00 am to 3 pm
(b)11.00 from 3 pm
(c)11.am by 3.00 pm
(d)No improvement

S5. Ans.(d)
Sol. The given sentence is already correct.
Directions (6 – 10): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it.
Settled life and cultivation gave man leisure; he had no longer to always think of getting food. During spare time he could make stone tools, hoes or pots and weave cloth. Some people spared from producing their own food could even devote themselves to other activities all the time. This resulted in a division of labour. The division of labour made it possible for various groups to specialize, that is, to acquire greater skill and learn better techniques in doing one kind of work.
The settled community life needed rules to regulate the behaviour of the members of the community. It is not possible to know exactly how regulations were established. It appears that the decisions regarding the community were taken by the people as a whole, or by a council of elders, as is in the practice in tribal societies. There were perhaps no kings or any organized government. Most likely, there were chiefs elected by the community for their qualities of leadership. But, these chiefs could not pass their positions on to their sons and they enjoyed few special privileges. Archaeological excavations have not revealed anything which would indicate the prevalence of a higher status for some members of the community. This is also supported by the study of life in many tribes in modern times. Thus, social inequalities do not seem to have emerged even in Neolithic times.
Q6. What did man do in his spare time?
(a)Made stone tools
(b)Made hoes or pots
(c)Weave cloth
(d)All of the above

S6. Ans.(d)
Sol. Option (D) is true.
Q7. In the passage, “division of labour” means?
(a)Specialization to acquire greater skills
(b)Learning arithmetic
(c)Working in groups
(d) Working from home

S7. Ans.(a)
Sol. Refer to the last sentence of the first paragraph “The division of labour made it possible for various groups to specialize, that is, to acquire greater skill and learn better techniques in doing one kind of work.” Option (A) is correct choice.
Q8. To which period do the Neolithic times refer:
(a)Later part of the Stone Age
(b)Early part of the Stone Age
(c)Later part of the Ice Age
(d)Medieval times

S8. Ans.(a)
Sol. Neolithic means “relating to or denoting the later part of the Stone Age, when ground or polished stone weapons and implements prevailed.” Hence option(A) is correct.
Q9. Chiefs were elected by the community for their
(a)age
(b)qualities of leadership
(c)responsibility and courage
(d)trust and loyalty

S9. Ans.(b)
Sol. Refer to the fifth sentence of the second paragraph “Most likely, there were chiefs elected by the community for their qualities of leadership.” Hence option (B) is true.
Q10. The meaning of ‘privilege’ is
(a)allowance
(b)favour
(c)benefit
(d)interest

S10. Ans.(c)
Sol. privilege means “a special right, advantage, or immunity granted or available only to a particular person or group.” Hence option (C) is correct.

Directions (11-15): Four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it on the Answer sheet. 
Q11. He died in harness. 
(a) Ceased to live
(b) Died of a disease
(c) Died for his country
(d) Died while working

S11. Ans.(d) 
Sol.  die in harness: To die while still actively working or still of the age or physical condition to do so (i.e., before retirement)
Q12. All his schemes ended in smoke.
(a) Came to nothing
(b) Got on fire
(c) Burnt up
(d) Attracted everybody

S12. Ans.(a) 
Sol.  End in smoke: If something ends in smoke, it produces no concrete or positive result.
Q13. The meeting has been put off indefinitely.
(a) Cancelled
(b) Postponed
(c) Advanced
(d) Announced

S13. Ans.(b) 
Sol.  put off – to postpone or delay:
Q14. The rules of the deal are set forth in the brochure.
(a) Stated
(b) Accepted
(c) Contradicted
(d) Printed

S14. Ans.(a) 
Sol.  set forth (or forward)-To present for consideration; propose:
Q15. As a businessman, my father always maintained that his transactions constituted an open book.
(a) An account book always open
(b) A book of open confessions
(c) An opening for new ventures
(d) Straight forward and honest dealings
S15. Ans.(d) 
Sol. an open book- a person or thing that is easy to understand or about which everything is known.


You May Also Like to Read: 


.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD