Previous Years English Questions SSC CGL Tier-II 2017

Dear Students, SSC CGL Tier-2 Exam will be conducted from 21 dec to 24 Dec 2017, and It is very challenging. You need practice and memorize all the grammar rules, vocabulary and practice a lot of mock tests to score maximum marks. Today, in this English quiz we are providing questions based on Idioms, RC, sentence improvements. Attempt this quiz, learn better and be prepared for the CGL Tier-2 2017. We wish you good luck for the CGL Exam.


Directions (1-5): You have a brief passage with 5 questions. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Although speech is the most advanced form of communication, there are many ways of communicating without using speech. Signals, signs, symbols, and gestures may be found in every known culture. The basic function of a signal is to impinge upon the environment in such a way that it attracts attention, as, for example, the dots and dashes of a telegraph circuit. Coded to refer to speech, the potential for communication is very great. Less adaptable to the codification of words, signs also contain meaning in and of themselves. A stop sign, for example, conveys meaning quickly and conveniently. Symbols are more difficult to describe than either signals or signs because of their intricate relationship with the receiver’s cultural perceptions. In some cultures, applauding in a theatre provides performers with an auditory symbol of approval. Gestures such as waving and handshaking also communicate certain cultural messages.
Although signals, signs, symbols, and gestures are very useful, they do have a major disadvantage. They usually do not allow ideas to be shared without the sender being directly adjacent to the receiver. As a result, means of communication intended to be used for long distances and extended periods are based upon speech. Radio, television and the telephone are only a few of such means.

Q1. According to the passage, what is the signal?
(a) A form of communication used across long distances.
(b) The cultural perception of communication.
(c) A type of communication that interrupts the environment.
(d) A complicated form of communication to describe.

S1. Ans.(c)
Sol.  A type of communication that interrupts the environment.

Q2. Choose the correct statement–
(a) Speech is the most advanced form of communication.
(b) Speech is the only form of communication.
(c) Speech is the basis for communication to occur.
(d) Speech is dependent upon the advances made by inventors.

S2. Ans.(a)
Sol.  Speech is the most advanced form of communication.

Q3. Choose the most appropriate title for the passage.
(a) Signs and signals
(b) Gestural communication
(c) Speech variations
(d) Means of communication

S3. Ans.(d)
Sol.  Means of communication

Q4. Why were the telephone, radio, and TV invented?
(a) To provide new forms of entertainment.
(b) It was believed that signs, signals and symbols were obsolete.
(c) It was difficult to understand symbols.
(d) People wanted to communicate across long distances.

S4. Ans.(d)
Sol.  People wanted to communicate across long distances.

Q5. This passage explains that……….
(a) Symbols are the easiest to interpret.
(b) Signals, signs, symbols and gestures are forms of communication.
(c) Significance of waving and handshaking is different in different cultures.
(d) Different cultures have different signs and symbols.

S5. Ans.(d)
Sol.  Different cultures have different signs and symbols.

Directions (6-15): Fill in the blanks choosing the word that is most appropriate in the context of the passage.

Smile, they say, and soon there will be miles and miles of smiles. If we keep (6) ourselves and do not mix with others, we shall soon be left alone to ponder (7) the misfortunes of life. Nobody likes to come across a (8) and self-centered person. People (9) gregarious and outgoing souls who are prepared to share their joys and sorrows with them. Their joys double and sorrows (10) if they have the capacity to laugh (11) their problems and miseries. Laughter brings people (12) whereas keeping to oneself distances people. It has, (13), been rightly said that laughter is the shortest distance between two persons. Once two persons (14) together, the circle of acquaintance and consequently, friendship (15) thus making the world a happy place to live in.

Q6.
(a) by
(b) to
(c) with
(d) into

S6. Ans.(b)
Sol.  Preposition ‘to’ is correct.

Q7.
(a) over
(b) on
(c) at
(d) upon

S7. Ans.(a)
Sol. Ponder over – is correct expression. Ponder: to consider something deeply and thoroughly; meditate (often followed by over or upon).

Q8.
(a) sad
(b) serious
(c) glum
(d) selfish

S8. Ans.(c)
Sol. glum- looking or feeling dejected; morose.

Q9.
(a) avoid
(b) love
(c) hate
(d) dislike

S9. Ans.(b)
Sol. Love is correct word.

Q10.
(a) disappear
(b) vanish
(c) increase
(d) fade out

S10. Ans.(b)
Sol. Vanish fits in the context of the sentence correctly.

Q11.
(a) at
(b) over
(c) away
(d) on

S11. Ans.(c)
Sol. Away is correct preposition.

Q12.
(a) close
(b) near
(c) together
(d) apart

S12. Ans.(c)
Sol. Together fits in the context of the sentence correctly.

Q13.
(a) hence
(b) so
(c) however
(d) therefore

S13. Ans.(d)
Sol. Therefore – fits in the context of the sentence correctly.

Q14.
(a) get
(b) come
(c) sit
(d) are

S14. Ans.(b)
Sol. Come- fits in the context of the sentence correctly.

Q15.
(a) widens
(b) broadens
(c) increases
(d) grows

S15. Ans.(d)
Sol.  Grows fits in the context of the sentence correctly.


You May Also Like to Read: 


.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD