Previous Years English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 31 August

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Important English Comprehensive Questions and solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.




Directions (1-2): The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it. 

Q1. She must sometimes __________ to run away.
has wanted
have wanted
having want
has want
Solution:
We use ‘must’ when we talk about a strong possibility based on facts referring to the past. And ‘must have’ is followed by Past Participle (V3).
Hence ‘must have wanted’ is the correct choice.
Q2. The bank decided to ___________ them the money as they were reliable clients.
let
lend
borrow
lease
Solution:
If a bank or other organization lends money, it gives money to someone who agrees that they will pay the money back in the future, usually with extra money added to the original amount. And it fits in the context as well. A bank is not expected to borrow (to get or receive something from someone with the intention of giving it back after a period of time) from its clients.
Lease: to make a legal agreement by which money is paid in order to use land, a building, a vehicle, or a piece of equipment for an agreed period of time.
Hence option B is the correct choice.
Directions (3-4): Improve the bracketed part of the sentence.

Q3. (Both of them have not) apologized yet.
Neither of them has
Any of them have
None of the two
No improvement
Solution:
‘Both’ doesn’t take negative words with it. Hence ‘Neither of them has’ is a correct choice as ‘both’ implies the presence of two people. Also ‘Neither’ does not take ‘negative word’ after it. Moreover, ‘Neither of’ + Plural Noun/ Pronoun + Singular Verb. Hence option A is the correct choice.
Q4. His appointment as coach is yet another (feather in his wing).
feather in his hat
badge in his hat
feather in his cap
No improvement
Solution:
A feather in one’s cap is an idiom which means an accomplishment or achievement that one takes pride in.
Hence option C is the correct choice.
Directions(5-6): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it. 

Q5. Drug which causes people to sleep easily
Poppy
Soporific
Beguile
Pedant
Solution:
Option B is the correct substitution.
Q6. A person of South African Dutch descent
Boar
Boer
Boor
Bore
Solution:
Option B is the correct substitution.
Directions (7-8): In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it. 

Q7. For keeps
Temporarily
Madly
Forever
Calmly
Solution:
Option C is the correct meaning.
Q8. Pale into insignificance
Seeming less important
To fall sick
Too good to ignore
To be upset over someone’s loss.
Solution:
Option A is the correct meaning.
Directions (9-10): Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Q9.
discripency
discripancy
discrepancy
descripancy
Solution:
Option C is correctly spelt.
Q10.
Alleviate
Allaviate
Alliveate
Allaevate
Solution:
Option A is correctly spelt.
Directions (11-15) : A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

There is a growing parallel between India and Europe in terms of language policy and challenges of maintaining a balance between regional languages, minority languages and the rising demand for English. 
The EU's language policy promotes multinationalism and the idea that every EU citizen should learn and speak at least two foreign languages in addition to their mother tongue. In practice, the foreign language curriculum in European countries is dominated now by the need to learn English. So the defacto policy is that children should, in addition to the language of their member state, learn English and one other European language. English has become not only the language of business across Europe, but also the corporate language of many French, German, Dutch and Spanish enterprises. The trend across Europe is for schools to begin teaching English in Class I, treating it as a basic skill rather than a foreign language. This trend began in earnest only after 2000. However, the methods to teach English are diverse - an increasingly popular trend is towards bilingual schools, which teach through more than one language medium. 

Q11. There is a parallel between India and Europe as regards
language policy
trade policy
foreign policy
cultural policy
Q12. According to the passage, the foreign language policy in the EU aims to foster.
English
Multilingualism
Bilingualism
Only native language
Q13. The passage says that the rising demand for English in the EU is because of
immigrants
emigrants
Government policy
trade and commerce
Q14. EU schools regard English as
a foreign language
a difficult language
a basic skill
an adult skill
Q15. In Europe the usual pattern is that
children should study English late in life
children should start learning English from class I
children may not study English when they are at school
children ought to study English just as a lingua franca

                                                           



You may also like to read: 

Best Books For SSC CGL, CPO , GD Constable Exam 2018



  

      

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD