English Previous Years Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 22 August

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Important Previous Years English Questions and solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

 

 

Directions (1-2): In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the “No error” option. 

 

Q1. Wherever you live, (A)/ there is surely some countryside or coastline (B)/not too far away that you are proud of. (C)/ No error (D)

 

A
B
C
D
Solution:
No Error
Q2. Not only we saw (A)/ the President but also (B)/ the Chief Minister of Delhi. (C)/ No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘Not only we saw’ with ‘We saw not only’. As the conjunction pair ‘not only….but also’ will take similar ‘parts of speech’ with it.
Directions (3-4): The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it. 

 

Q3. Since last year his condition has been________

 

deteriorate
deteriorating
severely deteriorated
deterioratingly
Solution:
Since + Point of time + Perfect Tense/Perfect Continuous Tense. ‘Has been deteriorating’ denotes the right usage of Perfect Continuous Tense. Hence option B is the correct choice.
Q4. The quake also_______ mudslides on the outskirts of the city.
tempered
tampered
eroded
triggered
Solution:
Tamper: interfere with (something) in order to cause damage.
Erode: gradually destroy or be gradually destroyed.
Trigger: to cause the explosion of.
Hence option D fits in the context.
Directions (5-6): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it. 

 

Q5. REPROOF

 

 Respite
 Ratification
 Rebuke
 Truce
Solution:
Reproof: an expression of blame or disapproval.
Respite: a short delay permitted before an unpleasant obligation is met.
Rebuke: an expression of sharp disapproval or criticism.
Truce: an agreement between enemies or opponents to stop fighting or arguing for a certain time.
Hence Reproof and Rebuke are synonyms to each other.
Q6. SPRUCE
Lethargy
Neat
Deserving
Eager
Solution:
Spruce: neat, clean, or stylish in appearance
Hence Spruce and Neat are synonyms to each other.
Directions (7-8): In the following questions, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. 

 

Q7. EVANESCENT

 

Lasting
Fleeting
Erratic
Elusive
Solution:
Evanescent: soon passing out of sight, memory, or existence; quickly fading or disappearing
Lasting: existing or continuing a long while.
Hence Evanescent and Lasting are antonyms to each other.
Q8. PANEGYRIC
Nugatory
Criticism
Fantasy
Grandeur
Solution:
Panegyric: a public speech or published text in praise of someone or something.
Criticism: the expression of disapproval of someone or something on the basis of perceived faults or mistake.
Hence Panegyric and Criticism are antonyms to each other.
Directions (9-10): In the following questions, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

 

Q9. To put a spoke in one’s wheel

 

To be advantageous at the time of difficulty
To maintain under all circumstances
To blame the other party
To put a difficulty in the way of progress
Solution:
Option D is the correct meaning.
Q10. At loggerheads
To suffer
In conflict with someone
To face tough competition
To be in do or die situation
Solution:
Option B is the correct meaning.
Directions (11-15): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

 

For a minute, dispel all the mental images and stereotypes; ______________ the jargon of ‘opening up,’ ‘flow,’ ‘nidra,’ and ‘balance’. Focus _______ what you need for your body. ___________ you aren’t sure, begin here — with just one asana. It’s one of the basic ones ___________ I lead every class with. You can do it as a stand-alone piece ____________ begin with it when you’re at the gym.

Q11. mental images and stereotypes; ______________ the jargon of ‘opening up


forgetful
forget
forgot
forgotten
Solution:
Option B is the correct choice.
For a minute, dispel all the mental images and stereotypes; ______________ the jargon of ‘opening up,’ ‘flow,’ ‘nidra,’ and ‘balance’. Focus _______ what you need for your body. ___________ you aren’t sure, begin here — with just one asana. It’s one of the basic ones ___________ I lead every class with. You can do it as a stand-alone piece ____________ begin with it when you’re at the gym.

 

Q12. Focus _______ what you need for your body.



of
for
off
on
Solution:
‘On’ is the correct preposition to use with verb ‘Focus’.
For a minute, dispel all the mental images and stereotypes; ______________ the jargon of ‘opening up,’ ‘flow,’ ‘nidra,’ and ‘balance’. Focus _______ what you need for your body. ___________ you aren’t sure, begin here — with just one asana. It’s one of the basic ones ___________ I lead every class with. You can do it as a stand-alone piece ____________ begin with it when you’re at the gym.

 

Q13. ___________ you aren’t sure, begin here — with just one asana.



for
but
if
whether
Solution:
Option C is the correct choice.
For a minute, dispel all the mental images and stereotypes; ______________ the jargon of ‘opening up,’ ‘flow,’ ‘nidra,’ and ‘balance’. Focus _______ what you need for your body. ___________ you aren’t sure, begin here — with just one asana. It’s one of the basic ones ___________ I lead every class with. You can do it as a stand-alone piece ____________ begin with it when you’re at the gym.

 

Q14. It’s one of the basic ones ___________ I lead every class with.



this
these
that
those
Solution:
Option C is the correct choice.
For a minute, dispel all the mental images and stereotypes; ______________ the jargon of ‘opening up,’ ‘flow,’ ‘nidra,’ and ‘balance’. Focus _______ what you need for your body. ___________ you aren’t sure, begin here — with just one asana. It’s one of the basic ones ___________ I lead every class with. You can do it as a stand-alone piece ____________ begin with it when you’re at the gym.

 

Q15. stand-alone piece ____________ begin with it when you’re at the gym.



or
nor
either
neither
Solution:
Option A is the correct choice.



You may also like to read: 

 

        

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?