Practise Previous Years English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 29 September

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years English Questions with Solutions to make your practice effective. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-2): In the following questions, one part of the sentence may have an error. Find out which part of the sentence has an error and click the button corresponding to it. If the sentence is free from error, click the "No error" option. 

Q1. The doctor says that (A)/the patient will recover (B)/in few days(C)/No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
Replace ‘few days’ with ‘a few days’. "A few" has a neutral or positive connotation (There are a few tables means that there are some tables). "Few" has a negative connotation (There are few tables means that there are not enough tables). Hence option C has the error.
Q2. The mother (A)/yearns for (B)/her only child (C)/No Error (D)
A
B
C
D
Solution:
No Error
Directions (3-4): The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it. 

Q3. When I visited him last evening we talked the matter ________
through
away
off
over
Solution:
Talk something over: to discuss a problem or situation with someone, often to find out their opinion. Hence option D fits in the context.
Q4. The clerk asked for my __________.
determination
destiny
destination
designation
Solution:
Designation: an official name, description, or title. Hence option D fits in the context.
Directions (5-6): In each of the questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase and click the button corresponding to it. 

Q5. Burn your boats
Have a burning desire to win
Become extremely tired after working very hard
Do something that makes it impossible to return to the previous situation
Want to spend money as soon as you get it
Solution:
Option C is the correct meaning.
Q6. Dressing-down
Apply bandage
Wear an expensive gown
Give a scolding
Pretend to hide a secret
Solution:
Option C is the correct meaning.
Directions (7-8): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it. 

Q7. Bitter quarrel between two families existing for a long period.
Siege
Feud
Battle
War
Solution:
Option B is the correct substitution.
Q8. Animals without a backbone.
Marsupials
Mammals
Vertebrate
Invertebrates
Solution:
Option D is the correct substitution.
Directions (9-10): Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it. 

Q9.
Stagnetion
Stagnasion
Stagnation
Stegnation
Solution:
Option C is correctly spelt.
Q10.
Ajournment
Adjournmant
Ajornment
Adjournment
Solution:
Option D is correctly spelt.
Directions (11-15): A passage is given with 5 questions following it. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and click the button corresponding to it. 

The Alaska pipeline starts at the frozen edge of the Arctic Ocean. It stretches southward across the largest and northernmost state in the United States, ending at a remote ice-free seaport village nearly 800 miles from where it begins. It is massive in size and extremely complicated to operate. The steel pipe crosses windswept plains and endless miles of delicate tundra that tops the frozen ground. It weaves through crooked canyons, climbs sheer mountains, plunges over rocky crags, makes its way through thick forests, and passes over or under hundreds of rivers and streams. The pipe is 4 feet in diameter, and up to 2 million barrels (or 84 million gallons) of crude oil can be pumped through it daily. Resting on H-shaped steel racks called "bents", long sections of the pipeline follow a zigzag course high above the frozen earth. Other long sections drop out of sight beneath spongy or rocky ground and return to the surface later on. The pattern of the pipeline's up-and-down route is determined by the often harsh demands of the arctic and subarctic climate, the tortuous lay of the land, and the varied compositions of soil, rock, or permafrost (permanently frozen ground). A little more than half of the pipeline is elevated above the ground. The remainder is buried anywhere from 3 to 12 feet, depending largely upon the type of terrain and the properties of the soil. One of the largest in the world, the pipeline cost approximately $8 billion and is by far the biggest and most expensive construction project ever undertaken by private industry. In fact, no single business could raise that much money, so 8 major oil companies formed a consortium in order to share the costs. Each company controlled oil rights to particular shares of land in the oil fields and paid into the pipeline-construction fund according to the size of its holdings. Today, despite enormous problems of climate, supply shortage, equipment breakdowns, labour disagreements, treacherous terrain, a certain amount of mismanagement, and even theft, the Alaska pipeline has been completed and is operating. 

Q11. The Alaskan pipeline ends
at north of Alaska
at a seaport village
after passing through canyons and rivers
at a tundra covered village
Q12. What is the capacity of the Alaskan pipeline?
2 million gallons of crude oil
4 million barrels of crude oil
84 million gallons of crude oil
84 billion barrels of crude oil
Q13. What are "bents"
Zigzag shape of pipeline
Pipeline's up and down route
The section of the pipeline that drops out of sight
The H-shaped steel racks
Q14. How was the fund for pipeline - construction generated?
8 major oil companies joined hands to share the cost
8 major oil companies borrowed $8 billion.
US Government donated $8 billion
Oil rights were sold to 8 major oil companies
Q15. Which of the following were not problems faced while constructing the pipeline?
Supply shortages
Treacherous terrain
Lack of funds
Equipment breakdown

                                                                    


You may also like to read: 

 
 
RRB-JE