Previous Year Ratio Questions For SSC CHSL Tier-1 2018 (Solutions)

Dear students, you know that QUANT is a part of getting points and every chapter is important. Therefore, we are providing 15 questions of quant. Solve all these quizzes every day so that you can improve your accuracy and speed. We also provide lots of quant questions. So you can practice that chapter which takes more time to solve the questions.

प्रिय पाठकों, आप सभी जानते हैं कि संख्याताम्क अभियोग्यता का भाग बहुत ही महत्वपूर्ण है. इसलिए हम आपको संख्यात्मक अभियोग्यता कि 15 प्रश्नों कि प्रश्नोत्तरी प्रदान कर रहे हैं. इन सभी प्रश्नोत्तरी को दैनिक रूप से हल कीजिये ताकि आप अपनी गति और सटीकता में वृद्धि कर सकें. हम आपको अन्य कई संख्यात्मक अभियोग्यता के प्रश्न प्रदान करेंगे. ताकि आप पाठ्यक्रम अनुसार उन्हें हल कर पायें.

Q1. If A : B = 2 : 1 & A : C = 1 : 3, then A : B : C

यदि A : B = 2 : 1 और A : C = 1 : 3, तो A : B : C

(a) 2 : 1 : 6
(b) 1 : 3 : 2
(c) 1 : 2 : 6
(d) 3 : 2 : 1
S1. Ans.(a)
Sol. A : B = (2 : 1) × 1
A : C = (1 : 3) × 2
A : B = 2 : 1
A : C = 2 : 6

A : B : C = 2 : 1 : 6

Q2. Two numbers are in ratio 5 : 8, If their difference is 48, then the smallest numbers is
दो संख्याएं 5 : 8 के अनुपात में हैं, यदि उनका अंतर 48 है, तो सबसे छोटी संख्या है:
(a) 64
(b) 80
(c) 96
(d) 128
S2. Ans.(b)
Sol. 8n – 5n = 48
3n = 48
n = 16
Small = 16 × 5

= 80

Q3. The sides of a triangle are in the ratio of 7 : 9 : 12. The difference between the lengths of largest and smallest sides is 15 cm. The length of the largest sides would be:
एक त्रिभुज की भुजाएं 7 : 9 : 12 के अनुपात में हैं. सबसे बड़ी और सबसे छोटी भुजा के मध्य का अंतर 15 से.मी है. सबसे लंबी भुजा की लंबाई ज्ञात है:

(a) 36 cm

(b) 12 cm
(c) 60 cm
(d) 24 cm
S3. Ans.(a)
Sol. 5n = 15
n = 3
Largest side = 12 × 3

= 36

Q4. A bag contains coins of Rs. 1, 50 paise and 25 paise in the ratio 2 : 3 : 5. If the total value of these coins is Rs. 228, then the number of 50 paise coins in that bag was
एक बैग में 1रु, 50पैसे और 25पैसे के सिक्के 2:3:5 के अनुपात में हैं. यदि इन सिक्कों का कुल मूल्य 228रु है, तो बैग में 50 पैसे के सिक्कों की संख्या है:
(a) 144
(b) 124
(c) 112
(d) 96


Q5. Divide 27 into two parts so that 5 times the first and 11 times the second together equals to 195. Then ratio of the first and second parts is 

27 को दो भागो में इस प्रकार बांटा जाता है कि पहले भाग का 5 गुना और दूसरे भाग का  11 गुना, 195 के समान है. तो पहले और दूसरे भाग का अनुपात ज्ञात कीजिये?

(a) 3 : 2

(b) 17 : 10
(c) 2 : 7
(d) 5 : 4
S5. Ans.(b)
Sol. Let the first part is = x
second part is = y
According to the question,
5x + 11y = 195 …(i)
x + y = 27 …(ii)
Solve equation (i) and (ii)
x = 17
y = 10

∴x/y=17/10

Q6. The current ages of Sonali and Monali are in the ratio 5 : 3. Five years from now, their ages will be in the ratio 10 : 7. Then, Monali’s current age is:

सोनाली और मोनाली की वर्तमान आयु 5:3 के अनुपात में हैं. अब से पांच वर्ष बाद उनकी आयु 10:7 के अनुपात होगी. मोनाली की वर्तमान आयु है:

(a) 3 years
(b) 5 years
(c) 9 years
(d) 15 years
S6. Ans.(c)
Sol. Let,
⇒ Sonali’s age = 5x
⇒ Monali’s age = 3x
According to the question,
⇒(5x+5)/(3x+5)=10/7
⇒(x+3)/(3x+5)=2/7
⇒ 7x + 7 = 6x + 10
⇒ x = 3
⇒ So Monali’s present age = 3x
= 3 × 3 = 9 years

Q7. The ratio of the ages of two persons is 4 : 7 and the age of one of them is greater than that of the other by 30 years. The sum of their ages (in years) is

दो व्यक्तियों की आयु का अनुपात 4:7 है और उनमें से एक की आयु दूसरे से 30 वर्ष अधिक है. उनकी आयु का अनुपात है:(वर्षों में)

(a) 110
(b) 100
(c) 70
(d) 40
S7. Ans.(a)
Sol. 

⇒ 3x = 30 years (Given)
x = 10 years
∴ Age of A = 4 × 10 = 40 years
age of B = 7 × 10 = 70 years
sum of ages of A + B 

= 40 + 70 = 110 years

Q8. The sum of two numbers is equal to 20 and their difference is 25. The ratio of the two numbers is

दो संख्या का योग 20 के बराबर है और उनके मध्य का अंतर 25 है. दो संख्या का अनूपात है:

(a) –9 : 1
(b) –7 : 9
(c) 3 : 5
(d) 2 : 7
S8. Ans.(a)
Sol. 
 A = 45/2
B = 20 – 45/2=-5/2
∴ A : B
45/2 ∶ – 5/2

–9 : 1

Q9. There are two containers of equal capacity. The ratio of milk to water in the first container is 3 : 1 and in the second container is 5 : 2. If they are mixed up, the ratio of milk to water is the mixture will be

यहाँ पर समान क्षमता के दो कंटेनर हैं. पहले कंटेनर में दूध का पानी से 3:1 का अनुपात है और दूसरे कंटेनर में 5:2 का अनुपात है. यदि उन दोनों को आपस में मिलाया जाए, तो मिश्रण में  दूध और पानी का अनुपात क्या होगा?

(a) 28 : 41
(b) 41 : 28
(c) 15 : 41
(d) 41 : 15


Q10. Two equal glasses filled with alcohol and water in the proportions 2 : 1 and 3 : 2 are emptied into a third glass. The proportion of alcohol and water in the third glass will be

दो समान ग्लासों को अल्कोहल और पानी से 2:1 और 3:2 के अनुपात में भरा गया और इसे एक तीसरे ग्लास में खाली कर दिया गया. तीसरे ग्लास में अल्कोहल और पानी का अनुपात होगा? 

(a) 13 : 17
(b) 19 : 17
(c) 13 : 11
(d) 19 : 11


Q11. Rs. 900 is divided among A, B, C; the division is such that 1/2 of A’s money = 1/3 of B’s money = 1/4 of C’s money. Find the amount (in Rs.) received by A, B, C.

900रु की राशि को A, B, C के मध्य इस प्रकार बांटा गया कि A के धन का 1/2 ,B के = 1/3 और C का  1/4 है. A, B, C द्वारा प्राप्त की गई राशि ज्ञात कीजिये (रुपये में).

(a) 300, 400, 200
(b) 350, 450, 100
(c) 200, 300, 400
(d) 400, 150, 350
S11. Ans.(c)
Sol. 1/2 A= 1/3 B= 1/4 C
A : B : C
2 : 3 : 4
⇒ 2x + 3x + 4x = 900
⇒ 9x = 900
⇒ x = 100
A = 200
B = 300

C = 400

Q12. A sum of Rs. 76 is divided among A, B and C in such a way that A gets Rs. 7 more than what B gets and B gets Rs. 6 more than what C gets. The ratio of their share is

76रु की राशि को A, B और C के मध्य इस प्रकार बांटा गया कि A को B से 7रु अधिक और B को C से 6रु अधिक प्राप्त होते हैं. उनके हिस्सों का अनुपात है:

(a) 19 : 24 : 33
(b) 32 : 25 : 19
(c) 32 : 24 : 20
(d) 19 : 25 : 33
S12. Ans.(b)
Sol. Let C get x rupees
∴ B get x + 6 rupees
A get x + 6 + 7 rupees
= A + B + C ⇒ (3x + 19)
3x + 19 = 76
3x = 76 – 19 = 57
x = 19
∴ A get = 19 + 13 = Rs. 32
B get = 19 + 6 = Rs. 25
C get = Rs. 19
A : B : C

32 : 25 : 19

Q13. The ratio of the length of a school ground to its width is 5 : 2. If the width is 40m, then the length is 

एक स्कूल के ग्राउंड की लंबाई का इसकी चौड़ाई से 5:2 का अनुपात है. यदि चौड़ाई 40मी है, तो लंबाई है: 

(a) 200 m
(b) 100 m
(c) 50 m
(d) 80 m
S13. Ans.(b)
Sol. Length : Width
5x : 2x
Width = 2x = 40m
x = 20m
∴ length = 5 × 20 

= 100 m

Q14. A sum of Rs. 300 is divided among P, Q and R in such a way that Q gets Rs. 30 more than P and R gets Rs. 60 more than Q. The ratio of their share is

300रु की एक राशि को P, Q और R के मध्य इस प्रकार बांटा गया जिससे Q को P से 30रु अधिक और R को Q से 60रु अधिक प्राप्त होते हैं. उनके हिस्से का अनुपात है:

(a) 5 : 3 : 2
(b) 2 : 3 : 5
(c) 3 : 2 : 5
(d) 2 : 5 : 3
S14. Ans.(b)
Sol. Let P get Rs. x
Q get Rs. (x + 30)
R get Rs. (x + 30 + 60)
∴ Total = P + Q + R
= x + x + 30 + x + 90
= Rs. (3x + 120)
⇒ 3x + 120 = 300
3x = 180
x = Rs. 60
∴  P : Q : R
60 : 90 : 150

2 : 3 : 5

Q15. A certain amount of money is divided among x, y and z. If x receives 25% more than y and y receives 25% less than z, then x : y : z is equal to

धन की एक निश्चित राशि को x, y और z के मध्य बांटा गया. यदि x को y से 25% अधिक और y को z से 25% कम प्राप्त होता है, तो x : y : z बराबर है:

(a) 14 : 12 : 13
(b) 15 : 12 : 16
(c) 10 : 9 : 12
(d) 12 : 10 : 11

You May also like to read:

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?