Q1. What is the number nearest to 4561 which is completely divisible by 17?
Sol. 4561 = 268×17 + 5, So the nearest no. will be get after subtracting 5.
Q2. On dividing a number by 11, we get 7 as remainder. When the quotient is divided by 3, we get 1 as remainder. What will be the remainder when the same number is divided by 33?
= 11p + 7 and p = 3q + 1
So, no = 113q+1+7=33q+18
means the remainder will be 18.
Q4. What is the largest number by which when 989 and 1327 are divided, then 5 and 7 are obtained as remainder respectively?
Sol. 989-5=984 & 1327-7=1320
So, the largest No. = 24
Q5. The difference of the largest number of four digits and the smallest number of four digits whose H.C.F. is 121 will be
Sol. largest 4 digit no. = 9999, after dividing it by 121 the remainder will be 77.
So, 9999 – 77 = 9922.
The lowest 4 digit No. = 1000, after divide by 121 than remainder will by 32.
So, their difference=8833
Q6. Suman can complete a work in 3 days and Sumati can complete the same work in 2 days. They together complete the work and get a total of Rs. 150 for that. What will be the Suman’s share ?
(a) Rs. 30
(b) Rs. 60
(c) Rs. 40
(d) Rs. 75
Q7. Hari and Ravi accepted to complete a work in Rs. 375. Hari alone can complete that work in 20 hours and Ravi alone can complete that work in 30 days. With the help of Shyam they complete the work in 8 hours then how much labour charge should they give to Shyam ?
(a) Rs. 100
(b) Rs. 125
(c) Rs. 175
(d) None of these
Q8. A tap can fill a tank in 6 hours. When the tank is half filled then three more taps of same type are opened. How much time will it take to full the tank ?
(a) 4 hours
(b) 4 hours 15 min
(c) 3 hours 15 min
(d) 3 hours 45 min
Q9. Taps A and B can fill a bucket respectively in 12 min and 15 min. If both the taps are open and after 3 min tap A is closed then how much time will B take to fill the bucket ?
(a) 8 min 30 sec
(b) 9 min 30 sec
(c) 8 min 15 sec
(d) 9 min 15 sec
Q10. Rs. 1290 are distributed among A, B and C in such a way that A’s share is 3/2 times of B’s share and B’s share is 7/4 times of C’s share. What is the share of A ?
(a) Rs. 630
(b) Rs. 420
(c) Rs. 240
(d) None of these
Q11. A train moves past a telegraph pole and a 264 m long bridge in 8 sec and 20 sec respectively. What is the speed of the train ?
(a) 69.5 km/h
(b) 70 km/h
(c) 79 km/h
(d) 79.2 km/h
Q12. In a family, the average age of 6 sons is 8 years. The average age of the family including sons, mother and father is 22 years. If the father is 8 years older than the mother then what is the present age of the mother (in years)
Q13. One of the angles of a quadrilateral is thrice the smaller angle of a parallelogram. The respective ratio between the adjacent angles of the parallelogram is 4 : 5 Remaining three angles of the quadrilateral are in the ratio 4 : 11 : 9 respectively. What is the sum of the largest and the smallest angles of the quadrilateral?
Q14. The arithmetic mean of group of students in an examination is 52 and 20 percent best students among them got an average of 80 marks and 25 percent worst students got an average of 31 marks. What is the average marks got by rest 55 percent of students ?
Q15. The average weight of A, B and C is 84 kg. After the inclusion of D, the average weight of all four becomes 80. When E, whose weight is 3 kg more than that of D, replaces A, then the average weight of B, C, D and E becomes 79 kg. What is the weight of A ?
(a) 65 kg
(b) 70 kg
(c) 75 kg
(d) 80 kg
Sol. A + B + C = 252
A + B + C + D = 320
B + C + D + E = 79 × 4 = 316 Kg
B + C = 177
A = 75 kg